Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2018/1
Kurum:
Hazine Müsteşarlığı
Kabul Tarihi:
19.03.2018
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
19.03.2018
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Bilindiği üzere, yetkili müesseselerin kuruluş, faaliyet, şube açma, yükümlülük ve denetimlerine dair usul ve esaslar Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar’a İlişkin 2018-32/45 Sayılı Tebliğ ile düzenlenmiştir.
Anılan Tebliğ’in “Bilgi verme” başlıklı 19 uncu maddesinin birinci fıkrasında “Yetkili müesseseler, Müsteşarlık internet sitesinde belirtilen her türlü bilgi ve belgeyi belirtilen şekil ve sürelerde Müsteşarlığa göndermek zorundadır.”; altıncı fıkrasında “Müsteşarlık, yetkili müesseselerden gerek görülen her türlü bilgi ve belgeyi belirleyeceği şekil, ortam ve sürelerde isteyebilir.”; yedinci fıkrasında “Bu Tebliğ uyarınca başvurulardan, başvurulara ilişkin belgelerden ve bildirilmesi zorunlu olan durumlardan hangilerinin Müsteşarlığa bilgi sistemleri aracılığıyla ve ne şekilde iletileceğine ilişkin usul ve esaslar Müsteşarlık internet sitesinde yayımlanır.” hükümleri yer almaktadır.
Bu kapsamda,, Müsteşarlığımızca e-devlet üzerinden yeni yetkili müessese kuruluş ve faaliyet izni ile mevcut yetkili müesseselerin başvuruları için “Yetkili Müessese Bilgi Sistemi” adı altında özel bilgi sistemi kurulmuş olup, Tebliğ kapsamında yapılacak bildirim ve izin başvurularının anılan sistem üzerinden yapılması gerekmektedir.
Bu çerçevede, KAYSİS (Elektronik Kamu Bilgi Yönetim Sistemi) sisteminde yer alan ve Müsteşarlığımız bilgi sisteminde talep edilen izin başvuruları ve bildirimlere ilişkin evrakların posta yoluyla Müsteşarlığımıza gönderilmesinden önce söz konusu sisteme yüklenmesi zorunlu olup, sistemden başvuru yapılmadan Müsteşarlığımıza gönderilen evraklar işleme alınmayacaktır.
Söz konusu “Yetkili Müessese Bilgi Sistemi”ne www.turkiye.gov.tr internet adresi aracılığıyla e-devlet sistemi üzerinden erişim sağlanabilecektir.
Bu çerçevede, yetkili müesseselere ilişkin başvuru ve bildirim işlemlerinin aşağıda yer alan hükümler çerçevesinde yapılması gerekmektedir.
• Yetkili müesseselere ilişkin kuruluş izni ve faaliyet izinleri ile diğer izin başvuruları ve bildirimler “Yetkili Müessese Bilgi Sistemi” üzerinden alınacaktır.
• Yetkili müesseselere ilişkin kuruluş izni ve faaliyet izinleri ile diğer izin başvuruları ve bildirimlere ilişkin konularda Müsteşarlığımıza iletilen başvurular kapsamındaki eksik bilgi, belge ve düzeltme bildirimleri ile Müsteşarlığımızca verilecek onaylar mahiyetlerine uygun olduğu ölçüde öncelikle Yetkili Müessese Bilgi Sistemi üzerinden şirketlere iletilecektir.
• İlgili yetkili müessese başvuruları Müsteşarlıkça yayımlanacak “Yetkili Müessese Bilgi Sistemi Kullanıcı Kılavuzu”nda yer alan süreler, şekil ve esaslara göre değerlendirecektir.
• İlgili yetkili müesseseler, bu genelge çerçevesinde işlem tesisi için gerekli kullanıcı bilgilerini Ek-1’de yer alan “Kullanıcı Bilgi Bildirim/Güncelleme Formu”nun Müsteşarlığımıza posta yoluyla gönderilmesi ve kayıt olunması yoluyla hazır hale getireceklerdir.
• “Yetkili Müessese Bilgi Sistemi”ne yüklenecek belgeler bilgi sistemi içerisinde yer alan şekil şartları dikkate alınarak sisteme kaydedilecek ve yüklenen belgelerin (elektronik dosya; excel, word vb.) kontrolü yapıldıktan sonra başvurulara ilişkin bilgilendirme bilgi sistemi aracılığıyla kullanıcı e-posta adreslerine gönderilecek olup, işlem durumlarına göre Müsteşarlıkça verilecek cevaplar ayrıca yazılı olarak iletilecektir.
• Müsteşarlığımız tarafından istihsal edilen ikincil mevzuat “Yetkili Müessese Bilgi Sistemi” üzerinden Duyurular kısmından ya da internet adresi üzerinde yetkili müesseselere ilişkin duyurular bölümünden tüm şirketlere ve kurumlara ilan edilecektir.
2018-32/45 Sayılı Tebliğ’in 29 uncu maddesinin 19 uncu fıkrasında yer alan “Müsteşarlıkça belirlenecek usul ve esaslara aykırı hareket eden yetkili müesseseler hakkında, 1567 sayılı Kanun uyarınca yasal işlem başlatılır.” hükmü uyarınca, genelge hükümlerine uyulmaması durumunda 1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun’un 3 üncü maddesi kapsamında yasal işlem başlatılmasını teminen gerekli bildirimlerin yapılacağının bilinmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesi rica olunur.