Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2012/20
Kurum:
Sosyal Güvenlik Kurumu
Kabul Tarihi:
30.05.2012
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
30.05.2012
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : B. 13.2.SGK.0.71.09.00/537
Konu : Genelge Değişikliği
GENELGE
2016/20
07/01/2010 tarihli ve 2010/3 sayılı “ Mal Bildirimi (e-mal bildirimi) Genelgesi Kurumumuz Başkanlık Makamının 22/05/2012 tarih ve 1295 sayılı Olunma istinaden yürürlükten kaldırılmıştır.
Bu itibarla, 3628 sayılı “Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu” ve 15/11/1990 tarihli ve 20696 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre mal bildirim formlarının aşağıda belirtilen hususlara dikkat edilerek doldurulması gerekmektedir.
a) Bildirimlerin okunaklı bir şekilde doldurulması, formu düzenleyen tarafından bildirim sahibine ilişkin bölümün (ön ve arka bölüm tek yaprak) doldurularak, tarih belirtmek suretiyle imza edilmesi gerektiği,
b) Yönetmeliğin 4’üncü maddesi gereğince her iki’si de 3’üncü madde kapsamında bulunan eşlerden her birinin ayrı ayrı mal bildiriminde bulunması ve eşlerden her biri, eşi ile velayeti altındaki çocuklarının da mallarını beyan etmek zorunda olduğu,
c) Yönetmeliğin 10’uncu maddesi gereği “Ek Mal Bildirimi”nde bulunanların (değişikliği izleyen bir ay içinde) süresinde beyanda bulunması,
d) Mal Bildirimi Formlarında beyan edilen malların kime ait olduğunun tam olarak anlaşılması için Formda yer alan Kimlik Bilgilen Bölümüne (Malikin, Hissedarın, sahibinin) T.C. Numarasının yazılması gerektiği,
e) Genel ve Ek Mal Bildirimi Formlarında (bölümlerde belirtilen unsurların) tüm edinimlerin belirtilmesi,
f) Mal Bildirimi Formlarında beyan edilen malların rayiç değerleri ile edinme şeklinin ve üyelik tarihlerinin yazılması önem teşkil etmektedir.
Yapılacak işlemlerde beyan esas alınacağından mal bildirimlerinin, eksik doldurulması, süresinde doldurulmaması veya haksız mal ediniminin tespit edilmesi ilgililerin cezai, mali ve hukuki sorumluluklarını gerektirmektedir.
Mal bildiriminin tek nüsha doldurulmasının zorunlu olması ve içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere (Kanunda yazılı istisnalar hariç) açıklama yapılması, bilgi verilmesi, bu bilgiler ve kayıtlar esas alınarak içeriği hakkında yayında bulunulması Kanunla yasaklandığından bu husus bilgi edinme hakkı kapsamında değerlendirilmemektedir. Bu itibarla, bildirimlerin azami titizlik gösterilerek ve kontrollü olarak doldurulup imzalandıktan sonra gizlilik prensibine dikkat etmek suretiyle ilgili birime teslim edilmesi önem arz etmektedir.
Bu nedenle; Merkez ve Taşra teşkilatında görev yapan her kademede tüm personelin (EK-1) de yayınlanan T.C. kimlik numaralı mal bildirim formunu kullanmaları ile yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda Mal Bildirim Beyannamelerini düzenlemeleri hususunda gerekli hassasiyetin gösterilerek doldurulan mal bildirimlerinin İnsan Kaynakları Daire başkanlığına gönderilmesi ile önemine binaen bu Genelgenin tüm Kurum (merkez-taşra) personeline imza karşılığı duyurulmasını rica ederim.