This document is published in different source than the Official Gazette. Consolidated text can be prepared as the related source is updated.
KONU : Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi
GENELGE
(2010/14)
Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi Genelgesinin maksadı bir taraftan hava kirliliğini azaltmak, diğer taraftan da uygulamada birlikteliği sağlamaktır.
Bilindiği üzere 06/06/2008 tarihli ve 26898 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği (HKDY) (Değişiklik:05/05/2009- 27219) ile hava kalitesi limit değerlerinin yıllar itibariyle azaltılması hedeflenmiştir.
Ayrıca ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi maksadıyla, “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü (IKHKK) Yönetmeliği” 13/01/2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir(Değişiklik: 17/03/2005-25758; 14/05/2007-26522; 07/02/2009-27134; 27/01/2010-27475). Bu yönetmelikte ısınma maksadıyla kullanılacak yakıtlar ve kullanılması yasak olan yakıtlar belirlenmiştir.
Anılan Yönetmeliğin 28 inci Maddesinde; “il ve ilçelerin kirlilik derecelendirilmesi; il ve ilçenin topografik yapısı, atmosferik şartlar, meteorolojik parametreler, sanayi durumu, nüfus yoğunluğu ve önceki yılların hava kalitesi ölçüm sonuçları dikkate alınarak 06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi (HKDY)Yönetmeliğine göre Bakanlık tarafından kış sezonu başlamadan önce ilan edilir.” denilmektedir.
Bu bağlamda; hava kalitesi ölçüm sonuçları ve IKHKK Yönetmeliğinde belirtilen yakıt özellikleri çerçevesinde, il/ilçelerin değerlendirmesi Bakanlığımızca yapılmış ve kullanılması öngörülen yakıtlara göre il/ilçelerin gruplarını gösteren EK-I listesi oluşturulmuştur. Bu gruplandırma yapılırken, il/ilçelerde kullanılması gereken yakıt özelliklerinden daha düşük kalitede yakıt kullanılması halinde HKD Yönetmeliğinde belirtilen limit değerlerin aşılması durumu göz önünde bulundurulmuştur.
EK-I listesi ile kullanılacak yakıt özellikleri değişen il/ilçelerimizde, katı yakıt satıcıları mevcut stoklarını, Genelgenin yayım tarihinden 30 (otuz) gün içerisinde il çevre ve orman müdürlüklerine beyan etmelidir. Beyanda bulunan Katı Yakıt Satıcıları stokları tükeninceye kadar önceki Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) kararına uygun kömür satışını yapabilirler.
İllerde yakıt programlarının belirleneceği MÇK kararlarının kış dönemi başlamadan önce alınması esastır. Ancak IKHKK Yönetmeliğinin 31 inci maddesine istinaden, MÇK kararlarında farklı özellikte yakıtların belirlenmesi gerekli görülürse, gerekçeler Bakanlığımıza sunulmalı ve Bakanlığımız görüşü doğrultusunda hareket edilmelidir.
MÇK toplantılarına etkin katılımın sağlanması maksadıyla ilgili kurul üyelerine en az 5 (beş) iş günü öncesinde haber verilmesi önem arz etmektedir.
Uygulamada dikkat edilmesi gereken diğer hususlar alt başlıklar halinde aşağıda yer almaktadır.
I-ISINMA
I.1.Yakıtlar
Isınma maksatlı kullanılan ithal ve yerli katı yakıtlar (kömür, briket kömür, prina briketi vb.) için katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, dağıtıcı kayıt belgesi, uygunluk izin belgesi, satış izin belgesi, analiz, ihalelere katılım, denetim, genel yükümlülükler ve uygulanacak müeyyideler aşağıda belirtilmektedir.
Yakıtlara ilişkin belge düzenleme işlemlerinde;
6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’un 42 nci Maddesinden muaf tutulan kooperatif ve birlikler için belge düzenlenirken, “İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı” ve “Oda Sicil Kaydı (Mahrukatçılar Odasına veya Sanayi ve Ticaret Odasına veya ilgili Esnaf Odasına kayıtlı olduğuna dair belge) talep edilmeyecektir.
İthalatçı/üretici/dağıtıcı/satıcının il çevre ve orman müdürlüklerine vermiş oldukları her türlü belgenin fotokopilerinin kendileri tarafından imzalanıp kaşelenmesi halinde (imza sirküleri hariç) noter onayı aranmaz. Yalnızca imza sirkülerinde, sirkülerin noter tasdikli asıl nüshasının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi il çevre ve orman müdürlüğü tarafından “Aslı Gibidir” onayı ile kabul edilebilecektir.
Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi:
1- Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi, tüketiciye doğrudan satış yapmak isteyenlerden aşağıda belirtilen şartları sağlayan gerçek ve tüzel kişilere verilir. Katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almak isteyenler;
- Kayıt belgesi alınacak ilden, katı yakıt satışı ile ilgili alınmış İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı,
- Oda Sicil Kaydı (Mahrukatçılar Odasına veya Sanayi ve Ticaret Odasına veya ilgili Esnaf Odasına kayıtlı olduğuna dair belge),
- İmza Sirküleri (noter onaylı)
- Taahhütname (il çevre ve orman müdürlüğünün talebine bağlı) ile il çevre ve orman müdürlüğüne müracaat ederler.
İl çevre ve orman müdürlüğünce yapılan inceleme sonucuna göre bir işyeri için EK-II katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenir. Söz konusu belgeyi almak isteyen gerçek ve tüzel kişinin bir ilde birden fazla işyeri var ise, belge numarası aynı kalmak üzere her bir işyeri için ayrı bir katı yakıt satıcısı kayıt belgesi düzenlenir. Ayrıca, katı yakıt satıcı kayıt belgesinin yanı sıra satıcılara EK-VI tablosu da verilir.