Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Sayı: 8S462725- 125.03. 5422454
Konu: Müzik Yayın İznine İlişkin Usul ve Esaslar
BAKANLIK MAKAMINA
30.11.2022 tarihli ve 32029 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği" kapsamında, çevresel gürültü yönetiminin etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinin sağlanmasına ve Yönetmelik çerçevesinde verilecek müzik yayın iznine ilişkin usul ve esasların tespitine yönelik idari ve teknik hususların belirlenmesi gerekmektedir.
Bu çerçevede, “Müzik Yayın İznine İlişkin Usul ve Esaslar"ın yürürlüğe konulması hususunu Olur’larınıza arz ederim.
Ek: Müzik Yayın İznine İlişkin Usul ve Esaslar (6 Sayfa)
MÜZİK YAYIN İZNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam ve Dayanak
Amaç
(1) Bu Usul ve Esasların amacı; Yönetmelik çerçevesinde verilecek müzik yayın iznine ilişkin idari ve teknik hususları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Usul ve Esas; Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği kapsamında müzik yayım yapan işyerlerine ve deniz araçlarına müzik yayın izin belgesi düzenlenmesine ilişkin iş ve işlemlere yönelik usul ve esasları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Usul ve Esaslar, 30 Kasım 2022 tarihli ve 32029 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliğinin 5 inci Maddesi, 11 inci Maddesi ve Geçici 5 inci Maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Usul ve Esasta geçen;
a) Bakanlık: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını,
b) İl Müdürlüğü: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünü,
c) Yönetmelik: 30 Kasım 2022 tarihli ve 32029 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevresel Gürültü Kontrol Yönetmeliği (ÇGKY)’ni,
ifade eder.
Genel Esaslar
(1) Yönetmelik kapsamındaki tüm çevresel gürültülerin, akustik planlama ve/veya çalışma yapılarak, kaynağında mümkün olan en düşük seviyede tutulması esastır.
Müzik yayın izni
(1) Müzik yayım yapmak isteyen işyeri için; Başvuru Dilekçesi, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Örneği, varsa Turizm İşletme Belgesi Örneği, Vergi Levhası Örneği, İmza Sirküsü veya Vekâletname ile Akustik Rapor, Ek-l’de yer alan Taahhütnamenin İslak İmzalı Nüshası ve Başvuru Ücreti Dekontu İl Müdürlüğüne teslim edilir.
(2) Müzik yayını yapan deniz araçları için; Başvuru Dilekçesi, varsa İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı Örneği, varsa Turizm İşletme Belgesi, bağlı bulunduğu Liman Başkanlığının uygun görüşü, İmza Sirküsü veya Vekâletname, müzik yayını yapacağı alanın koordinat bilgileri, Akustik Rapor, Ek-2’de yer alan Taahhütnamenin İslak İmzalı Nüshası ve Başvuru Ücreti Dekontu İl Müdürlüğüne teslim edilir.
(3) Akustik Rapor hazırlayacak firmalar, Yönetmelik Ek-7’de belirtilen hususlar kapsamında Bakanlıktan yeterlik belgesi alır.
(4) Akustik Rapor; müzik yayını yapan işyerleri ve deniz araçları için Yönetmelik Ek- 5’de yer alan rapor formatında 2 (iki) nüsha olarak hazırlanır.
(5) Akustik Raporun bir nüshası, denetimlerde ibraz edilmek üzere işyerinde ve deniz aracında muhafaza edilir.
(6) Akustik Rapor, basılı ve elektronik ortamda sunulur. Ayrıca, Bakanlıkça belirlenen web uygulamasına yüklenir.
(7) Sunulan bilgi ve belgeler, İl Müdürlüğü tarafından Yönetmelik kapsamında değerlendirilir. Gerektiğinde sahada inceleme ve değerlendirme çalışmaları yapılabilir.
(8) Başvurunun uygun bulunması halinde, başvuru sahibine uygunluk bildirilir ve müzik yayın izin belgesi ücretini yatırması istenir.
(9) Müzik yayın izni için başvuru ve belge ücretleri, her yılın başında Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü Birim Fiyat Listesinde yayınlanır.
(10) İşyeri sahibi tarafından döner sermayeden referans numarası alınarak TR 870001200945200005000026 İBAN No'lu hesabına “başvuru türü” belirtilerek, “Müzik Yayın İzin Belgesi” için ücret yatırıldıktan sonra, İl Müdürlüğü tarafından “Müzik Yayın İzni” verilir.
(11) Müzik Yayın İzin Belgesi, Ek-3’te yer alan formata göre düzenlenir.
(12) Başvurunun uygun bulunmaması halinde, başvuru dosyası gerekçesi ile birlikte başvuru sahibine iade edilir. Gerekçede belirtilen uygunsuzlukların giderilmesini müteakip tekrar başvuru yapılabilir.
(13) Yönetmelik Geçici 3 üncü Maddesi gereğince; Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce canlı müzik izin belgesi almış olan işyerleri, 2 (iki) yıl içerisinde müzik yayın izni almak üzere başvuruda bulunur. Söz konusu işyerleri bu hususla ilgili olarak İl Müdürlüklerince bilgilendirilir.
(14) Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce hazırlanmış olan Çevresel Gürültü Seviyesi Değerlendirme Raporlarının;
a) İl Müdürlüğü veya yetki devri yapılmış belediye başkanlıkları tarafından incelenmiş ve uygun bulunmuş olması halinde, İl Müdürlükleri tarafından ilgili işletme için sadece Müzik Yayın İzin Belgesi ücreti dekontu istenerek Müzik Yayın İzni verilebilir.