Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-42945593-010.06.01-4192136
Konu: Genelge (Teminat Mektubu İşlemleri Hk.)
GENELGE
2024/2
Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun "Teminat olarak kabul edilecek değerler" başlıklı 34 üncü maddesinde:
"Teminat olarak kabul edilecek değerler aşağıda gösterilmiştir:
a) Tedavüldeki Türk Parası.
b) (Değişik: 30/7/2003-4964/21 md.; Değişik: 28/11/2017-7061/66 md.) Teminat mektupları.
c) Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet İç Borçlanma Senetleri ve bu senetler yerine düzenlenen belgeler…" hükmü çerçevesinde Teminat olarak kabul edilecek değerler sayılmıştır.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun "Kesin teminat ve ek kesin teminatların geri verilmesi" başlıklı 13 üncü maddesinde; "Taahhüdün, sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra alınmış olan kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların;
a) Yapım işlerinde; varsa eksik ve kusurların giderilerek geçici kabul tutanağının onaylanmasından sonra yarısı, Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi ve kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra kalanı yükleniciye iade edilir.
b) Yapım işleri dışındaki işlerde Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksiz belgesinin getirildiği saptandıktan sonra; alınan mal veya yapılan iş için bir garanti süresi öngörülmesi halinde yarısı, garanti süresi dolduktan sonra kalanı, garanti süresi öngörülmeyen hallerde ise tamamı,
yükleniciye iade edilir…" hükmü yer almaktadır.
29.09.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Prim ve İdari Para Cezası Borçlarının Hakedişlerden Mahsubu, Ödenmesi ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmelik ve 2008-88 sayılı ve Prim ve idari para cezası borçlarının hakedişlerden mahsubu, ödenmesi ve ilişiksizlik belgesinin aranılması konulu Sosyal Güvenlik Kurumu Genelgesi ile de ilave düzenlemeler yapılmıştır.
Kısmen veya tamamen iade edilecek teminatlar (kesin teminat mektubu, avans teminat mektubu ve nakit) için; devam eden işlerde SGK'den temin edilen "ihale konusu işyerleri için e-borç sorgulama belgesi" ile Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesinden temin edilen "vadesi geçmiş (6183 sayılı Kanun'un 22/A maddesine göre) vergi borcu durumunu gösterir belge"; tamamlanan işlerde 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 90 ıncı maddesi çerçevesinde SGK'den temin edilen "SGK İlişiksizlik Belgesi", ilgili Harcama Birimi tarafından ilgili Muhasebe Şube Müdürlüğüne gönderilecektir.
4735 sayılı Kanun'un "Sözleşmenin feshine ilişkin düzenlemeler" başlıklı 22 nci maddesinin; "19 uncu maddeye göre yüklenicinin fesih talebinin idareye intikali, 20 nci maddenin (a) bendine göre belirlenen sürenin bitimi, 20 nci maddenin (b) bendi ile 21 inci maddeye göre ise tespit tarihi itibariyle sözleşme feshedilmiş sayılır. Bu tarihleri izleyen yedi gün içinde idare tarafından fesih kararı alınır. Bu karar, karar tarihini izleyen beş gün içinde yükleniciye bildirilir.
19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar alındığı tarihten gelir kaydedileceği tarihe kadar Devlet İstatistik Enstitüsünce yayımlanan aylık toptan eşya fiyat endeksine göre güncellenir. Güncellenen tutar ile kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların tutarı arasındaki fark yükleniciden tahsil edilir.
Hakedişlerden kesinti yapılmak suretiyle teminat alınan hallerde, alıkonulan tutar gelir kaydedileceği gibi, sözleşmenin feshedildiği tarihten sonra yapılmayan iş miktarına isabet eden teminat tutarı da birinci fıkra hükmüne göre güncellenerek yükleniciden tahsil edilir.
Gelir kaydedilen teminatlar, yüklenicinin borcuna mahsup edilemez.
19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, yükleniciler hakkında 26 ncı madde hükümlerine göre işlem yapılır. Ayrıca, sözleşmenin feshi nedeniyle idarenin uğradığı zarar ve ziyan yükleniciye tazmin ettirilir." hükmü doğrultusunda kesin teminatlar gelir kaydedilirken ve güncellenirken aşağıda yer alan hususlara uyulacaktır:
1- Kanun lafzında yer alan "teminatın gelir kaydedileceği tarih" ifadesinden Fesih Olur tarihi, "teminatın alındığı tarih" ifadesinden; nakit teminat için İdare kayıtlarına alındığı hakedişin Ödeme Emri Belgesi tarihi, kesin ve ek kesin banka teminat mektubunda ilk sunulan mektup tarihi, değiştirilen teminat mektuplarında ilk mektubun tarihinin anlaşılması,
2- Devir edilen işlerde "teminatın alındığı tarih" ifadesinden; nakit teminat için ilk sözleşme tarihi, kesin ve ek kesin banka teminat mektubunda ilk sözleşme için sunulan mektup tarihi, değiştirilen teminat mektuplarında ilk sözleşme için sunulan mektubun tarihinin anlaşılması,