Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2022/2
Kurum:
Karayolları Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
27.04.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
27.04.2022
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
Karayolları Genel Müdürlüğü
Makine ve İkmal Dairesi Başkanlığı
Sayı: E.27283519 - 918.01
Konu: Kişisel Koruyucu Donanım
İÇ GENELGE
2022/2
30 Haziran 2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” işverene ve çalışanlara çok önemli yükümlülükler getirmiştir. Bu Kanunla, kamu ve özel sektör ayrımı gözetilmeksizin tüm çalışanlar Kanun kapsamına alınmış, iş yerleri yapılan işin niteliğine göre az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflara ayrılmış, bütün iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) konusunda profesyonellerin görevlendirilmesi, risklerin değerlendirilmesi, acil durum planlarının yapılması, Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) verilmesi ve kullandırılması zorunlu hale gelmiştir.
Karayolları Genel Müdürlüğü Merkezi, Taşra Teşkilatı ve bağlı işyerlerinde, yapılan işler, faaliyetler incelenerek, risk değerlendirmesi ve ortam ölçümleri yaptırılmıştır. Elde edilen veriler ışığında, İSG’ni tehdit eden tehlikeli durum ve risklerin çalışma mahallerinde tespit edilerek tedbir alınması, çalışanlarımızın konu hakkında eğitilerek farkındalık oluşturulması, önlenemeyen tehlike ve risklere karşı önlem almak, çalışanlarımızı oluşacak meslek hastalıkları ve iş kazalarından korumak için önlenemeyen risklere karşı çalışanlarımıza verilmesi gereken KKD’lar belirlenmiş olup 2015 Yılında KKD’ların teknik özellikleri ve standartlarını açıklayan KKD Rehberi, 2016 Yılında da KKD talimatı kitap olarak hazırlanarak Makam Oluru ile uygulamaya konulmuştur.
KKD talimatı gereği; KKD’lar, kurum sorumluluk alanlarındaki atölyeler, ambarlar, laboratuvarlar, bitüm depoları, açık arazide makineli ve makinesiz yapılan çalışmalar, kar ve buzla mücadele çalışmalarında görev yapan çalışanlarımıza KKD talimatında verilen sürelere uyularak verilmektedir.
KKD talimatına göre; Yazlık KKD’lar ile mevsimle ilgili olmayan KKD’lar Nisan- Mayıs aylarında, kışlık KKD’lar Eylül-Ekim aylarında verilmekte, Talimat ekinde bulunan listede kullanma süreleri göz önünde tutularak yenisi verilmekte, KKD için belirlenen kullanma süresi dolmadan yenisi verilmemektedir. Bu durumda KKD’nin kullanım nedeni ile yıpranma, aşırı kirlenme ve solma, eskime, yırtılma gibi nedenler ile kullanılmaz hale gelmesi durumunda yenisi verilmemektedir. Aynı şekilde işin doğası gereği kullanım süresi sonuna gelinmesine rağmen KKD’nin hala kullanılabilir olmasına rağmen yenisi verilmektedir.
Yeni durumda KKD’ların tesliminde ve tesellümünde yürürlükteki KKD Talimatında bulunan zaman kısıtlamalı KKD değişimleri bundan böyle kullanılabilirlik durumuna göre değerlendirilecektir.
Buna göre;
1. Çalışanlar kendisine verilen KKD’ları dikkatli şekilde kullanmak ve muhafaza etmekle yükümlüdür. İdare; Çalışanın kendisine teslim edilen KKD’yi kullanmaması, korumaması, kaybetmesi veya kasıtlı olarak tahrip etmesi durumunda ürün bedelinin rücu edilmesi de dahil gerekli işlemleri (idari, disiplin, vb.) gerçekleştirecektir.
2. Merkez ve Taşra teşkilatlarında; çalışanlara, niteliğini kaybetmiş ve kullanılamaz hale gelen KKD’ları incelemek ve yerine yeni KKD verilip verilmeyeceğine karar vermek üzere Makine ve İkmal Başmühendislerince İşyeri Amiri, Makine ve İkmal Mühendisi ve İş Güvenliği Uzmanlarının da bulunduğu KKD Değerlendirme Komisyonu kurulacaktır. Komisyon, KKD’nin teslim-tesellümünde değiştirilme zamanından ziyade ürünlerin yıpranma, aşınma, kırılma, yırtılma, renk solması, niteliğini kaybetme yönlerinden değerlendirerek çalışana yeni KKD verilip verilmeyeceğine karar verecektir. Çalışana yeni KKD verilmesi durumunda ise Komisyon eski KKD’nı değiştirilme nedenini belirterek tutanak ile geri alacaktır.
3. Yeni KKD verilmesi veya mevcut KKD’nin değiştirilmesi uygun görülen ürünler bir tutanakla teslim edilecek, teslim edilen tüm ürünlerin KBOS programından ilgiliye çıkışı yapılacaktır. Komisyonca, ağır işlerde ve/veya kirleticilerin (yağ, toz, çamur, pas gibi) yoğun bulunduğu ortamlarda çalışanlara yedek iş tişörtü ve pantolonu verilebilecektir. Komisyon değişim süresi gelmediği halde aşırı yıpranan ve niteliğini kaybeden KKD yerine yeni ürün verilmesine karar verebilecek, eski KKD’ları değiştirme nedeni belirtilerek tutanakla geri alacaktır.
4. Komisyonca, işlevini kaybettiği için teslim alınan KKD’lar tutanak tutularak bertaraf edilecek veya geri dönüşümü sağlanacaktır.
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
EKLER:
1. KKD Rehberi.
2. KKD Talimatı.