Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
1998/4
Kurum:
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Kabul Tarihi:
19.06.1998
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
19.06.1998
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Not: 2007/2 ve 2005/3 Sayılı Genelgeler ile Yapılan Değişiklikler İşlenmiş Olup, 1998/4 Sayılı Genelge Aşağıdaki Haliyle Geçerlidir.
GENELGE
(1998/4)
Bilindiği üzere, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu'nun 1’inci maddesinde serbest bölgelerin hangi amaçlarla kurulacağı hususuna yer verilmiş olup bu amaçlardan en önemlisi ihracat için yatırım ve üretimi artırmaktır.
Bu nedenle, serbest bölgelerde faaliyet göstermek üzere yapılacak müracaatlar öncelikle yukarıdaki hususlar göz önünde bulundurularak aşağıdaki esaslar çerçevesinde değerlendirilecektir.
Değerlendirme Esasları
(1) (Değişik, 2007/2 sayılı Genelge; Değişik, 2005/3 sayılı Genelge) Alım-satımı veya üretimi yapılan nihaî tüketim mallarının yıllık olarak çoğunlukla yurt dışına satılması esastır. Alım-satım ve üretim konusunda faaliyette bulunan kullanıcıların, ticaret sicili kaydında veya şirket ana sözleşmesinde yer alan, ancak, Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu'nda belirtilmeyen malların alım-satımını veya üretimini yapmak istemeleri durumunda, bir dilekçe ve yeniden düzenlenmiş Müracaat Formu"nun ilgili bölümü ile, Bölge Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir. İlâve edilen malların satın alma veya üretim işlemleri, Müracaat Formu'nun Bölge Müdürlüğünce onaylanmasından sonra gerçekleştirilir. Malların GTİP"lerinin 4"lü bazda belirtilmesi yeterlidir. Bölge Müdürlüğü, Müracaat Formu’nun bir suretini Genel Müdürlüğe gönderir.
(2) Serbest bölgelerde faaliyet göstermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin halen Türkiye’de veya yurt dışında faaliyet gösteriyor olmaları tercih sebebi olup, Türkiye’de yerleşik firmaların serbest bölgedeki faaliyetlerini oluşturacakları şubeleri aracılığıyla yapmaları zorunludur. Bu durumda merkez firmanın son üç yıla ait bilançolarının incelenmesi sırasında sermaye yapısı ve karlılık durumu gibi hususlar göz önünde bulundurulacaktır.
(3) Serbest bölgede faaliyet gösterecek şubenin ticari faaliyete başlayabilmesi için mutlaka sermaye tahsis edilecek ve işletme gideri öngörülecektir. Türkiye'’e yerleşik gerçek veya tüzel kişiler tarafından Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu'’da Türkiye'’en serbest bölgeye transfer edileceği beyan edilen nakdi sermaye ile işletme giderlerinin kambiyo mevzuatına uygun olarak serbest bölgeye getirilmiş olması gerekmektedir.
(4) Hizmet konularında yapılacak faaliyetlerin Bölge Müdürlüğünden temin edilecek "Giriş İzin Belgesi” ile yerine getirilmesi esastır. Ancak, söz konusu hizmet faaliyetleri için faaliyet ruhsatı alınması halinde, verilecek faaliyet ruhsatının geçerlilik alanı sadece ilgili serbest bölge sınırı ile tahditlidir.
(5) Kullanıcıların Türk uyruklu personel istihdam etmeleri esas olmakla birlikte, konusunda özel bir eğitim veya tecrübeye sahip olan yabancı uyruklu personel de istihdam edilebilecektir.
(6) Mevzuata aykırı işlemleri nedeniyle faaliyet ruhsatı iptal edilen gerçek veya tüzel kişilerin ve bu kişilerin ortak olduğu firmaların yeniden faaliyet ruhsatı talepleri kabul edilmeyecektir.
(7) (Değişik; 2005/3 sayılı Genelge) Merkez adresi serbest bölgede bulunan şirketler, hisse devri yapmaları halinde, devir işlemini Türk Ticaret Kanunu hükümlerine uygun olarak gerçekleştirdikten sonra, şirketin yeni ortaklık yapısını gösteren belgeleri de ibraz etmek suretiyle, Bölge Müdürlüğüne bilgi verirler. Bölge Müdürlüğü, ilgili belgelerin bir suretini Genel Müdürlüğe gönderir.
(8) Hisse devirlerini 30 gün içinde Bölge Müdürlüğüne bildirmeyen firmaların serbest bölge işlem formları, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 14’üncü maddesinin (a) fıkrası uyarınca, re’sen 3 ay süreyle işleme konulmaz ve bu süre sonunda da firma tarafından gerekli işlemin yapılmaması halinde Faaliyet Ruhsatı, Yönetmeliğin aynı maddesinin (b) fıkrası gereğince iptal edilir.
Kullanıcıların Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu’nda belirtilen tüm hususlara faaliyet süresince uymaları zorunludur. Yatırımcı kullanıcılar iskan ruhsatının düzenlendiği tarihten, kiracı kullanıcılar ise faaliyet ruhsatı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde ticari/üretim faaliyetine başlayacaktır. Faaliyetlere, kabul edilebilir ve genel kabul görmüş mücbir sebep halleri haricinde ara verilmeyecektir. Bu nedenlerle, Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu’nun gerçekçi bir şekilde doldurulması şarttır.
Serbest Bölge Faaliyetlerinin Yürütülmesi
Serbest bölge faaliyetleri aşağıdaki esaslar dahilinde şubeler veya serbest bölge adresli olarak kurulacak firmalar tarafından yürütülebilecektir.
(1) Merkez adresi Türkiye’de bulunan ve halen Türkiye’deki ticari faaliyetine devam eden müracaatçılar, Türk Ticaret Kanunu hükümleri yanında, serbest bölgedeki faaliyetler için ayrı muhasebe kaydı tutulmasının ve sermaye tahsisinin zorunlu olması nedeniyle, serbest bölgedeki faaliyetlerini oluşturacakları “Serbest Bölge Şubesi” aracılığıyla yapmak zorundadır.