Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
KONU: Kuruluştan İzinli ve İzinsiz Ayrılan Çocuklar ve Ziyaretçiler
GENELGE
2007/03
İLGİ :03 Aralık 1998 tarih ve M-5-4-98/2072 sayılı 'İzinli ve Kaçak Çocuklar' konulu 1998/8 nolu Genelge.
Genel Müdürlüğümüzce yayımlanan 03 Aralık 1998 Tarih ve M-5-4-98/2072 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.
Çocuk koruma sistemi kapsamında 15.07.2006 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu ile Kurumumuza ek yükümlülükler getirilmiştir. Bu çerçevede Kurumumuzun vermiş olduğu hizmetler ile mevcut mevzuatın yeniden gözden geçirilmesi, ayrıca değişen toplumsal İhtiyaçları karşılayacak şekilde uygulamaların bir bütün içinde ele alınarak yeniden düzenlenmesi gerekmiştir.
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Çocuk Yuvaları Yönetmeliği'nin 55, 57 ve 58 inci ve Yetiştirme Yurtlarının Kuruluş ve İşleyişine İlişkin Yönetmeliğin 40, 41 ve 42 inci maddelerinde belirtilen hususlara açıklık getirilmesi ve işleyişte yaşanan aksaklıkların önlenmesi amacıyla aşağıdaki düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.
Bu bağlamda hazırlanan Genelgeyle 'kuruluştan izinli ayrılan çocuklar', 'kuruluştan izinsiz ayrılan çocuklar' ve 'ziyaretçilere ilişkin iş ve işlemlerin aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınarak yürütülmesi, ekte yer alan kodlar ve formların kullanılması gerekmektedir.
A- ÇOCUKLARIN KURULUŞTAN İZİNE VERİLMESİ VE İZİN SÜRESİ BİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
I- Çocuğun izinli verilmesinde dikkat edilecek hususlar
(1) Çocukların kimlere izinli verileceği korunma altına alınmasına ilişkin yapılan ilk sosyal inceleme raporunda tespit edilmektedir. Süreç içerisinde kuruluşlarca veya il müdürlüklerince yaptırılan sosyal incelemelerle kimlere izinli verilebileceği güneşlenmektedir. Bu nedenle çocuklarımız için yapılan her sosyal incelemede kimlere izinli verilebileceğinin mutlaka değerlendirilmesi gerekmektedir.
(2) Çocukların izinli verilebileceği ailenin/yakınlarının veya gönüllü kişilerin isimleri, adresleri ve telefon numaralan ile kimlere izinli verilemeyeceğinin listesi sosyal servis, nöbet odası ve idarede bulundurulur.
(3) Çocukların ailesi/yakınları ile olumlu ilişkiler kurmaları, aile bağlarını güçlendirmeleri ve geliştirmeleri amacıyla düzenli olarak izlenmeleri ve mesleki çalışmaların yapılması gerekmektedir.
(4) Çocuk kuruluştan teslim alınırken veya kuruluşa teslim edilirken ailesi/yakınları ile birlikte izlenir, gözlemlenir, gerektiğinde sonuçlan rapor haline getirilir, tekrar izinli verilirken bu kayıtlar değerlendirilir.
(5) İzin dönüşü yoğun sorunlar yaşadığı, izinli olduğu dönemde aile/yakınlarından etkilenerek olumsuz davranış ve alışkanlıklar geliştirdiği veya izin süresi bitiminde kuruluşa ailesi/yakınlarınca teslim edilmediği belirlenen çocuk ve aile/yakınlarıyla sosyal servis elemanlarınca mesleki çalışmalar yapılır. Gerekirse daha kısa süre veya kontrollü olarak izinli verilmesi veya verilmemesi konusu değerlendirilir.
(6) Kuruluş dışında veya ailesi yanında izinli veya izinsiz kalan çocukların bu süre içinde ihmal ve/veya istismara uğradığının tespit edilmesi veya bu yönde bir düşüncenin oluşması halinde, derhal 'kuruluştan izinsiz ayrılan çocuk işlemi' yapılır. Çocuğun kolluk birimlerinden kuruluşa teslimi istenir. Kuruluşa dönen veya teslim edilen söz konusu çocuk ile meslek elemanlarınca acilen mesleki görüşmeler yapılır. İstismar edildiğinin tespiti veya bu yönde kanaatin oluşması durumunda, edinilen bilgilerle birlikte İlgili genelge çerçevesinde derhal Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Çocuk ile yaşadığı travmaya yönelik mesleki çalışmalara başlanılır.
(7) 15 yaşına giren çocukların aile/yakınlarına refakatsiz olarak izinli gitmeleri;
a) Ailesinin muvafakatini belirtir dilekçesinin en az yılda bir alınması,
b) Kuruluş sosyal servisinin önerisi ve koordinasyon ve değerlendirme kurulunca yapılan değerlendirme toplantısında uygun görülmesi,
c) Çocuktan ailesinin/yakınlarının yanına izinli gitmek istediğine ilişkin dilekçesinin alınması,
d) Bu çocukların aile/yakınlarının yanında olup olmadığının aynı gün kuruluş müdürlüğünce teyit edilmesi ve yapılan görüşmenin tutanak düzenlenmesi halinde sağlanır.
(8) Sosyal servisce yapılan değerlendirme sonucu ailesinin yanına izine gitmesi uygun görülen ancak ailesi tarafından teslim alınamayan çocuklar kuruluş müdürlüğünce gerekli planlama ile personel görevlendirmek suretiyle il içi ve il dışındaki ailesi/yakınlarının yanına götürülmesi ve/veya getirilmesi sağlanabilir. Ailesi/yakınlarının yanına götürülen çocuk izin alma tutanağı ile teslim edilir. Çocuğu il dışından izinli almak isteyen aileye bulunduğu il sosyal hizmetler müdürlüğünce il'in yerel imkanları ölçüsünde yardım sağlanabilir.