Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2023/9
Kurum:
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
30.10.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
30.10.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Sayı: E-92030979-010.06.01-3969560
Konu: İhalelere Katılmaktan Yasaklama İşlemleri
GENELGE
2023/9
İlgi: Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 18.10.2023 tarihli ve E-76220985- 010.06.01-11290113 sayılı yazısı.
İlgide kayıtlı "İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı" konulu Bakanlığımız 2023-11 sayılı Genelgesi 18/10/2023 tarihi itibariyle yürürlüğe konulmuş olup Genel Müdürlüğümüzdeki yasaklama işlemlerinin Bakanlığımız Genelgesine uygun olacak şekilde yapılabilmesini teminen aşağıdaki açıklamaların yapılması gereği hasıl olmuştur.
Bilindiği üzere, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 58 inci ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 26 ncı maddelerinde, bu kanunlarda sayılan yasak fiil veya davranışlarda bulundukları tespit edilen gerçek veya tüzel kişiler ile birlikte bu maddelerde sayılan ortakları veya ortaklıkları hakkında, bağlı bulunulan bakanlık tarafından, ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verileceği belirtilmektedir. Yine, kiralama ve satış ihaleleri ile ilgili olarak 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 84 üncü maddesine istinaden yasak fiil ve davranışta bulunan kişiler ile bunların sermayesinin çoğunluğuna sahip bulunduğu tespit edilen tüzel kişiler hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verileceği belirtilmektedir.
4734 sayılı Kanunun 58 inci maddesinin ve 4735 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinin 4 üncü fıkralarında "Yasaklama kararları, yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın tespit edildiği tarihi izleyen en geç kırkbeş gün içinde verilir. Verilen bu karar Resmi Gazetede yayımlanmak üzere en geç onbeş gün içinde gönderilir..." hükmü düzenlenmiştir.
22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliğinin "İhalelere Katılmaktan Yasaklama" başlıklı 4 üncü bölümünde yer alan 28.1.4.2 maddesinde de belirtildiği üzere; yukarıda belirtilen maddelerde geçen kırkbeş günlük sürenin başlangıcı olarak, yasaklamaya esas bilgi ve belgelerin yasaklama kararını verecek Bakanlığa ulaştığı tarih olarak dikkate alınacağı belirtilmektedir. Başka bir ifade ile kırkbeş günlük süre, yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın ihaleyi yapan idarece tespit edildiği tarih değil, buna dair bilgi ve belgelerin Bakanlığa intikal ettirildiği tarihte başlamaktadır. Yasaklama kararının alınması için öngörülen süre Bakanlığa intikal tarihinden itibaren başlamakta ise de İdarece yapılan tespit sonucunun Bakanlığa ivedilikle bildirilmesi zorunluluğu ortadan kalkmış değildir.
Yasaklama kararına dair Olur yazısı üçlü Olur şeklinde alındığından Belgenet sistemi üzerinden Genel Müdürlüğümüzdeki imza sürecinin tamamlanarak Bakan Yardımcısına imza için intikal ettiği tarihi izleyen en geç 45 günlük süre içinde yasaklama kararı verilmesi zorunlu olmaktadır. Bu süre geçirildikten sonra yasaklama kararı verilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bununla birlikte yasaklamaya ilişkin işlemlerin Genel Müdürlüğümüzdeki sürecinin de (Yasaklama Olur'u için gerekli olan bilgi ve belgelerin temini ve Genel Müdürlüğümüzdeki Olur'un paraf ve imza süreci) fazla geciktirilmemesi hususunda azami hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.
4734 sayılı Kanunun 60 ıncı ve 4735 sayılı Kanununun 28 inci maddelerinde, görevlilerin disiplin ve ceza sorumluluğu düzenlenmiştir. Ayrıca, Kamu İhale Genel Tebliğinin 28.1.5.1.3. maddesinde yasaklama işlemlerinin süresinde tamamlanarak yürürlüğe girmemesi halinde ilgili ve görevli kamu görevlileri hakkında disiplin ve ceza sorumluluğuna ilişkin hükümlerin uygulanabileceği belirtilmektedir.
Bu nedenle, görevlilerin disiplin ve ceza sorumluluğuna sebebiyet verilmemesi için yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın tespit edildiği tarihten itibaren;
- Bölge İhaleli bir iş olması halinde Bölge Müdürlüğünce en geç on gün içinde;
1) İhale aşaması ve yasaklamayı gerektiren fiil veya davranış hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi,
2) Varsa ihale kayıt numarasının belirtilmesi,
3) Yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın dayanağını oluşturan bilgi ve belgelerin (Teklif mektubu, şartname ve/veya sözleşme, ihale komisyonu kararı, Tutanak, Ticaret Sicil Gazetesi, sözleşmenin feshi aşamasında yapılan ihtarların tebliğ-tebellüğ belgeleri, İhaleye katılacak olanlar tarafından tüzel kişiliklerdeki ortaklık ve/veya hisseleri için verilecek beyannameler, geçici veya kesin teminatın irat kaydedildiğinde dair belge, yasaklanacak gerçek kişilere ait T.C kimlik numarası vb.) eksiksiz olarak gönderilmesi,
4) Yasaklamayı gerektiren fiil veya davranışın idarece tespit tarihi ile yasal dayanağının belirtilmesi,
suretiyle konuya ilişkin tüm bilgi ve belgeler ilgili Daire Başkanlığına intikal ettirilecektir. Daire Başkanlığı tarafından yasaklama onayı hazırlanarak Bakanlık Makamına sunulacaktır.