ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 2015/5
Kurum: Göç İdaresi Başkanlığı
Kabul Tarihi: 16.06.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 16.06.2015
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç ve Kapsam
(1) Bu genelgenin amacı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü merkez, taşra ve yurt dışı teşkilatındaki personelin uyacakları mesleki etik kurallarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
(2) Bu genelge, Göç İdaresi Genel Müdürlüğümde çalışan kadrolu, geçici ve hizmet alımı ile çalışan personele uygulanır.
(1) Bu genelge, 11/04/2013 tarihli ve 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 11 İnci maddesinin ikinci fıkrası ve 13/04/2005 tarihli Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri İle Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 26 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Mesleki Etik Kurallarına Bağlılık
(1) Kurum personeli, mesleki etik kurallarının önemini kabul eder; bu kurallara her koşulda bağlı kalır. Bu konuda belirlenen genel ilkeler aşağıdaki gibidir:
a) Her zaman yüksek etik standartlar belirlenmeli, kamu yararı doğrultusunda hizmet kullanıcısının devlete ve kamu görevlilerine olan güvenini artırmak için çalışılmalıdır.
b) Görevini yerine getirirken, kamu kaynaklarını kullanırken yazılı kurallara, etik ilke ve değerlere uygun davranılmalıdır.
c) Görev arkadaşlarına ve hizmetten yararlananlara içten saygı gösterilmelidir.
ç) Görev yapılan kurumla bağlantısı olan kişi veya firmalarla özel iş ilişkisi içine asla girilmemelidir.
d) Şahsi işlerin mesai saatleri içerisinde yapılmasından kaçınılmalıdır.
Misyona Bağlılık
(1) Kurum personeli, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün amaçlarına ve misyonuna uygun davranır. Ülkenin çıkarları, toplumun refahı ve kurumun hizmet idealleri doğrultusunda hareket eder.
Dürüstlük
(1) Kurum personeli;
a) Hizmetin ve görevin gereği olarak hizmetten faydalanan kişilere karşı dürüst ve tarafsız davranır. Görevin gerektirdiği alanlar dışında hizmetten faydalanan kişiler, yakınları ve yasal temsilcileri ile ilişki kuramaz.
b) Görevlerini yerine getirirken yetkilerini aşan, kendilerini ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğünü bağlayıcı açıklama, taahhüt, vaat veya girişimde bulunmaz.
c) Görevlerinin saygınlığı ve güvenilirliğini zedeleyen görüntü, tavır ve davranışlardan kaçınır.
ç) Görevlerinin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterir; kamu hizmetine güven ve adalet duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan davranışlarda bulunmaktan kaçınır.
d) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu şahıslara eksik, yalan ve yanlış beyanda bulunamaz.
Tarafsızlık ve Nesnellik
(1) Kurum personeli;
a) Tüm eylem ve işlemlerinde kanunilik, adalet, eşitlik ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda hareket eder.
b) Herkese dil, din, mezhep, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, renk, cinsiyet ve düşünce ayrımı gözetmeksizin eşit işlem yapmak zorundadır.
c) Uluslararası koruma mülakatlarında kanunda verilen yetkiyi aşarak insan haklarına aykırı sorulara yer veremez.
ç) Hiç kimseye insanlık onuruna yakışmayan muamelede bulunamaz.
Hizmetten Yararlanan Kişiler İle İlgili İşlemler
(1) Kurum personeli;
a) Hizmetten faydalanan kişiler ile ilgili bilgileri ve gizli kalması gereken diğer belgeleri mevzuatta belirtilen haller dışında açıklayamaz ve üçüncü şahıslarla hiçbir suretle paylaşamaz.
b) Resmi yazışmalar dışında telefon, e-posta, sosyal medya ve benzeri yollarla hizmetten faydalanan kişilerle doğrudan veya dolaylı olarak görüşemez.
c) Hizmetten yararlanan kişilere veya hizmetten faydalanan kişilerin işini takip eden gerçek ve tüzel kişiler adına, Genel Müdürlüğün görev alanına giren iş ve işlemler konusunda hiçbir şekilde aracılık ve iş takipçiliği yapamaz. Bu şahıslarla mesai saati içinde veya dışında, kurum içerisinde veya dışında hiçbir şekilde irtibat kuramaz, görüşme yapamaz ayrıca iş sahiplerinin özel davetlerine katılamaz. Bu tür taleplerle karşılaşan personel konu hakkında derhal birim amirine bilgi verir.
ç) Hizmetten yararlanan kişiler ile ilgili bütün işlemler kurumun resmi telefon, e-posta, faks vb. iletişim araçları dışında hiçbir araçla yapılamaz.
Gizlilik ve Mesleki Sırların Saklanması
(1) Kurum personeli, görevleri dolayısıyla elde ettikleri kamuya açık olmayan bilgileri, yetkili olmayan gerçek ve tüzel kişilere yorum, tavsiye ve başka suretle aktaramaz. Görevleri dolayısıyla öğrendikleri sırlar ile ilgililere ve üçüncü gerçek ve tüzel kişilere ilişkin gizli kalması gereken bilgileri kanunen açıkça yetkili kılınan merciler dışında hiçbir kurum, kuruluş veya şahsa açıklayamaz; kendilerinin ya da başkalarının yararına veya üçüncü şahısların zararına kullanamaz.
Bilgi ve Evrak Güvenliği
(1) Bilgi ve evrak güvenliği konularında dikkat edilecek hususlar;
a) Gizlilik dereceli evrak, her hal ve takdirde açıkta ve muhafazasız bırakılamaz.