Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2021/13
Kurum:
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Kabul Tarihi:
22.06.2021
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
22.06.2021
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 41203884-010.06-02/1172378
Konu : Marmara Deniz Havzası Eylem Planı Kapsamında Deşarj Standartlarında Kısıtlama Genelgesi
GENELGE
(2021/13)
Bilindiği üzere; Marmara Denizi Eylem Planı 06.06.2021 tarihinde kamuoyu ile paylaşılmıştır. Söz konusu eylem planı kapsamında ve 2021/10 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nun 15 Haziran 2021 tarihli ve 2021/1 sayılı toplantısı karar tutanağının 6’ncı maddesinde, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 15 gün içerisinde, Marmara Denizi Havzası’nda yer alan atıksu arıtma tesislerinin Kimyasal Oksijen İhtiyacı deşarj standardının kısıtlanmasına yönelik mevzuat yayımlanmasına” karar verilmiştir.
Çevre Kanunu’nun 9’uncu maddesinin (g) bendinde “Doğal kaynakların ve varlıkların korunması, kirliliğinin ve tahribatının önlenmesi ve kalitesinin iyileştirilmesi için gerekli idarî, hukukî ve teknik esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.” hükmü ile (h) bendinde “ Ülkenin deniz, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının ve su ürünleri istihsal alanlarının korunarak kullanılmasının sağlanması ve kirlenmeye karşı korunması esastır. Atıksu yönetimi ile ilgili politikaların oluşturulması ve koordinasyonunun sağlanması Bakanlığın sorumluluğundadır...” hükümleri yer almaktadır.
Ayrıca, 2872 sayılı Çevre Kanunu’na dayanılarak çıkarılan ve 31.12.2004 tarihli ve 25687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği (SKKY)'nin 38’inci maddesinde, “Bakanlıkça bir alıcı ortamın, mevcut kullanım amaçlarının olumsuz yönde etkilenmesini önlemek veya kalitesini düzeltmek amacı ile alıcı ortama, bilimsel çalışmalar sonucu oluşturulan Havza Koruma Planı çalışması yapılıncaya kadar alıcı ortamdaki su kaynaklarının minimum debileri ve kirlilik seviyesi dikkate alınarak mevcut atıksu deşarjlarında bu Yönetmelikte öngörülen sınırların ötesinde kısıtlamalar yapılabilir...” hükmü yer almaktadır.
Bu çerçevede, Boğazlar ve Susurluk Havzası dâhil Marmara Denizi Hidrolojik Havzası’nda ve bu havzada yer alan illerden İstanbul, Bursa ve Kocaeli illerinin tamamında;
• Münferit, serbest bölge ve organize sanayi bölgelerinin atıksu arıtma tesislerinde arıtılan atıksuların alıcı ortama deşarjında SKKY’nin 38’inci maddesi gereği yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 5-Tablo 20 arasında verilen alıcı ortam deşarj standartlarında Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) parametresinde kısıtlama yapılmıştır. Belirlenen deşarj standartları ekte verilmekte olup, diğer parametreler için mevcut standartlar uygulanacaktır.
• 08.01.2006 tarihli ve 26047 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Ek-4 Tablo 1'de yer alan Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) parametresi için verilen deşarj standardı % 20 oranında kısıtlama yapılarak uygulanacaktır.
• Kentsel Atıksu Altımı Yönetmeliğine tabi tesislerden, kurulu kapasitesi 1.000 m3/gün ve üzerinde olan kentsel atıksu arıtma tesisleri Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği Ek-4 Tablo 2’de verilen deşarj standartlarını sağlamakla yükümlüdür.
Buna göre, bu Genelge ekinde yer alan alıcı ortam standartlarına; mevcut atıksu arıtma tesislerinden kapasitesi yeterli olanların 3 ay, revizyon ihtiyacı olanların ise 1 yıl içerisinde uyum sağlaması gerekmektedir. Ayrıca, yeni yapılacak (eski tesislerden de yeniden yapılması gerekenler dahil) tüm atıksu arıtma tesislerinin bu standartlara göre tasarlanması ve bu Genelgenin yayım tarihinden itibaren;
6 ay içerisinde proje onay işlemlerinin tamamlanması, 1 yıl içerisinde inşaat ihalesi işlemlerinin sonuçlandırılması, yukarıda belirtilen süreler de dâhil olmak üzere 3 yıl içerisinde tesislerin inşaatlarının tamamlanarak işletmeye alınması gerekmektedir.
Diğer taraftan, Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde bu Genelge ile getirilen kısıtlamaları sağlamak için; yeni yapılacak veya revize edilecek tüm atıksu arıtma tesisleri, Atıksu Arıtma/Derin Deniz Deşarjı Tesisi Proje Onay Genelgesi ekinde yer alan atıksu altyapı yönetimince veya tesis sahibince doldurulacak Ek-3 formu ve İl Müdürlüğünce düzenlenecek Ek-2 formunu ilgili onay merciine sunmaları halinde söz konusu Genelge hükümlerinden muaf tutulacaktır.
Bu kapsamda, bu Genelge ile belirlenen alıcı ortam deşarj standartlarına uyum için; atıksu arıtma tesislerinde yapılacak olan tüm iş ve işlemler dikkate alınarak ilgili atıksu altyapı yönetimlerince yukarıda belirtilen süreleri kapsayacak bir iş termin planı hazırlanarak 3 hafta içerisinde Bakanlığımıza bildirilecektir.
Bu Genelge ile belirlenen kısıtlama ve sürelere titizlikle uyulması, ayrıca bu Genelgenin ilgililere duyurulması hususunda; bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.