Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
KONU: Korunmaya Muhtaç Çocuklar
GENELGE
2008/13
Amaç
(1) Korunma/tedbir kararlı çocuklara hizmet veren sosyal hizmet kuruluşlarında 18 yaşını tamamladıktan sonra; himaye edilen kızlar, korunma/tedbir kararı süresinin uzatılması/sona erdirilmesi, misafir edilen erkekler, öğrenime devam edenler ve 3413 Sayılı Kanun’dan yararlanacaklar ile özürlü bireyler hakkında yapılacak uygulamalar ve uyulması gereken hususların düzenlenmesidir.
Bu amaçla 20 Kasım 1998 tarih M-5-4-98/1090 savı ve 98/7 Nolu "Korunmaya Muhtaç Çocuklar" konulu Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Himaye
(1) 2828 Sayılı Kanunun 24. maddesinin (b) fıkrasının İkinci bendi ve 5395 Sayılı Kanunun 42. maddesinin birinci fıkrası gereği korunma/tedbir kararı süresi sona ermiş ancak tek başına yaşamını sürdüremeyecek durumda bulunan kız çocukları kuruluşta himaye edilir.
Himaye Onayının Alınması, Süresi ve Sonlandırılması
(1) Hangi gençlerin himaye edileceğine, bu haktan hangi sebeple ve süreyle yararlandırılacaklarına ilişkin karar; Sosyal İnceleme raporuna dayalı olarak koordinasyon ve değerlendirme kurulu kararı, Kuruluş Müdürünün teklifi ve İl Müdürünün onayı ile alınır.
(2) Himaye sürecindeki gencin hayata hazırlanması, hayatını kendi başına idame ettirebilmesi ve iş ve meslek edinmesi amacıyla çocuğun katılımı ile bir uygulama planı hazırlanır ve uygulanır. Gencin durumu uygulama planı çerçevesinde üç aylık sürelerle değerlendirilir. Yapılan çalışmalar belgelendirilir.(Ek 1)
(3) Himaye edilen gencin kuruluş kurallarına uyması esastır. Himaye sürecinde yapılan rehberlik ve uyanlara rağmen, kuruluş kurallarına/düzenine aykırı davranmayı alışkanlık haline getirme ve korunma altındaki diğer çocuklara zarar verici davranışlarda bulunma gibi kurumun verdiği hizmetleri istismar ettiği tespit edilen gencin, sosyal inceleme raporuna dayalı olarak koordinasyon ve değerlendirme kurulu kararı, Kuruluş Müdürünün teklifi ve İl Müdürünün onayı ile himaye onayı iptal edilmek suretiyle kuruluş ile ilişiği kesilebilir.
(4) Himaye süreci sona eren gencin gerekirse ayni nakdi yardım hizmeti ve/veya yerel imkânlarla desteklenerek hayata atılması sağlanır.
Korunma/tedbir kararı süresinin uzatılması/sona erdirilmesi
(1) 18 yaşını tamamlayarak reşit olan ancak ortaöğrenime devam eden ve korunma altında bulunma koşulları devam eden gençler hakkında 2828 Sayılı Yasanın 24. maddesinin a/1 bendi gereği korunma/tedbir kararları 20 yaşına kadar (19 yaşını tamamlayıp 20 yaşından gün aldığı tarihe kadar 1 yıl süreyle) uzatılabilir.
(2) Korunma/tedbir kararlı veya misafir onaylı olup bir yükseköğrenim programını kazanan ve korunma/tedbir koşullan devam eden gençlerin korunma/tedbir kararı süresi 2828 Sayılı Yasanın 24. maddesinin a/2 bendi gereği 25 yaşına kadar (24 yaşını tamamlayıp 25 yaşından gün aldığı tarihe kadar) uzatılabilir.
(3) Korunma/tedbir süresinin uzatılması için ilgili mahkemelere yapılan başvuruların kanunda geçen maddelere uygun olmasına özen gösterilir. Kanun kapsamı dışında verilen kararların düzeltilmesi için gerekli işlemler yapılır.
(4) Öğrenim nedeniyle korunma kararının uzatılıp uzatılmayacağı değerlendirilirken öncelikle korunma altında bulunma koşullarının devam edip etmediği dikkate alınır.
(5) Yüksek öğrenime devam eden gençlerden, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesine devam edenlerin korunma altında bulunma şartlarını taşıması halinde, korunma/tedbir kararları yürürlükteki mevzuat hükümleri çerçevesinde uzatılabilir.
(6) Yüksek öğrenime devam ettiği gerekçesiyle, korunma/tedbir kararı süresi 25 yaşına kadar uzatılan gençlerin, yüksek öğrenimlerini 25 yaşından önce bitirmeleri halinde, gerekçenin ortadan kalkması nedeniyle, öğrenim bitim tarihi itibariyle korunma/tedbir kararı süresi sonlanmış sayılarak kuruluşla İlişikleri kesilir.
(7) Korunma/tedbir kararı süresi 25 yaşına kadar uzatılan gençlerden; yapılan tüm rehberlik ve uyanlara rağmen gerekçesiz olarak okula devam etmeyen ve devamsızlıktan sınıf tekrarı yaptığı belgelenenler ile kuruluş kurallarına/düzenine aykırı davranmayı alışkanlık haline getirme, korunma altındaki diğer çocuklara zarar verici davranışlarda bulunma gibi nedenlerle kurumun verdiği hizmetleri istismar ettiği tespit edilenlerin durumları değerlendirilir. Bu gençler hakkında sosyal inceleme raporuna dayalı olarak koordinasyon ve değerlendirme kurulu kararı ve konuya ilişkin belgeler ile birlikte korunma/tedbir kararının iptali talebiyle mahkemeye başvurulur.
(8) Ön lisans veya lisans düzeyinde yüksek öğrenim gören gençlerin, öğrenimlerini tamamlamadan yüksek öğrenim giriş sınavına yeniden girmek suretiyle dengi başka bir ön lisans veya lisans programını kazanmaları halinde durumları değerlendirilir. Bu gençlerin, sağlık sorunları gibi önemli konular dışında mazeretsiz olarak devamsızlıktan sınıfta kalarak başka bir yüksek öğrenim programına kayıt yaptırmak istemeleri veya kurumun sunduğu olanaklardan daha fazla sürede yararlanmak amacıyla korunma/tedbir kararı süresinin uzatılması hakkını istismar ettiklerinin tespit edilmesi durumunda, gerekli bilgi belge ve kurumsal görüşler ilgili Mahkemelere sunulmak suretiyle korunma/tedbir kararının sonlandırılması talep edilebilir.