Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2018/1
Kurum:
Türkiye İş Kurumu
Kabul Tarihi:
03.05.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
03.05.2018
Son Değişiklik Tarihi:
09.07.2019
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi:
09.07.2019
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: Genelge
2018/1
Giriş
Türkiye İş Kurumu (Kurum) tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere düzenlenen aktif işgücü hizmetlerinin usul ve esasları Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği (Yönetmelik) ile belirlenmiştir.
Bu Genelgenin amacı, Yönetmeliğin 99. maddesi doğrultusunda dijital ekonominin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde nitelikli işgücü yetiştirilmesine yönelik olarak geliştirilen özel politika ve uygulamalar ile Kurum tarafından tasarlanacak proje, program ve uygulamaların usul ve esaslarını belirlemek ve Yönetmelik ve Genelgeler ile birlikte uygulanmasını temin etmek amacı ile açıklamalarda bulunmaktır.
1- Hukuki Dayanaklar
25/6/2003 tarih ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanununun 9. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) alt bendinde Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanlığının görevleri arasında; “İstihdamda özel politika gerektiren grupların istihdamını kolaylaştırıcı mesleki eğitim ve mesleki rehabilitasyon hizmetleri vermek veya verdirmek, diğer işgücü yetiştirme ve uyum programlarını uygulamak.” bulunmaktadır.
Yönetmeliğin “Özel politikaların ve uygulamaların geliştirilmesi” başlıklı 99. maddesine göre, “Genel Müdürlükçe bu Yönetmeliğin amacına uygun olarak özel politika ve uygulamalar geliştirilerek bu kapsamda kurs, program, uygulama, proje ve protokol tasarlanabilir ve uygulanabilir.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca 1/4/2013 tarih ve 2013/1 sayılı Aktif İşgücü Hizmetleri Genelgesi’nin “E-Ortak Hükümler” bölümünün “6. Özel politika ve uygulamalar” başlıklı maddesinde; “Yönetmeliğin 99. madde hükmü doğrultusunda istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına, özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere Genel Müdürlükçe özel politikaların tasarlanması, uygulanması ve bu politikalardan yararlanacakların belirlenmesi mümkün olabilecektir.
Bu kapsamda belirli amaçlara yönelik özel kurs, program, uygulama, proje ve protokol tasarlanabilecek ve uygulanabilecektir. İl müdürlüklerinin de bu konuda Genel Müdürlüğe önerilerde bulunabilmeleri mümkündür. Genel Müdürlükçe ihtiyaç duyulması halinde uygun bulunan projeler ile ilgili olarak ayrıca usul ve esaslar belirlenebilecektir.” hükmü yer almıştır.
2- Kapsam
Dijitalleşen sanayide nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanabilmesi ülkemiz açısından önemli bir konu haline gelmiştir. Gelişen sanayinin gerekliliklerine bağlı olarak her geçen gün yeni meslek alanları ortaya çıkmaktadır. Sanayi 4.0 ile iş tanımlarında ve çeşitlerinde de oldukça önemli değişimler olması beklenmektedir.
Orta Vadeli Programda; (2018-2020) “Dijital dönüşüm ve teknolojik değişimin fırsata çevrilebilmesi ve işgücü piyasası üzerinde olabilecek olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi amacıyla; gelecekte dönüşüm geçirecek veya yeni ortaya çıkacak sektör, meslek ve beceriler tespit edilerek işgücü piyasasının bu gelişmelere uyumu için bir strateji belirlenmesi” hedeflenmiştir. Ayrıca Ulusal İstihdam Stratejisi ile bilişim sektöründe her yıl 10 bin bilişim uzmanı yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Sanayi 4.0 ile gelecekte bilgi ve iletişim teknolojileri ve Ar-Ge alanında gelişen teknoloji ve üretim süreçlerinin değişimi ile birlikte; Endüstriyel Bilgisayar Programcılığı, Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı, Endüstriyel Kullanıcı Arayüzü Tasarımcısı, Bulut Bilişim Uzmanı, Siber Güvenlik Uzmanı, Veri Analisti, ERP Uzmanı, Sosyal Medya Uzmanı, Yazılım Geliştirme Uzmanı, Mobil Yazılım Uzmanı, Oyun Geliştirme Uzmanı gibi yeni mesleklerin ortaya çıkacağı, bazı mesleklerde ise işgücü talebinin artacağı öngörülmektedir.
Bu Genelge, dijitalleşmenin getirdiği avantaj ve dezavantajlar dikkate alınarak işgücünün bu kapsamda yetiştirilmesi amacıyla hizmet alımı veya işbirliği yöntemiyle düzenlenecek mesleki eğitim kursları ile (...) işbaşı eğitim programlarına ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.
3- Genel Esaslar
a) Kurum, dijitalleşme sonucunda ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünün yetiştirilmesi ve eğitim programlarının uygulanmasına öncelik vermek amacıyla üst politika belgeleri ile ortaya konulan ihtiyacı karşılamaya yönelik olarak işverenlerden somut işgücü talebi alınması şartı aranmaksızın mesleki eğitim kursu düzenlenmesine karar verebilecektir. Bu kapsamda bilgi ve iletişim teknolojileri başta olmak üzere Sanayi 4.0 ile ortaya çıkacak yeni mesleklerin bulunduğu sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda gerekli eğitim ve istihdam programları birlikte uygulanabilecek ve sektör, meslek, hedef kitle gibi kriterler çerçevesinde istihdamı artırıcı ve koruyucu faaliyetleri destekleyecek uygulamalara destek verilebilecektir.