Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu:
İlgi : 14.06.2010 tarihli ve 2010/2 sayılı Genelge.
İlgide kayıtlı genelgeyle; 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu uyarınca yayımlanan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre, İdaremiz personelince düzenlenen Mal Bildiriminin mevzuata uygun şekilde doldurulması ve disiplin işlemiyle karşılaşılmaması hususlarının duyurulduğu bilinmektedir.
İdaremiz Mal Bildirimlerini Karşılaştırma Komisyonunun, mal bildirimlerinin karşılaştırılması sırasında tespit ettiği noksanlıkların giderilmesi ve herhangi bir olumsuzluğun yaşanmamasını teminen aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
Mal Bildirim Beyannamesindeki; Taşınmaz mal ve taşınır mal alanlarında ödenen tutarın açıklayıcı şekilde izah edilmediği, kişinin kendisinin, varsa eşi veya birlikte yaşadığı kişilerin gelirleri ile diğer ( kira vs) gelirlerinin toplanarak aylık gelirinin belirtilmediği, Taşınmaz Mal Bilgileri bölümündeki edinilen gayri menkule ait “Edinme Tarihi” nin yazılmadığı veya bildirimdeki 1 (bir) aylık süreye uyulmadığı, Kooperatif Bilgileri bölümündeki kooperatifin “Hisse Değeri” nin yazılmadığı, Taşınır Mal Bilgileri bölümündeki Taşıt Bilgileri bölümlerinin noksan doldurulduğu veya taşıt alım ve satışlarında veya takaslarında gerekli olan açıklayıcı beyanın bulunulmadığı, Banka ve Menkul Değerlere Ait Bilgilerin açıklayıcı şekilde yazılmadığı, Borç-Alacak Bilgilerinin süresinde beyan edilmediği, gelirin üzerinde harcama yapılarak açıklayıcı beyanın yapılmadığı, beyannamelerin konulduğu zarfın üzerine gerekli bilgilerin (adı, soyadı, unvanı, birimi ve tarihi) yazılmadığı, arka yüzün imzalanmadığı, genel olarak beyannamedeki doldurulması gereken bilgilerin tam ve doğru olarak, okunaklı bir şekilde yazılmadığı, tespit edilmiştir.
Bilgileri ile konunun Biriminiz personeline imza karşılığında duyurulmasını önemle rica ederim.
Merkez ve Taşra Birimlerine
İlgi : 21.12.2009 tarihli ve B.07.1 .MPİ.0.71.00.01/929-2878/11548 sayılı yazı.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125’inci maddesinin (D) fıkrasının 0 bendi gereğince, belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmayanlar hakkında Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezasının verileceği hükme bağlanmıştır.
İlgide kayıtlı yazıyla; 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu uyarınca yayımlanan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 11 ’inci maddesinde "...sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar bildirimlerini yenilemek zorundadırlar. ” şeklinde hüküm yer aldığından bahisle, İdaremiz personeline doldurtulan mal bildirim beyannamesinin Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığına gönderilmesi istenilmiştir. Yeni bildirimlerin daha önceki bildirimler ile karşılaştırılması neticesinde; bildirim konusundaki mevzuatın hatırlatılması, gereksiz yazışmaların önüne geçilmesi, zaman kaybına sebebiyet verilmemesi ve 657 sayılı Kanunun 125’inci maddesinin ilgili hükümlerine muhatap olunmasının önlenmesi bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
1- Sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar beyana tabi mal varlığı bulunmasa dahi bildirimde bulunulması zorunludur.
2- Değeri ne olursa olsun taşınmaz mallar ile kooperatif hisseleri beyan edilecektir.
3- Her bir kalem için ayrı ayrı toplamı alınmak suretiyle hesaplanan; taşınır mal, banka ve menkul değerler, altın ve mücevherat, borç ve alacaklar ile haklar ve beyanı gerekli görülen diğer servet unsurlarının maaşın beş katını aşması halinde beyan edilmesi sağlanacaktır.
4- Eşlerden her biri ayrı ayrı mal bildiriminde bulunmak durumunda ise, her iki eş de birbirleri ile velayeti altındaki çocuklarının mallarını beyan edeceklerdir.
5- Personelin, mal bildirimi yükümlülüğü bulunmayan eşi ile velayeti altındaki çocukların 2’nci ve 3’üncü maddede belirtilen mal varlığının bulunması halinde, eş ve çocuk bilgileri belirtilmek suretiyle beyanda bulunulacaktır.
6 -Mal bildirimi formu üzerindeki bölümler eksiksiz ve okunaklı bir şekilde doldurulduktan sonra tarih belirtilmek suretiyle imzalanacak ve zarfa konulacaktır. Ayrıca, zarfın üzerine ilgilinin görev yaptığı birimi, adı soyadı, unvanı, sicil numarası ve bildirim tarihi ile aynı tarih atılacak ve zarfın kapatılarak üzerinin de imzalanması sağlanacaktır.
7- Mal varlığında önemli bir değişiklik olması halinde verilmesi gereken ek mal bildirimlerinin de değişikliği izleyen bir ay içerisinde yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda verilmesi zorunludur.
8- İdareye verilen mal bildirimleri karşılaştırmaya tabi tutulacağından, fon, hisse senedi gibi menkul değerlerin beyan tarihindeki tutarları ( TL olarak), Kooperatifler için ödenen peşinat ve taksit tutarlarının bildirilmesi, altın ve mücevherat bilgileri için adet ve gram bilgilerinin de yazılması sağlanacaktır.