Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2022/7
Kurum:
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
08.08.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
08.08.2022
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Proje ve İnşaat Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-41909972-010.06.01-2383785
Konu: Alacağın devri sözleşmesi (temlikname) esasları
GENELGE
2022/7
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin eki Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşmenin 11 inci maddesinin beşinci fıkrasında, "Yüklenici, her türlü hakediş ve alacaklarını İdarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına temlik edemez. Temliknamelerin noter tarafından düzenlenmesi ve İdarece istenilen kayıt ve şartları taşıması gerekir." ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği'nin eki Hizmet Alımlarına Ait Tip Sözleşmenin 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasında, "Yüklenici yapılan işe ilişkin hakediş ve alacaklarını idarenin yazılı izni olmaksızın başkalarına devir veya temlik edemez. Temliknamelerin noterlikçe düzenlenmesi ve idare tarafından istenilen kayıt ve şartları taşıması zorunludur." hükümleri doğrultusunda İdarenin izni olmadan ve İdarenin talep ettiği şartları taşımadan alacak temlik edilmemesi; alacağın devrinin Noterce tasdik edilmiş olması gerekmektedir.
Bu konuya ilişkin 2/9/2014 tarihli, 2014/8 sayılı "Alacağın devri sözleşmesi (temlikname) esasları" konulu genelge iptal edilmiş, alacağın devri (temlik) esasları aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir:
A. İdarece istenilen kayıt ve şartların belirlenmesinde yeknesaklığın sağlanması amacıyla, yapım veya hizmet alımı işlerinde aşağıdaki şartlar dahilinde temlik yapılmasına izin verilebilecektir;
1) Yüklenicinin, malzeme tedarik ettiği, ürettirdiği veya nevi itibariyle işin bir kısmını yaptırdığı alt yüklenicilere temlik verilmesi dışındaki temlik talepleri doğrudan reddedilecektir.
2) Temlik talebi sadece talebin yapıldığı yıldaki hakediş alacakları için değerlendirilecektir.
3) Temlikname bedeli, talep edilen yıl için belirlenen en son revize ödenek diliminden yılı içerisinde sözleşme fiyatları ile yapılan harcama tutarı düşüldükten sonra kalan ödenek dilimi karşılığı ödeneğin (en güncel endeks üzerinden hesaplanan fiyat farkı dahil, KDV hariç) %50'sinden fazla olmayacaktır.
4) Her bir hakedişte ödenecek temlik tutarı, işin yapılmasına engel olmayacak ve işin yürütülmesine imkan sağlayacak mahiyette olmak üzere hakedişte yükleniciye ödenecek tutarın%50'sine kadar oran dahilinde belirlenecektir.
5) Temliknamede, temlik eden ve temlik alacaklısının tam unvanları ve ticaret sicil kayıtları ile toplam temlik bedeli ve her bir hakedişte ödenecek temlik tutarı açık bir şekilde yer alacaktır.
B. Temliknamenin uygulanmasında aşağıdaki şartlara uyulacaktır;
1) Öncelikle kanuni kesintiler, İdare alacakları vb. hakedişten kesildikten sonra kalan bedel üzerinden temlik ödemeleri yapılacaktır.
2) Birden fazla temlikname olması durumunda, noter onaylı temliknamenin İdare kayıtlarına giriş tarihi esas alınarak sıralama yapılmak suretiyle ödeme yapılacaktır.
3) A3 maddesi ile belirlenen temlik bedelinin talep yılı içinde tamamlanması halinde kalan kısım için yeni temlik talebi İdare tarafından bu genelge esaslarında değerlendirilebilecektir.
Gereğini rica ederim.