Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2023/5
Kurum:
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
18.04.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
18.04.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-24986170-010.06.01-3339192
Konu: Genelge (Arazi Toplulaştırma ve TİGH İş ve İşlemleri hk.)
GENELGE
2023/5
Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ve Bölge Müdürlükleri nezdinde arazi toplulaştırma çalışmalarında uygulama bütünlüğünün sağlanması amacıyla, belirtilen mevzuat ile usul esaslara istinaden toplulaştırma çalışmalarında yapılacak olan işler aşağıdaki maddeler doğrultusunda yürütülecektir.
1) Blok planları oluşturulurken blok planı raporlarının da hazırlanması ve blok planları ile birlikte onaya sunulması gerekmektedir.
Blok plan raporları 07.02.2019 tarih ve 30679 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan arazi toplulaştırması ve tarla içi geliştirme hizmetleri uygulama yönetmeliğinin üçüncü bölüm blok planlarının oluşturulması 13. Maddesinin 1. Fıkrasında‘' Derecelendirme haritasının onaylanmasını müteakip arazinin topoğrafyası, toprak bünyesi, mevcut ekim yönü, sulama sisteminin özellikleri, sabit tesisler, yerleşim alanları, yollar ve parsel büyüklükleri ile yapılması planlanan yollar, sulama ve drenaj projeleri dikkate alınarak blok planları ve raporları hazırlanır. Hazırlanan blok planları ve raporlar, DSİ/proje idaresi tarafından onaylanır'' denilmektedir.
Ayrıca blok plan raporları ile ilgili DSİ Arazi Toplulaştırma ve TİGH Teknik Talimatında "8.2 blokların planlanması Maddesinde Arazinin topoğrafyası, toprak bünyesi, mevcut ekim yönü, sulama şebekesinin özellikleri, sabit tesisler, yerleşim alanları, korunacak yollar, sulama ve drenaj projeleri, dikkate alınarak blok planları ve raporları hazırlanır. Hazırlanan blok planları ve raporlar DSİ / Proje idaresi tarafından onaylanır." denilmektedir.
2) Teminat mektuplarının usulüne uygun olarak güncellenmesi Bölge Müdürlüğü / Daire Başkanlığınca hakediş kontrolü aşamasında teyit edilmesi gerekmektedir.
Yapım İşleri Genel Şartnamesinin 45.maddesinin 1. Fıkrasında - kesin teminatın iadesine ait şartlar- Taahhüdün, sözleşme ve ihale dökümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirilmesinden ve varsa işe ait eksik ve kusurların giderilerek geçici kabul tutanağının onaylanmasından ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra, alınmış olan kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlarının yarısının; kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra ise kalanının, yükleniciye iade edilebilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumundan ilişiksizlik belgesi getirilmesi zorunludur denilmektedir.
4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunun Kesin teminat ve ek kesin teminatların geri verilmesi Madde 13' de “- Taahhüdün, sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra alınmış olan kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların; a) Yapım işlerinde; varsa eksik ve kusurların giderilerek geçici kabul tutanağının onaylanmasından sonra yarısı, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi ve kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra kalanı, b) Yapım işleri dışındaki işlerde Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesinin getirildiği saptandıktan sonra; alınan mal veya yapılan iş için bir garanti süresi öngörülmesi halinde yarısı, garanti süresi dolduktan sonra kalanı, garanti süresi öngörülmeyen hallerde ise tamamı, yükleniciye iade edilir. Yüklenicinin bu iş nedeniyle idareye ve Sosyal Sigortalar Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanunî vergi kesintilerinin yapım işlerinde kesin kabul tarihine, diğer işlerde kabul tarihine veya varsa garanti süresinin bitimine kadar ödenmemesi halinde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatlar paraya çevrilerek borçlarına karşılık mahsup edilir, varsa kalanı yükleniciye geri verilir. İşin konusunun piyasadan hazır halde alınıp satılan mal alımı olması halinde, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi şartı aranmaz.'' denilmektedir.
Söz konusu işin devam etmesi ve teminat mektubunun süresinin dolmuş olması halinde yükleniciye resmi yazı ile durum bildirilip süresi içerisinde teminat mektubunun yenilenmesi gerekmektedir.
3) Arazi toplulaştırma sürecine ait düzenlenen evraklardaki (askı ilan tutanağı, mülakat formları, yer teslim tutanakları vb.) imza ve kontrol eksikliklerine ait işlemlerin Resmi Gazetede yayımlanan Arazi Toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Uygulama Yönetmeliğine uygun olarak yapılması gerekmektedir. Arazi Toplulaştırması ve TİGH Teknik Talimatının ekinde yer alan matbu evrakların belirlenen usullere göre hazırlanması gerekmektedir.