Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) 29.06.2004 tarih ve 25507 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 18.06.2007 tarih ve 26556 sayılı Resmi Gazetede değişikliği yapılan “Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği”nde Bakanlık Merkez Teşkilatı tarafından belirleneceği ifade edilen çift kabuklu yumuşakça yetiştiriciliğine açıklık getirmek ve uygulamada birliktelik sağlanmak amacıyla hazırlanmıştır.
Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetmeliği Madde 5 (ö) bendine ilişkin uygulama esasları
(Çift Kabuklu Yumuşakça Yetiştiriciliği)
(1) Kara midye, istiridye, akivades, kidonya, vb. çift kabuklu yumuşakça yetiştiriciliğine ilişkin müracaatlar, gerekli bilgi ve belgeler tedarik edilerek dilekçe ile yetiştiriciliğin yapılacağı ildeki Bakanlık İl Müdürlüğüne yapılır.
(2) Yetiştiricilik yapılacak bölge veya alanın, AB Resmi Gazetesinde ilan edilen bölgelerde (02 Haziran 2008 tarih ve 26894 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kabuklu Su Ürünlerinin Yetiştiği Sulara İlişkin Kalite Standartları Hakkında Tebliğ) bulunması halinde;
a) Yetiştirilmek istenen çift kabuklu yumuşakça türünün üretim yöntemi (kıyıda, zeminde, sal, platform, halat vb sistemi), üretim amacı (AB’ne ve/veya AB dışı ülkelere ihracat ve/veya iç tüketim), yetiştiricilik yapılacak alanın koordinatları, talep edilen alanın büyüklüğü, derinlik ve akıntı durumu, topografik durumu(eğim vs.), dip yapısı (kayalık, çakıllı, kumlu, milli, çamurlu vb) kullanım sıklığı (devamlı, birbirini izleyen periyotlar, mevsimsel) ile ilgili bilgiler,
b) Yetiştiricilik yapılacak alanın koordinatları, varsa civardaki diğer çift kabuklu üretim ve yetiştiricilik alanları ile 5 km alan içerisindeki turizm, yerleşim, sanayi, arıtılmamış atıkların deşarj noktaları, akarsu, tarım vb. faaliyet alanlarının coğrafik (Koordinatlar, 6 derecelik ED 50 veya 6 derecelik WGS 84 sisteminde sistem belirtilerek, derece, dakika, saniye ve saniyeden sonra iki hane (Örnek: 00° 00’ 00,00” K- 00° 00’ 00,00” D) olacak şekilde yazılacaktır.) koordinatlarının işaretlendiği 1/25.000 ölçekli harita,
c) Yetiştiriciliği yapılacak çift kabuklu yumuşakça türünün yaşama ve büyüme koşullarına ilişkin olarak, yetkili laboratuarlardan alınacak aşağıdaki parametreleri içeren rapor,
- Minimum ve maksimum su sıcaklıları, tuzluluk, PH, çözünmüş oksijen doygunluğu değişimlerine ilişkin ölçüm sonuçlarını,
- 2 Haziran 2008 tarih ve 26894 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Kabuklu Su Ürünlerinin Yetiştiği Sulara İlişkin Kalite Standartları Hakkında Tebliğ gereğince, istenilen parametrelerin kabul edilebilir sınırlar içinde bulunup bulunmadığı,
d) Yetiştiricilik yapılması öngörülen alanla ilgili aşağıdaki hususları içeren ve su ürünleri konusunda eğitim veren fakülteler veya su ürünleri araştırma enstitüleri tarafından düzenlenecek raporun sunulması, bu raporda;
- Üretimi düşünülen tür/türlerin ve yavrularının üretim yapılması düşünülen alanda mevcut olup olmadığı, çalışma derinliği (su ve supstratum) birim alandaki tür çeşidi, boyut ve miktarı ile tesisler arası ve /veya üretim alanları arasındaki mesafenin söz konusu tür için uygun olup olmadığı,
- Yetiştiricilik yapılacak alan için bulaşmaya neden olabilecek insan ve hayvansal kökenli kirlilik kaynağının mevcut olup olmadığını,
- Zeminde yapılacak yetiştiricilik müracaatları için dip yapısı (çamur/balçık, çamurlu kumlu, kumlu, sert/sıkı ) ve eğimin uygun olup olmadığı,
- Yetiştirme alanında yeterli bir su akıntısının olup olmadığı,
- Yetiştiricilik yapılacak alanda toksik alg türlerinin bulunup, bulunmadığı ve alg patlaması olup olmadığını,
- Ortamın besin ( organik madde, fito ve zooplankton ) ve askıda katı madde açısından çift kabukluların büyümesine elverişli olup olmadığı, yer alması gereklidir.
e) İl Müdürlüğü tarafından, talep edilen alanın sınıfı (A sınıfı veya B sınıfı), yetiştirilecek çift kabuklu yumuşakça türünün toplanması ve taşınmasının, üretim için stoklanacak yavruların temin edileceği alanda hastalık ve benzeri transferi kısıtlayıcı durumunun mevcut olup olmadığının ve başvuruya ilişkin genel görüşünün yer verildiği üst yazısı, müteşebbis dilekçesi ve ekleri ile düzenlenecek ön etüt raporu ile birlikte TÜGEM’e gönderilir.
(3) Yetiştiricilik yapılacak alanın AB Resmi Gazetesinde ilan edilen bölgelerin (02 Haziran 2008 tarih ve 26894 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Kabuklu Su Ürünlerinin Yetiştiği Sulara İlişkin Kalite Standartları Hakkında Tebliğ) dışında bulunması ve yetiştiricilik ürünlerinin AB ülkelerine ihraç edilmek istenmesi durumunda;
a) Yetiştiricilik yapılmak istenilen alanla ilgili olarak ekinde bu maddenin 2’inci fıkrasının (a ve b) bentlerinde belirtilen bilgi ve belgelerin yer aldığı dilekçe ile İl Müdürlüğüne başvurulur.
b) İl Müdürlüğü müteşebbisin müracaat dilekçesi ve eklerini bir üst yazı ile TÜGEM’e gönderir. TÜGEM de alanla ilgili talebini KORGEM’e bildirir. KORGEM tarafından, söz konusu alanda, su ve ürün için en az 3 ile 6 aylık süreli bir izleme programı başlatılır. Analiz sonuçlarının uygun bulunması durumunda, bu alanın AB Resmi Gazetesinde ilan edilmesi için AB’nin ilgili birimine gönderilir. Söz konusu alanının AB Resmi Gazetesinde yayınlanmasından sonra da, durum TUGEM’e ve ilgili İl Müdürlüğüne bildirilir.