Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2023/1
Kurum:
Karayolları Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
11.01.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
11.01.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
Karayolları Genel Müdürlüğü
Yol Yapım Dairesi Başkanlığı
Sayı: E.55500382 - 010.06.01
Konu: Gelecek Yıllara Sari Yüklenmeler, Sözleşmenin Devri, Tasfiyesi, Feshi, İş Artışı Olurları ve Protokoller
İÇ GENELGE
2023/1
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, başta Kamunun mali işlem ve kontrolünde olmak üzere Genel Müdürlüğümüzün de bütçe yapısında köklü değişiklikler getirmiş ve bu hükümler de 01.01.2006 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştır.
Bir mali yıl içinde tamamlanması mümkün olmayan yatırım projeleri için ihaleye çıkılmadan önce gerekçeleri belirtilmek suretiyle 5018 sayılı Kanunun 28 inci maddesine göre Genel Müdürlükten gelecek yıllara sari yüklenme yetkisi istenecek, yetki verilmesi halinde ihale işlemlerine başlanacaktır. Ayrıca, yılı içinde ihale edilerek tamamlanması mümkün görülen işler de Genel Müdürlüğe bilgi verilerek ihale edilecektir.
Yatırım programında mevcut olan her türlü yol, köprü, tünel ve tesislerin projelendirmeleri, yapımları, ıslah ve onarımlarına ait işler ile her türlü mal ve hizmet alımı ihalelerinde yaklaşık maliyetlerin onanması ve bu ihalelerde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun ihale yetkilisine verdiği diğer görev ve yetkiler Harcama Yetkililerince kullanılacak olup, ihalelerden sonra yapılacak sözleşmeler de İdare adına Harcama Yetkililerince imzalanacaktır.
Daha önce yapılmış ve bundan sonra yapılacak olan sözleşmelerin devrini, değiştirilmesini, feshini veya tasfiyesini gerektirecek bir durum hasıl olduğu takdirde; bu durumların mevcut olduğuna dair hazırlanacak komisyon raporu, ait olduğu konuyu ilgilendiren bütün yazışmaları içeren dosya, Bölge Müdürlüğü görüşü ile Genel Müdürlüğe gönderilecek ve izin alındıktan sonra işlem yapılacaktır. Ancak, sözleşme bedeli tamamlanmış olmasına rağmen bitirilmemiş işlerin tasfiyesi için Genel Müdürlükten izin alınmasına gerek bulunmamaktadır. Bu durumdaki işler için Tasfiye Geçici Kabul ve Tasfiye Kesin Kabul işlemleri yapıldıktan sonra sözleşme sonlandırılacaktır. Ayrıca, Kamu İhale Kurumu ve/veya mahkeme kararı sonucunda sözleşmenin sonlandırılması gerekiyor ise, Bölge Müdürlüklerince Genel Müdürlükten izin alınmadan işlem tesis edilecektir.
4734 sayılı Kanun hükümlerine göre ihale edilmiş ve edilecek olan işlerle ilgili olarak 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerine göre iş artışı verilebilecek durumda olanlardan, sözleşme bedeli; mal ve hizmet alımlarında 5.000.000 TL'den, yapım işlerinde 30.000.000 TL' den fazla olan işler ile ilgili iş artışı Olur'ları, Bölge Müdürlüklerince (Harcama Yetkilileri) imzalanmadan önce, iş artışına ilişkin gerekçe raporları, sözleşme bedeli ve iş artışı kapsamında yapılacak imalatların detayını gösteren mukayeseli iş artış cetveli Genel Müdürlüğe gönderilerek izin talebinde bulunulacaktır.
4734 sayılı Kanunun "Pazarlık Usulü" başlıklı 21 inci maddesine göre ihalelere çıkabilme yetkisi Bakanlık Makamı Olur'u ile Genel Müdürlüğümüze verildiğinden, Bölge Müdürlükleri "Pazarlık Usulü" ile yapacağı ihalelere çıkmadan önce Genel Müdürlükten izin alacaklardır.
Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları ile yapılacak protokollerde; taslak protokol Genel Müdürlüğe görüş almak üzere gönderilecek, Genel Müdürlüğün uygun görüşünden sonra yetkililer tarafından imzalanarak Genel Müdürlük Makamının onayına sunulacaktır.
Bu genelgenin yayımı tarihi itibari ile 19 Nisan 2017 tarihli ve 2017/E.3 sayılı İç Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim