Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: 93377465/869
Konu: İhalelere Katılmaktan Yasaklama
GENELGE
2018/12
İl Sağlık Müdürlükleri ile bağlı sağlık tesisleri ihtiyaç duydukları mal ve hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerini 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ve bu Kanunlara dayanılarak çıkartılan ikincil mevzuat hükümleri doğrultusunda, satış ve kiralama işlemlerini ise 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkartılan ikincil mevzuat hükümlerine göre yapmaktadır.
4734, 4735 ve 2886 sayılı Kanunlar ve ikincil mevzuat hükümlerinde, ihale sürecinde ve/veya sözleşmenin uygulanması sırasında bazı fiil veya davranışlarda bulunmanın yasak olduğu ve bu yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında nasıl bir işlem tesis edileceği belirtilmiştir.
694 sayılı KHK ile 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de değişikliğe gidilerek Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatının yeniden yapılandırılması üzerine Bakanlığımız taşra teşkilatında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla ihalelere katılmaktan yasaklama işlemleri aşağıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde yürütülecektir.
A- İHALELERE KATILMAKTAN YASAKLAMAYA İLİŞKİN HÜKÜMLER
1- 4734 Sayılı Kamu İhale Kanununda Yer Alan Yasaklama Hükümleri
a) 4734 sayılı Kanunun 17 nci maddesinde ihalelerde yasak fiil veya davranışlar belirlenmiş ve bu yasaklara uymayanlar hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verileceği belirtilmiştir.
b) Kanunun 58 inci maddesinde üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verileceği belirtilmiştir.
c) Kanunun 59 uncu maddesinde, taahhüt tamamlandıktan ve kabul işlemi yapıldıktan sonra tespit edilmiş olsa dahi, ihale sürecinde 17 nci maddede belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verileceği belirtilmiştir.
d) 4734 sayılı Kanunun 61 inci maddesinde; madde hükmünde belirtilen hususların aksine hareket edenler hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verileceği belirtilmiştir.
2- 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda Yer Alan Yasaklama Hükümleri
a) Kanunun 16 ncı maddesinde, sözleşmenin, zorunlu hallerde ihale yetkilisinin yazılı izni ile başkasına devredilebileceği, isim ve statü değişikliği gereği yapılan devirler hariç olmak üzere, bir sözleşmenin devredildiği tarihi takibeden üç yıl içinde aynı yüklenici tarafından başka bir sözleşmenin devredilemeyeceği veya devir alınamayacağı, izinsiz devredilen veya devir alınan veya bir sözleşmenin devredildiği tarihi takibeden üç yıl içinde devredilen veya devir alman sözleşmelerin feshedileceği, devreden ve devir alanlar hakkında 20, 22 ve 26 ncı madde hükümlerinin uygulanacağı belirtilmektedir.
b) Kanunun 22 nci maddesinde; 19, 20 ve 21 inci maddelere göre sözleşmenin feshedilmesi halinde, yükleniciler hakkında 26 ncı madde hükümlerine göre işlem yapılacağı belirtilmektedir.
c) Kanunun 25 inci maddesinde sözleşmenin uygulanması sırasında yasaklanan fiil ve davranışlar sıralanmış ve 26 ncı maddesinde de bu yasak fiil ve davranışlarda bulunanlar hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verileceği öngörülmüştür.
d) Kanunun 29 uncu maddesinde; madde hükmünde belirtilen hususların aksine hareket edenler hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama uygulanacağı öngörülmüş, Kanunun 30, 32, 33 ve 34 üncü maddelerinde ilgililerin sorumlulukları belirlenmiş ve aksine hareket edenler hakkında uygulanacak yaptırımlarla birlikte aynı Kanunun 27 inci maddesinin de uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
3- Çerçeve Anlaşma İhaleleri Ve Münferit Sözleşme Alımları İle İlgili Yasaklama Hükümleri
a) Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 41 inci maddesinde, çerçeve anlaşma imzalamaya davet edildiği halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre çerçeve anlaşma imzalamayanlar hakkında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verileceği belirtilmiştir.
b) 4734 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesi uyarınca, Çerçeve Anlaşma İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 43 üncü maddesine göre münferit sözleşmeye davet edildiği halde ihale dokümanında belirtilen süre içerisinde münferit sözleşme imzalamayan istekliye ihalelere katılmaktan yasaklama cezası verilecektir.
c) (a) ve (b) bentlerinde belirtilen hususlar çerçeve anlaşma ihaleleri ve münferit sözleşme alımları ile ilgili özel hususlar olup, 4734 ve 4735 sayılı Kanunlarda yer alan ihalelere katılmaktan yasaklamaya ilişkin tüm hükümler bu alımlar için de uygulanacaktır.
4- Doğrudan Temin Alımlarında Yasaklama İşlemleri
Kamu İhale Genel Tebliğinin 28.1.10. “Doğrudan Temin Usulünde Yasaklama Kararı” başlığı altında;