Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
5/1
Kurum:
Adalet Bakanlığı
Kabul Tarihi:
21.12.2011
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
21.12.2011
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Devlet düzeninin korunması ile ilgili suç teşkil eden olaylar ve örgütlü suçlar
GENELGE NO
5/1
Devlet düzeninin korunması ile ilgili suç teşkil eden olayların bildirilmesi, örgütlü suçlar ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında yürütülen soruşturmalar konusunda bilgi verilmesi hususu Bakanlığımızın 01/01/2006 tarihli 5 ve 6 sayılı Genelgeleri ile tüm teşkilata duyurulmuştu.
07/05/2010 tarihli ve 5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında yapılan değişiklikler, 11/12/2010 tarihli ve 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanununda getirilen düzenlemeler ve anılan Genelgeler ekindeki formlarla talep edilen bilgilerin bundan böyle UYAP Bilişim Sistemi üzerinden daha sağlıklı alınacağının anlaşılması karşısında, 5 ve 6 sayılı Genelgelerin birleştirilerek güncellenmesine ihtiyaç duyulmuştur.
Ülkemizde zaman zaman meydana gelen, kamu düzeni ve güvenliğim sarsan, demokratik rejimi, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü tehdit eden ve yurt düzeyinde can ve mal güvenliğini, eğitim ve öğrenim özgürlüğünü tehlikeye sokan terör ve şiddet eylemleri karşısında, demokratik hukuk devleti kuralları içinde etkili bir şekilde mücadele edilmesi, bu suçların soruşturmalarının ivedilikle yapılması ve gerekli görüldüğü takdirde kamu davası açılması büyük önem taşımaktadır.
Organize suçlarla etkin şekilde mücadele bir taraftan halicimizin yaşam kalitesini, huzur ve güvenliğini artırırken, diğer taraftan toplumsal adalet anlayışım ve toplumun devlete olan güven ve itimadını arttıracaktır.
Suç örgütleri, gerçek hedefleri olan haksız menfaati elde edebilmek için; toplum içinde kanım dışı ticareti teşkilâtlandırarak insan ticareti yapmak, uyuşturucu madde trafiğini yönlendirmek ve kaçakçılığım yapmak, silâh ve tarihî eser kaçakçılığı yapmak, çek-senet tahsil etmek, karapara aklamak, zorla borç senedi imzalatmak, bir kısım kamu görevlilerini de örgüt içerisine alarak ortakları hâline getirmek, dolandırıcılık ve rüşvet gibi suçlar işlemektedirler.
Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 5 inci maddesinde; “Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” hükmü yer almaktadır.
Bu konularda suç ve adalet politikasını oluşturmak, mevzuat yetersizliğine ve aksaklığına ilişkin inceleme ve araştırmaları yapmak, örgütlü suçlara ilişkin işlemleri takip etmek amacıyla Genel Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan “Örgütlü Suçlar Takip Bürosu” hâlen görevine devam etmektedir.
Bu itibarla; Devlet düzeni aleyhine işlenen suçlar ve örgütlü suçlarla ilgili verilerin zamanında ve eksiksiz olarak Ceza İşleri Genel Müdürlüğüne intikalinin sağlanması için, Cumhuriyet başsavcılıklarınca soruşturmaya başlandığında, şüphelinin açık kimliği, isnat edilen suç ve kanun maddesi, suç tarihi, suç yeri, şüphelinin tutuklu olup olmadığı, soruşturma sonucunda verilen karar, dava açılmış ise kovuşturma evresine ilişkin safahat ve verilen kararın UYAP Bilişim Sistemine vakit geçirilmeksizin kaydedilmesi,
Konusunda gereken dikkat ve özenin gösterilmesini rica ederim.