Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2019/9
Kurum:
Hazine ve Maliye Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
01.03.2019
Son Değişiklik Tarihi:
02.12.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi:
02.12.2024
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Genelgenin amacı, 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) kapsamında karayolları motorlu araçlar zorunlu mali sorumluluk sigortası (trafik sigortası) poliçelerinin tanzimi ile basamak tespiti ve ilgili diğer hususların uygulanmasına ilişkin esasları düzenlemektir.
Poliçe tanzimi
(1) Trafik sigortası poliçesinde araç tescil belgesinde bulunan bilgiler (plaka no, tescil tarihi, marka, model yılı, tipi, araç cinsi, motor no, şasi no) yer alır.
(2) Yeni kayıt olarak düzenlenen YK plakalı araçlara ilişkin akdedilecek trafik sigortası poliçesinde araç satış faturasında yer alan marka, model yılı, tipi, araç cinsi, motor no ve şasi no bilgileri yer alır ve bu bilgilerin doğruluğundan ilgili sigorta şirketi ve poliçeyi tanzim eden sigorta aracısı sorumludur,
(3) Trafik sigortası poliçesinin tanziminde sigorta şirketinin tercihine göre işletenin yerleşim yerinin bulunduğu il veya aracın plaka numarasının temsil ettiği il esas alınır.
(4) 21/11/2012 tarihli ve 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca yapılan finansal kiralama sözleşmelerine konu motorlu araçlar için yaptırılacak trafik sigortası poliçeleri 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 3 üncü maddesi gereğince işleten sıfatıyla kiracı adına tanzim edilir. Poliçe tanzimi esnasında kiralayan tarafından düzenlenen ve finansal kiralama sözleşmesinin taraflarına ve sözleşmeye konu araca ilişkin bilgilerin yer aldığı belgenin kiracı tarafından ibrazı zorunludur.
Referans poliçe
(1) Trafik sigortası poliçesi tanzim edilirken referans alınabilecek poliçeler aşağıdaki esaslar çerçevesinde belirlenir.
a) Yürürlükte olan poliçe, vadesinin sona ereceği tarihin ondört gün öncesinden itibaren aynı araç için yapılan yenileme teklifleri hariç olmak üzere, referans gösterilemez.
b) Poliçe aynı araç grubuna ait poliçe için referans gösterilebilir.
c) Yeni poliçenin yürürlük tarihi itibarıyla, sona erme tarihinden itibaren on yıldan fazla süre geçmiş poliçeler referans gösterilemez.
ç) Her poliçe bir defa referans gösterilebilir.
(2) Birinci fıkrada yer alan esaslar çerçevesinde belirlenen poliçeler arasından, düzenlenecek yeni poliçenin yürürlük tarihine en yakın tarihte sona eren poliçe referans gösterilir. En yakın tarihte sona eren referans gösterilebilir birden fazla poliçenin bulunması halinde (sona erme zamanının aynı olması durumunda) sigortalı açısından en avantajlı olan poliçe dikkate alınır.
Basamak tespiti ile prim indirimi ve artırımı uygulaması
(1) Trafik sigortası poliçesi tanzim edilirken basamak aşağıdaki esaslar çerçevesinde tespit edilir.
a) Prim indirimi ve artırımı uygulaması işleteni takip eder.
b) İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için 4. basamak uygulanır.
c) Trafik sigortası poliçesinin yürürlük süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda, müteakip poliçede uygulanacak prim indirimi oranı bir üst basamağa göre belirlenir. 3 üncü maddenin birinci fıkrası kapsamında birbirine referans gösterilebilir en az beş 7. basamak poliçenin bulunması halinde bu poliçelerin toplamda en az beş sigorta süresince (en az 1.800 gün) yürürlükte kaldığının tespit edilmesi ve bu poliçelerin yürürlük süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda, müteakip poliçede 8. basamak uygulanır.
ç) Trafik sigortası poliçesinin yürürlük süresi içinde yapılan her maddi tazminat ödemesi için müteakip poliçede uygulanacak prim artırımı oranı bir alt basamağa göre, her sakatlanma veya destekten yoksun kalma tazminat ödemesi için prim artırımı oranı iki alt basamağa göre belirlenir. Aynı kaza kapsamında hem maddi tazminat ödemesi hem de sakatlanma veya destekten yoksun kalma tazminat ödemesi yapılması halinde prim artırımı oranı iki alt basamağa göre belirlenir. 1. basamakta bulunan poliçelerin yürürlük süresi içinde tazminat türüne bakılmaksızın (maddi/sakatlanma/destekten yoksun kalma tazminatı) üç ve daha fazla tazminat ödemesi yapılması halinde müteakip poliçede 0. basamak uygulanır. 0. basamağa sadece 1. basamaktan geçiş yapılabilir; diğer basamaklardan 0. basamağa geçiş yapılamaz.