Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 36855019-140.02 370200
Konu : Denizlerde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Uygulama Genelgesi
GENELGE
(2021/1)
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
(1) Bu Genelge, denizlerde faaliyet gösteren balık çiftliklerinin çevresel yönetiminin sağlanması amacıyla 28.10.2020 tarihli ve 31288 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Denizlerde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği kapsamında öngörülen uygulama esaslarının belirlenmesini amaçlamaktadır.
Kapsam
(1) Bu Genelge, balık çiftliklerinin çevresel açıdan uymaları gereken kriterleri, balık çiftliklerinin deniz çevresine olan etkilerinin izlenmesini, getirilecek kısıtlamaları ve İdareye sunulması gereken çevresel yönetim planı ve raporlamaları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Genelge, 9/8/1983 tarihli ve 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 8 inci maddesinin 1 inci ve 2 inci fıkrası, 9 uncu maddenin (h) bendi, 12 nci ve 24 üncü maddeleri ile Denizlerde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliğine (Bu Genelgede Yönetmelik olarak anılacaktır) dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
İzleme
Balık Çiftliklerinin İzlenmesi ve Ekolojik Rapor
(1) Balık çiftliklerinden izleme için Ek-1’de belirtilen ve Yönetmeliğin 11 inci maddesinde tanımlanan şekilde numuneler alınır.
(2) İzleme çalışması, Potansiyel alanlarda veya körfez alanlarında müşterek olarak yapılabilir. Bu durumda, su ürünleri yetiştiricilik bölgelerinde tüm balık çiftlikleri müşterek bir izleme programı hazırlayarak Bakanlığa sunarlar. Müşterek izleme programı Bakanlığın onayından sonra uygulanır.
(3) Müşterek izleme çalışmasına, izleme yapılacak su ürünleri yetiştiricilik bölgesindeki tüm balık çiftliklerinin katılması zorunludur. Bölge dışında yer alan balık çiftlikleri kendi bölgeleri dışındaki müşterek izleme çalışmalarına katılamazlar. Müşterek izleme sonuçlarında olumsuzluk tespit edilmesi halinde müşterek izlemeye katılan çiftliklerden ayrı ayrı numune alınır.
(4) Üretim alanı bazlı veya körfez bazlı müşterek izleme çalışması Yönetmeliğin 10 uncu maddesi beşinci fıkrası çerçevesinde hazırlanacak izleme programı Bakanlıkça incelendikten sonra, belirlenen numune noktaları üzerinden yürütülür.
(5) Bakanlıkça onaylanan müşterek izleme programı çerçevesinde elde edilecek veriler; bilimsel kurum/kuruluşlarca hazırlanacak akademik değerlendirme raporu eşliğinde Bakanlığa ve İl Müdürlüğüne sunulur.
(6) Müşterek veya tesis bazlı yapılacak İzleme Raporu, Laboratuvar analiz sonuçları firmaya sunulduktan sonra, Haziran ayı sonuna kadar Bakanlığa sunulur.
(7) Ekolojik Rapor, Yönetmeliğin 10 uncu maddesi yedinci fırkası çerçevesinde deniz bilimleri/biyolojisi konusunda uzman akademik kurum ya da kuruluşlar tarafından hazırlanarak Çevresel Yönetim Planı eki olarak Bakanlığa sunulur.
(8) Deniz Bilimleri Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi dışındaki akademik kuruluşların ekolojik rapor hazırlayabilmesi için deniz bilimleri/biyolojisi konusunda akademik personel istihdam etmesi şarttır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Başvuru ve Belge Düzenleme
Başvuru
(1) 1.000 ton/yıl ve üzerinde üretim yapan balık çiftlikleri için Bakanlığa, 1.000 ton/yıl altında üretim yapan balık çiftlikleri için ise İl Müdürlüklerine Yönetmeliğin Ek-5’inde yer alan Çevresel Yönetim Planı hazırlanarak sunulur.
(2) Çevresel Yönetim Planı ve Balık Çiftliği İzleme Raporlarını hazırlayacak çevre danışmanlık firmalarının denizlerde faaliyet gösteren balık çiftliklerinin çevresel yönetimi konusunda Bakanlıkça düzenlenen eğitimi almış personel bulundurması zorunludur.
Uygunluk belgesinin düzenlenmesi
(1) Başvurunun uygun görülmesi halinde, 1.000 ton/yıl ve üzerinde üretim yapan balık çiftlikleri için Bakanlıkça Ek-2A, 1.000 ton/yıl altında üretim yapan balık çiftlikleri için ise İl Müdürlüğünce Ek-2B’de yer alan Uygunluk Belgesi 5 yıllığına düzenlenir.
(2) Denizlerde faaliyet gösteren balık çiftlikleri kapsamında İdarece verilecek olan Uygunluk Belgesinin düzenlenmesi için, faaliyet sahibince Bakanlıkça belirlenecek olan birim fiyat üzerinden Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi hesabına ödeme yapılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İdari Yaptırım
İdarî yaptırım
(1) Balık çiftliklerinin, Yönetmeliğe aykırı faaliyetleri nedeniyle çevre kirliliğine neden olmaları, Bakanlıkça belirlenen alanlar dışında aşılama ve boylama faaliyetlerinin yapılması veya hassas alan olarak tanımlanmış alanlarda faaliyet göstermeleri halinde 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun “İdari Nitelikteki Cezalar” başlıklı 20 nci maddesinin (ı) bendinin son paragrafında belirtilen hükümler kapsamında idari yaptırım uygulanır.
(2) Yönetmelik gereğince sunulması gereken bilgi, belge ve raporların süresi içerisinde veya tamamen sunulmadığının tespit edilmesi durumunda, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun “İdari Nitelikteki Cezalar” başlıklı 20 nci maddesinin (g) bendinde belirtilen hükümler kapsamında idari yaptırım uygulanır.