Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2018/5
Kurum:
Elektrik Üretim Anonim Şirketi
Kabul Tarihi:
31.01.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
31.01.2018
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 74357523-641.03.99
Konu : Arabuluculuk
GENELGE
2018/E.5
25.10.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7036 sayılı “İş Mahkemeleri Kanunu”nun 38 inci maddesi “(1) Bu Kanunun; a) 3 üncü, 11 inci ve 12 nci maddeleri 1/1/2018 tarihinde, b) Diğer hükümleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.” hükmüne haiz olup, daha önce yürürlükte olan 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
7036 Sayılı Kanunun 3 üncü maddesinde;
“(1) Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.
(2) Davacı, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek zorundadır. Bu zorunluluğa uyulmaması hâlinde mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir.
(3) İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davaları hakkında birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
......
(5) Başvuru karşı tarafın, karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılır.
......
(15) Asıl işveren-alt işveren ilişkisinin varlığı hâlinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurulduğunda, anlaşmanın gerçekleşebilmesi için işverenlerin arabuluculuk görüşmelerine birlikte katılmaları ve iradelerinin birbirine uygun olması arattırhükümleri getirilerek, bireysel ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan işçi ve işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması dava şartı olarak getirilmiş, iş kazası ve meslek hastalığından kaynaklanan tazminat talepleri bu kapsamın dışında tutulmuştur.
Yine 7036 sayılı Kanunun 22 nci maddesi ile, 6325 sayılı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu”nun 15 inci maddesinde değişiklik yapılarak;
“(8) Arabuluculuk müzakerelerinde idareyi, üst yönetici tarafından belirlenen iki üye ile hukuk birimi amiri veya onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden oluşan komisyon temsil eder. Komisyon, arabuluculuk müzakereleri sonunda gerekçeli bir rapor düzenler ve beş yıl boyunca saklar.
(9) Komisyon üyelerinin arabuluculuk faaliyeti kapsamında yaptıkları işler ve aldıkları kararlar sebebiyle açılacak tazminat davaları, ancak Devlet aleyhine açılabilir. Devlet ödediği tazminattan dolayı görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevini kötüye kullanan üyelere ödeme tarihinden itibaren bir yıl içinde rücu eder.
(10) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.” hükümleri getirilmiştir.
Bu itibarla, Adalet Bakanlığı'nca hali hazırda ilgili maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları içerir Yönetmeliğin şu ana kadar yürürlüğe konulmamış olması ve 7036 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 1/1/2018 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş olması karşısında, Teşekkülümüzün her hangi bir hak kaybına uğramaması amacı ile belirtilen Yönetmeliğin yayımlanması ve Yönetmelikte farklı düzenlemeler bulunması halinde revize edilmek kaydı ile İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından 29.01.2018 tarih ve 266 sayılı Arabuluculuk Komisyonlarının oluşturulmasına ilişkin Genel Müdürlük Olur’u doğrultusunda Teşekkülümüzü arabuluculuk müzakerelerinde temsil etmek üzere;
a. Mevzuat gereği arabuluculuk başvurularının karşı tarafın yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna yapılabilmesi nedeni ile Teşekkülümüzün ülke genelinde teşkilatlanması ve ülke genelinde faaliyet göstermesi göz önünde bulundurularak merkez teşkilatında niteliğine göre yeterli sayıda komisyon ile taşra teşkilatında her bir İşletme Müdürlüğü sorumluluk sahasında birer olmak üzere 3 asil ve 3 yedek üyeden oluşan komisyonların teşekkül ettirilmesi;
b. Ankara ilinde yer alan Arabuluculuk büroları tarafından görevlendirilen Arabulucular tarafından yürütülecek ve 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu hükümleri gereği dava şartı olarak kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli başvurular neticesinde Teşekkülümüzün taraf olacağı arabuluculuk müzakerelerinde Teşekkülümüzü temsilen oluşturulacak İş Hukuku Uyuşmazlıkları Arabuluculuk Komisyonunun aşağıda unvanları yazılı personelden oluşturulması;