Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç:
İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik ve bu Yönetmeliğe dayanılarak çıkarılan Genelgeler hükümleri doğrultusunda İl Müdürlüklerinde oluşturulan İyi Tarım Uygulamaları Birimlerinin (İTUB) görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam:
Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşlarınca (KSK) yapılan kontrol ve sertifikasyon faaliyetlerinin saha denetiminin İTUB tarafından izlenmesi ile eğitim-yayım faaliyetlerinin yürütülmesini kapsar.
Dayanak:
07.10.2010 tarih ve 27778 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik’e dayanılarak hazırlanmıştır.
1. GENEL İLKELER
KSK büro denetimi Bakanlık merkez teşkilatı tarafından; KSK’ların sözleşme yaptığı üretici, üretici örgütü ve müteşebbislerin saha denetimleri ise İTUB’inde görevli en az iki personel tarafından yapılır. Ayrıca, gerekli görülmesi halinde saha denetimleri Bakanlık merkez teşkilatı tarafından da yapılır.
İyi Tarım Uygulamaları Biriminin (İTUB) Oluşturulması
İyi Tarım Uygulamaları Birimi (İTUB); İl Müdürü tarafından ildeki iyi tarım uygulamaları potansiyeli ve personel durumu göz önüne alınarak en az üç kişiden oluşturulur. Bu birim ilin iyi tarım uygulamalarında bitkisel, hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliği faaliyet alanlarına göre ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, balıkçılık teknolojisi mühendisi, gıda mühendisi veya bir veteriner hekimden oluşturulur. Görevlendirilecek personeller Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri, Gıda ve Yem, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler ile Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüklerinde görevli personel arasından seçilir. Ayrıca iyi tarım uygulamaları potansiyeli dikkate alınarak ilçe müdürlüklerinden personel de iyi tarım uygulamaları biriminde görevlendirilebilir. İTUB sekretaryası Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından yürütülür.
2. İYİ TARIM UYGULAMALARI BİRİMİNİN GÖREV VE YETKİLERİ
A) Denetim ve raporlama
İTUB personeli tarafından gerçekleştirilen saha denetimlerinde, ilgili yönetmelik ve genelgeler kullanılır.
Söz konusu denetimlerde Bakanlık tarafından hazırlanan denetim formları (Ek-1, Ek- 2, Ek-3, Ek- 4) doldurulur.
Kontrol ve sertifikasyon faaliyetlerinin saha denetimleri, İyi Tarım Uygulamaları Bilgi Sistemine kayıtlı ve/veya KSK’lar tarafından sözleşme yapıldığı bildirilen üretici, üretici örgütü ve müteşebbislerin her faaliyet alanı arasından rastgele seçim yöntemiyle yapılır. Şikâyet ve ihtiyaç halinde de denetimler yapılabilir.
Saha denetimi İTUB’nden en az 2 (iki) kişi tarafından gerçekleştirilir. KSK tarafından bildirilen denetim tarihinde KSK’nın izlenmesi amacıyla denetime iştirak edilebilir veya denetim tarihini takiben kontrol noktalarındaki tespitlerin görülebileceği süre içerisinde denetim gerçekleştirilir.
Saha denetimlerinde;
1) Üretici, üretici örgütü veya müteşebbislerin, iyi tarım uygulamaları birincil üretimin (kesimine kadar çiftlik hayvanlarının üretilmesi, sağımı, su ürünleri yetiştiriciliğinin hasada kadar üretilmesi ile bitkisel ürünlerin hasadı da dâhil olmak üzere birincil ürünlerin üretilmesi, yetiştirilmesi) yapıldığı alanlar ile müteşebbislerin işletmelerinde yürütülen faaliyetlerin iyi tarım uygulamalarına uygun olup olmadığına,
2) Müteşebbis denetimlerinde yetkilendirilmiş kuruluş tarafından sertifikalandırılmamış ürünün iyi tarım ürünü adı altında satılıp satılmadığına, izlenebilirliğin sağlanıp sağlanmadığına,
3) İyi tarım ürün ve girdilerinin etiketinde, reklam ve tanıtımının; sahte, yanıltıcı veya ürünün yapısına, özelliklerine, içeriğine, kalitesine, orijinine ve üretim tekniklerine göre hatalı bir izlenim yaratacak, ürünün sahip olmadığı etki ve özelliklere atıfta bulunacak biçimde olduğu ve tüketiciyi yanıltacak yazı, resim, şekil ve benzerlerini içerip içermediğine,
4) Sertifikası olmayan ürün veya girdilerin, iyi tarım ürünü veya iyi tarım girdisi adı altında ihraç veya ithal edilip edilmediğine,
dikkat edilmesi gerekmektedir.
Denetim ekibi tarafından aşağıdaki örnek formlara göre saha denetim formu tanzim edilir. Bu formlar, denetim ekibi, denetlenen üretici/işletme sahibi veya hazır bulunan temsilcisi ve eşlik ettiyse denetlenen KSK temsilcisi veya kontrolörü tarafından imzalanır.
Bitkisel, hayvansal ve su ürünleri yetiştiriciliği birincil üretim alanları denetimi |
Ek-1 |
Üretici grubu denetimi |
Kalite yönetim sistemi |
|
Bitkisel, hayvansal ve su ürünleri yetiştiriciliği birincil üretim alanları |
Ek-2 |
İşletme denetimi |
Ek-3 |
Faaliyet Denetim Raporu |
Ek-4 |
Denetimlerin değerlendirildiği raporlar 3 (üç) nüsha olarak düzenlenerek, her sayfası paraflanır ve imzalanır ve bir nüshası üreticiye verilir.