Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: Mal Bildirimleri
İÇ GENELGE
2009/8
İlgi: 15.02.2007 tarihli ve 2007/24 sayılı İç Genelgemiz.
19.4.1990 tarihli ve 3628 sayılı “Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu” ve bu Kanunun 22.maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 10.8.1990 tarihli ve 90/748 sayılı Kararıile yürürlüğe konulan “Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik” hükümlerinin uygulamasıyla ilgili olarak önem arz eden hususların bir kez daha hatırlatılmasında yarar görülmüştür.
1- 3628 sayılı Kanun kapsamana giren görevlilerin (Genel Müdürlüğümüzü ilgilendiren yönüyle memurlar ve sözleşmeli personel) kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;
a) Taşınmaz mallar (Arsa ve yapı kooperatifi hisseleri dahil),
b) Görevlinin kendisine yapılan aylık net ödemenin, toplam beş katından fazla değer ve tutardaki;
1) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtlar,
2) Hisse senedi ve tahviller,
3) Altın ve mücevherat,
4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve antika ev eşyaları ile diğer taşınır mallar,
5) Haklar, Alacaklar, Borçlar ve Gelirler,
6) Bunların kaynaklan ve sebepleri,
mal bildiriminin konusunu teşkil eder.
2- Mal Bildirimlerinin;
a) 3628 sayılı Kanun kapsamındaki görevlere ilk atanmada, göreve giriş için gerekli olan belgelerle birlikte,
b) Görevlinin kendisinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda, bildirimin konusuna giren malların tamamının beyan edilmesi suretiyle, değişikliği izleyen bir ay içinde,
c) Emeklilik nedeniyle görevin sona ermesi halinde, ayrılma tarihi itibariyle,
d) Diğer nedenlerle görevin sona ermesi halinde, ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde, verilmesi zorunludur.
3- Her ikisi de 3628 sayılı Kanun kapsamında bulunan eşlerin herbiri ayrı ayrı mal bildiriminde bulunmak zorundadırlar. Bu nedenle, eşlerden herbiri, eşi ile velayeti altodaki çocuklarının da mallarım bildireceklerdir.
4- 3628 sayılı Kanun kapsamındaki görevlerine devam edenler, sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar mal bildirimlerini yenilemek zorundadırlar.
5- 3628 sayılı Kanunla takip, soruşturma ve kovuşturmaya yetkili kılınan kişi ve merciler dışında, hiç kimseye ve hiçbir kurum ve kuruluşa, mal bildirimlerinin içeriği hakkında kesinlikle açıklama yapılmayacak ve bilgi verilmeyecektir.
6- 2.maddenin (b) fıkrası uyarınca verilen ek mal bildiriminin verilme süresinin hesabında, değişikliğin meydana geldiği tarih ile bildirimin kayıtlara alındığı tarih arasındaki süre esas alınacaktır. Bu nedenle, birimler mal bildirimlerini öncelikle kayda alıp, en kısa sürede kapalı zarf içerisinde ve gizli bir yazı ekinde Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına göndereceklerdir.
7- 3628 sayılı Kanunda belirtilen durum ve süreler içerisinde mal bildiriminde bulunmayanlar veya gerçeğe aykırı beyanda bulunanlar yada haksız mal edinenler hakkında uygulanacak cezalar, söz konusu Kanunun üçüncü bölümünde düzenlenmiştir. Ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. maddesinin (D) fıkrasında da, belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmayanların “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası ile cezalandıracağına hükmedilmiştir. Bu nedenle, kapsama dahil personelimizin cezai bir durumla karşılaşmaması bakmından, yukarıda yazılı açıklamalara ve mevzuatında yer alan diğer hükümlere mutlaka uymaları gerekmektedir.
8- Mal Bildirimi Formu tek nüsha olarak doldurulacak ve tarih belirtilmek suretiyle imzalanacaktır. Tüm mallar, bildirim tarihindeki değerleri esas alınarak beyan edilecektir. Gerek görüldüğünde beyanlara ait belgelerin ibrazı istenilecektir.
9- Bilgilerini ve gereğinin bu esaslar çerçevesinde yerine getirilerek, Genelgemizin ilgili tüm personele tebliğ edilmesini önemle rica ederim.