Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
30
Kurum:
Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği
Kabul Tarihi:
28.04.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
28.04.2016
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
1. Amaç ve kapsam
(1) Bu Genelge'nin amacı, kaldıraçlı işlemler için hesap açılışından önce genel müşterilere işlem yaptırılması amacıyla aracı kurumlar tarafından sunulacak deneme hesabının çalışma esaslarının belirlenmesidir.
2. Dayanak
(1) Genelge, Sermaye Piyasası Kurulu'nun III-37.1 sayılı Yatırım Hizmetleri Tebliği'nin "Deneme hesapları" başlıklı 27/C maddesinin birinci fıkrasına dayanılarak düzenlenmiştir.
3. Tanımlar
(1) Bu Genelge'de geçen;
(a) Birlik: Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'ni,
(b) Deneme hesabı: Kaldıraçlı işlemlerin sanal olarak gerçek zamanlı fiyatlar üzerinden gerçekleştirildiği eğitim amaçlı hesabı,
(c) Kurul: Sermaye Piyasası Kurulu'nu,
(d) Standart müşterilere sunulan gerçek hesap: Aracı Kurum'un işlem koşulları bakımından bir farklılık yaratmadığı müşteriler geneline açılan gerçek hesapları,
(e) Yatırım Hizmetleri Tebliği: Sermaye Piyasası Kurulu'nun III-37.1 Yatırım Hizmetleri ve Faaliyetleri İle Yan Hizmetlere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ'i,
ifade eder.
4. Kaldıraçlı işlemler deneme hesabının genel çalışma esasları
(1) Kaldıraçlı işlemler için hesap açılışından önce genel müşterilere aracı kurumlar tarafından sunulacak bir deneme hesabı üzerinden (sanal para ile) işlem yaptırılması zorunludur.
(2) Deneme hesabı, Yatırım Hizmetleri Tebliği'nde kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin hükümlere tabi tutulan tüm işlem ve ürünler için uygulanır.
(3) Müşterinin işlem gerçekleştireceği her aracı kurum tarafından sunulan deneme hesabında işlem yapması zorunludur.
(4) Müşterinin deneme hesabını asgari altı iş günü süreyle çalıştırması ve toplamda asgari elli adet işlem yapması zorunludur.
(5) Deneme hesabının açılışında, müşterinin ad soyad bilgisi ile elektronik posta adresi ve/veya cep telefonu numarası bilgileri alınır ve kaydedilir.
(6) Müşteriler adına açılacak her deneme hesabına ilişkin bir hesap tanımlaması (hesap numarası veya kullanıcı adı tanımlaması veya sair yöntemlerle) yapılır.
(7) Müşteriler adına açılacak deneme hesabının kullanıcı ve parola/şifre bilgileri, aracı kurumlar tarafından müşteriye elektronik ortam veya cep telefonu aracılığıyla sağlanır.
(8) Kaldıraçlı işlemler için açılacak gerçek hesaptaki müşteri bilgilerinin deneme hesabındaki müşteri bilgileri ile örtüşmesi gerekmektedir. Deneme hesabının açılışı sonrasında, gerçek hesap açılışı aşamasına kadarki süreçte müşteri bilgilerinde meydana gelebilecek değişiklikler müşteriler tarafından aracı kuruma bildirilir.
5. Deneme hesabında yer alan varlık fiyatlarına, emir türlerine ve teminatlara ilişkin esaslar
(1) Deneme hesabının, gerçek zamanlı fiyatlar üzerinden çalıştırılması zorunludur.
(2) Deneme hesaplarında, aracı kurumlar tarafından sunulan gerçek hesaplarda mevcut olan emir türleri işlemlere konu edilir.
(3) Deneme hesabında teminat oranının hesaplanması, teminat tamamlama (margin call) ve otomatik pozisyon kapama (stop-out) seviyelerinde aracı kurum tarafından standart müşterilerine sunulan gerçek hesaplara uygulanan işleyiş esasları geçerli olacaktır. Müşteri talebi üzerine standart müşterilere uygulanan teminat esasları dışında bir deneme hesabının sunulması durumunda, bu husus ilgili deneme hesap sahibine bildirilir.
6. Sorumluluk ve diğer hükümler
(1) Kaldıraçlı işlemler için hesap açılışından önce müşteriler tarafından deneme hesabından işlem gerçekleştirildiği aracı kurumlar tarafından tevsik edilir.
(2) Deneme hesabından müşterilere işlem gerçekleştirilmesi yükümlülüklerinin üyelerimizce süresinde tam ve doğru bir şekilde yerine getirilmemesinin, Kurul'un ilgi tebliğlerine aykırılık oluşturabileceği göz önünde bulundurularak bu konuda üyelerimizce azami özenin gösterilmesi gerekmektedir.
7. Yürütme
(1) Bu Genelge hükümlerini Birlik yürütür.
8. Yürürlük
(1) Bu Genelge yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.