Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2016/16
Kurum:
Karayolları Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
26.10.2016
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
26.10.2016
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: İhbar ve Şikayet Dilekçeleri
PROGRAM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞINA
İÇ GENELGE
2016/ 16
Kamu Kurum ve Kuruluşlarına kişilerin kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetlerde bulunma hakkı; Anayasanın 74 üncü maddesinde “Vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye’de ikamet eden yabancılar kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkına sahiptir. Kendileriyle ilgili başvurmaların sonucu, gecikmeksizin dilekçe sahiplerine yazılı olarak bildirilir. Bu hakkın kullanılma biçimi kanunla düzenlenir.”
3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun’un 4 üncü maddesinde “Türkiye Büyük Millet Meclisine veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresinin bulunması gerekir.”
4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun'un 4 üncü maddesinin 3.,4. fıkralarında; “Bu Kanuna göre memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında yapılacak ihbar ve şikayetlerin soyut ve genel nitelikte olmaması, ihbar veya şikayetlerde kişi veya olay belirtilmesi, iddiaların ciddi bulgu ve belgelere dayanması, ihbar veya şikayet dilekçesinde dilekçe sahibinin doğru ad, soyad ve imzası ile iş veya ikametgah adresinin bulunması zorunludur.
Üçüncü fıkradaki şartları taşımayan ihbar ve şikayetler Cumhuriyet Başsavcıları ve izin vermeye yetkili merciler tarafından işleme konulmaz ve durum, ihbar veya şikayette bulunana bildirilir. Ancak iddiaların, sıhhati şüpheye mahal vermeyecek belgelerle ortaya konulmuş olması halinde ad, soyad ve imza ile iş veya ikametgah adresinin doğruluğu şartı aranmaz. Başsavcılar ve yetkili merciler ihbarcı veya şikayetçinin kimlik bilgilerini gizli tutmak zorundadır.”
Teftiş Kurulu Yönetmeliği’nin 52 nci maddesi, 2. ve 3. fıkralarında; “Ad, soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresi bulunmayan, belli bir konuyu ihtiva etmeyen, yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olan ihbar, şikayet ve müracaat dilekçeleri incelenmez.
Ancak, bu tarzda yapılan ihbar ve şikayet konulu dilekçelere inandırıcı mahiyette olayla ilgili yeterli bilgi ve belgeler eklenmiş ise bunlar hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmaması makamın takdirindedir.”
Başbakanlığın 21/10/2016 tarih ve 29864 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2016/21 sayılı Genelgesinde; “Demokratik katılımı sağlayan araçlardan dilekçe hakkı, başta Anayasamız ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun olmak üzere ilgili mevzuatta düzenlenmiştir. Mezkur Kanunun 4 üncü maddesi uyarınca yetkili makamlara verilen dilekçelerde; dilekçe sahibinin adı, soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresinin bulunması gerekmektedir.
Terör örgütleri veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplarla mücadele, idarelere dilekçe verilmek suretiyle de desteklenmektedir.
Ancak bu kapsamda; söz konusu örgüt, yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu iddia edilen kişilere ilişkin olarak idarelere verilen dilekçelerden; sahibinin adı, soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresini ihtiva etmeyenler incelenmeyecektir.” şeklinde düzenlenmiştir.
İhbar ve şikayet dilekçeleri hakkında yukarıda belirtilen mevzuat çerçevesinde işlem yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.