Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2009/2
Kurum:
Hazine Müsteşarlığı
Kabul Tarihi:
24.02.2009
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
24.02.2009
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Bilindiği üzere, 1/3/2009 tarihinde yürürlüğe girecek olan Hayat Sigortaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 13/1/2009 tarih ve 27109 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Yönetmeliğin uygulanmasında aşağıdaki hususlar dikkate alınacaktır.
1. Yönetmelik gereğince irat ödemeliler hariç olmak üzere, ilk defa uygulamaya konulacak hayat sigortası tarife teknik esasları ile bu esaslara ilişkin değişiklikler, şirketlerce uygulamaya konulmadan en az on iş günü öncesinde elektronik ortamda Sigorta Bilgi Merkezi nezdindeki Hayat Sigortası Bilgi Merkezine (HAYMER) gönderilecektir.
1/3/2009 tarihinden itibaren uygulamaya başlanılacak olan elektronik gönderime dair veri yapısına ilişkin doküman HAYMER tarafından şirketlere duyurulacaktır.
2. 1/3/2009 tarihinden itibaren, şirketlerce HAYMER’e gönderilecek tarife teknik esaslarının numaraları (kodları) söz konusu tarifelerden üretilecek poliçelerin üzerine yazılacaktır.
3. Hayat Sigortaları Yönetmeliğinin değişik 7. maddesi uyarınca, birikim priminin alındığı veya irat ödemesinin yapıldığı hayat sigortalarında gider payı ve aracı komisyonunun (veya istihsal masrafı) her bir yıl itibarıyla toplamının, bilgilendirme formunun ve poliçenin ilk sayfasında en az 14’lük puntolarla yazılması gerekmektedir. Söz konusu ürünler dışındaki hayat sigortası ürünlerinde bilgilendirme formuna ve poliçenin ilk sayfasına kesintilere ilişkin herhangi bir ifade yazılmayacaktır.
Kesintilerin belirli bir matrahın (örneğin tarife primi, risk primi, matematik karşılık, vefat teminatı gibi) oranı olarak belirlendiği durumlarda oran ile birlikte söz konusu matrah da belirtilecektir.
4. Kesintilerin toplam olarak ifade edilemediği aşağıdaki durumlarda kesintilere ilişkin bilgilendirme ayrı ayrı yapılacaktır.
a) Bahse konu kesinti kalemlerinin farklı matrahlar üzerinden düzenlenmesi durumunda her bir kesinti için matrah ve oran bilgileri ayrı ayrı gösterilecektir.
b) Kesintilerden birinin maktu diğerinin oran olarak düzenlendiği durumlarda ise maktu olarak kesilecek tutar ile hesaplanacağı matrahla birlikte belirlenen oranın ayrı ayrı yazılması gerekmektedir.