Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
51
Kurum:
Adalet Bakanlığı
Kabul Tarihi:
01.01.2006
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
01.01.2006
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Çocuk Hükümlü ve Tutukluların Eğitim Öğretim Faaliyetleri
GENELGE NO
51
13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun gereğince, çocuk eğitimevlerinde ve çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında kalmakta olan hükümlü ve tutukluların örgün ve yaygın eğitimlerine devam etmelerine ait usul ve esaslar ile akademik veya mesleki eğitimlerine devam eden çocukların başka kurumlara sevkleri sırasında yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esasları göstermek, mevzuatın uygulanmasını kolaylaştırmak ve uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek amacıyla bu Genelge hazırlanmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Eğitim- Öğretim
Çocuk Hükümlü ve Tutukluların Örgün ve Yaygın Eğitimleriyle İlgili Olarak Yapılacak İşlemler
(1) Örgün eğitimlerine devam ederken tutuklanarak ya da özgürlüğü bağlayıcı ceza alarak kurumlarımıza gelen çocukların eğitim-öğretimlerinin kesintiye uğramaması için, yapılacak işlemlerin belli bir sistem içinde gerçekleştirilmesi ve uygulama birliğinin sağlanması gerekli görülmüştür.
(2) Öğrenimlerine devam ederken kurumlarımıza gelen çocukların, eğitim- öğretim ve sınav haklarını kullanabilmeleri, salıverilmeleri ya da eğitimevlerine nakledilmeleri halinde, okullarına kaldıkları yerden devam edebilmelerini sağlamak amacıyla, Ek 1 de yer alan, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 05.02.2004 tarih 974 sayı ve 2004 / 06 numaralı genelgesine göre işlem yapılacaktır.
(3) Aşağıda belirtilen işlemler ve kurumda sürdürülen diğer tüm eğitim - öğretim çalışmalarının süresi içinde yerine getirilebilmesi amacıyla; Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve her öğretim yılı başında Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilen çalışma takviminin bir örneği kurumda bulundurulacak; sınav başvuruları, kayıt işlemleri gibi eğitim- öğretimle ilgili tüm uygulamalar bu takvim çerçevesinde gerçekleştirilecektir.
(4) Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilgili genelgesi ile uyumlu olarak kurumlarımız tarafından yerine getirilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir.
a) Örgün eğitimlerine devam ederken kurumlarımıza gelen çocuklarla, ilgili her türlü işlemler kurum öğretmeni, bulunmaması halinde ise eğitimle ilgili çalışmaları yürütmekle görevli personel sorumluluğunda gerçekleştirilecektir. Belirtilen personele bu iş ve işlemler sırasında ihtiyaç duyabileceği şehir içi ya da şehirlerarası telefon ve faks imkânı, kurum dışındaki çalışmaları gerçekleştirmek üzere araç tahsisi gibi her türlü yardım ve kolaylık, kurum en üst amiri tarafından sağlanacaktır.
b) Ek -2 de bulunan “ Öğrenci Bilgi Formu okulun adı, ili, ilçesi, öğrencinin adı- soyadı, doğum yeri ve tarihi, sınıfı ve şubesi ile ilgili bölümleri doldurularak, öğrencinin kuruma gelişini takip eden en geç üç gün içinde, devam ettiği okulun bağlı bulunduğu il ya da ilçe millî eğitim müdürlüğüne iletilecektir. İlgili okul müdürlüğünden gelen cevabî yazı ve eklerinin birer örneği Genel Müdürlüğümüze gönderilecektir.
c) Ortaöğretim öğrencilerinden; 9 uncu sınıfa devam edenlerden ortalama yükseltme sınavlarına katılmak isteyenlerin sınava girecekleri derslerin belirlenmesinde kurum öğretmeni gerekli rehberliği yapacaktır. Öğretmen bulunmayan kurumlarımızda bu derslerin seçilmesi için öğrencinin okulu ile işbirliği yapılacak ve çcuk bilgilendirilecektir. 10, 11 veya 12 nci sınıfa devam edenlerden sorumluluk sınavlarına girmesi gerekenlerin sorumlu oldukları dersler öğrencilere bildirilecektir.
d) Kurum müdürlükleri, ortalama yükseltme ya da sorumluluk sınavlarına katılacak öğrencilerin kimlik bilgileri ile derslerini, okullarından Öğrenci Bilgi Formları gelir gelmez il veya ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderecektir.
e) Ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarına katılacak çocukların teorik sınavları; çocuğun durumunun gizliliğinin korunmaması ve güvenlik gibi sebeplerle, çocuğun kurum dışına çıkartılmasının idare tarafından sakıncalı görülmesi halinde kurumda gerçekleştirilecektir.
f) Meslekî ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerinin uygulamalı meslek dersleri sınavları ise okullarında yapılacaktır. Kurum ve okul müdürlüğü arasında yapılacak görüşmeler sonucunda, uygulamalı derslere ait sınavlardan kurumda yapılabileceği konusunda görüş birliğine varılanlar kurumda gerçekleştirilecektir.
g) Kurumda yapılacak sınavlar için gerekli ortam hazırlanacak ve sınav komisyon üyelerine ihtiyaç duydukları her türlü yardım ve destek verilecektir.
h) Mezun duruma gelen çcukların bir üst öğretim kurumuna kayıt ve kabulleri ile ilgili işlemler okulların kayıt dönemi içinde yapılacaktır.
ı) İlköğretim okullarına devam eden ve okullarıyla ilişiği kesilmemiş çocuklardan, en az bir dönem notu bulunanların durumları, şube öğretmenler kurulunda değerlendirileceğinden, bu durumdaki çocuklar için de bu bölümün 2 nci maddesinde belirtilen işlemler yerine getirilecektir.