Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2008/75
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Kabul Tarihi:
25.11.2008
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
25.11.2008
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Kurum Stok Kayıtları
……………VALİLİĞİNE
GENELGE
18.01.2007 tarih ve 26407 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 1.maddesinde; “ Kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın kamu idarelerine ait taşınır malların kaydı, muhafazası ve kullanımı ile yönetim hesabının verilmesi, merkez ve taşrada taşınır yönetim sorumlularıyla bunlar adına görev yapacak olanların belirlenmesi ve kamu idareleri arasında taşınırların bedelsiz devrine ilişkin esas ve usulleri belirlemektir. “ denilmektedir.
01/05/2007 tarih ve 26509 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 27. maddesinde; “ 1-İşletmelerce edinilen taşınırların kayıtlara alınmasında, verilmesinde ve izlenmesinde 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri uygulanır. 2- Taşınırların muhasebe hesap planında yer alan ilgili stok ve maddi duran varlık hesaplarına kaydının sağlanması için, taşınır işlemlerini yürütmekle görevli birimler tarafından düzenlenen belgelerin bir nüshasının muhasebe birimine gönderilmesi zorunludur ” denilmektedir.
Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinde Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmelerin Taşınır Mal Yönetmeliğine tabi olduğu belirtilmiş ancak Taşınır Kod Listesi Genel Tebliği’nde belirtilen kodların kullanılıp kullanılmayacağına dair bir düzenleme bulunmadığından Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmelerin döner sermaye kaynağından elde ettiği taşınırlarda döner sermaye taşınır kodları kullanılmaya devam edilmiştir.
Bakanlığımızca taşınır kayıtlarının takibi amacıyla hazırlanan MKYS programında döner sermayeli işletmelerimiz genel bütçe ödeneği ile edinilen taşınırları ayrı, döner sermaye bütçesinden karşılanan ödenekle edinilen taşınırları ayrı kodlarla takip etmeleri taşınırların kayıt altına alınmasında ve düzenlenen belgelerin bir nüshasının muhasebe birimine gönderilmesinde sıkıntılara neden olmuştur. Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmelerin kod farklılığı nedeniyle yaşadığı sorun Maliye Bakanlığına iletilmiştir. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşü alınarak döner sermayeli işletmelerimizin döner sermaye kaynağından elde ettikleri taşınırlarda 01/01/2009 tarihi itibariyle 31/03/2007 tarih ve 26479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınır Kod Listesi Genel Tebliği’nde belirtilen kodların kullanılmasına karar verilmiştir.
Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmeler 01/01/2009 tarihinden itibaren hem döner sermaye kaynağından elde ettikleri taşınırlar için hem de genel bütçe kaynağından elde ettikleri taşınırlar için Taşınır Kod Listesi Genel Tebliği’nde belirtilen kodları kullanacaklardır. Taşınırların giriş ve çıkış işlemlerine ilişkin kesilen Taşınır İşlem Fişleri 01/01/2009 tarihinden itibaren MKYS programı üzerinden alınarak muhasebe birimine bildirilecektir.
Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmelerin Bakanlığımızın tüm genelge yazılarına rağmen fiili stok durumu ile MKYS ve TDMS programı arasında uyumsuzluk olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle işletmelerimiz, Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nde de belirtildiği gibi yıl sonu itibariyle (31/12/2008) fiili sayım yapacak ve sayım sonucunu MKYS programına fiili envanter olarak gireceklerdir. MKYS programından alınacak Stok Sayım Tutanağı ve Taşınır İşlem Fişinin bir örneği muhasebe birimine gönderilecek ve TDMS programı muhasebe kayıtları ile fiili durum arasındaki dengesizliklerin gerekli muhasebe kayıtları yapılarak düzeltilmesi sağlanacaktır.
Bakanlığımızca, 01/01/2009 tarihinden itibaren MKYS programı ile TDMS programı taşınır kayıtları her bir işletme bazında karşılaştırılarak uyumsuzluk bulunan işletmeler tespit edilip, daha önceki genelge ve yazılarımızda belirtildiği gibi sorumlular hakkında gerekli yasal işlem tesis edilecektir.
Bakanlığımızın 06/08/2008 tarih ve 6551 sayılı yazısında da belirtildiği gibi Bakanlığımıza bağlı tüm döner sermayeli işletmeler, stok çıkışlarını her ay düzenli olarak Saymanlık Müdürlüklerine bildirmeye devam edeceklerdir. Döner sermaye kaynağından elde edilen taşınırlardan tüketime verilenler MKYS programına düzenli olarak kaydedilecek ve bir ay içinde ortaya çıkan tüm stok çıkışlarına ilişkin ikinci düzey taşınır işlem icmali ay sonu itibariyle MKYS programdan alınacak ve en geç ertesi ayın 6. gününe kadar Saymanlık Müdürlüklerine gönderilecektir.
Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmelerin stok kayıtları konusunda gerekli titizlik ve çabayı göstererek fiili stok durumu ile MKYS ve TDMS programının paralel olmasını sağlamalarını önemle rica ederim.