Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2008/3
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
01.01.2008
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
01.01.2008
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
Yurt içinde pazarlanmak üzere gerek yerli üretimle gerekse ithalat yolu ile tedarik edilen % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat, % 33 Amonyum Nitrat, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin ithali, yurt içinde satışı, nakli ve stok bildirimleri ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
Bu genelge yurt içinde pazarlanan % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat, % 33 Amonyum Nitrat, Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitrat gübrelerinin ithalatını, satışını, nakliyesini ve stok bildirimlerini kapsamaktadır.
Hukuki Dayanak
Bu genelge 441 sayılı “Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, 16.05.2008 tarih ve 26878 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008/25 sayılı Gübre İthaline İlişkin Tebliğ ve Terörle Mücadele Yüksek Kurulunun 12.09.2007 tarihli toplantısında alınan kararla, Bölücü Faaliyetlere Yönelik Eylem Planına eklenen Patlayıcı Özellikli Gübrelerin Kontrolü 62 no'lu tedbir maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
Bu genelgede geçen;
(a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
(b) TÜGEM: Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğünü,
(c) İl/İlçe Müdürlüğü: Bakanlık İl/İlçe Müdürlüğünü
(ç) Üretici Kuruluş: Türkiye’de gübre üreten ve ürettiği gübreyi pazarlayan ve pazarlatan kuruluşları,
(d) İthalatçı Kuruluş: Yurt içinden ve yurt dışından gübre tedarik ederek pazarlayan kişi ve kuruluşları,
(e) Diğer Kuruluşlar: Yurt içinden ve yurt dışından gübre tedarik ederek pazarlayan Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri, Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri, S.S, Pancar Ekicileri İstihsal Kooperatifleri, Çay Üreticilerince kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatif ve Birliklerini, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’yi,
(f) Bayi: Üretici ve ithalatçı kuruluşların alt birimlerini,
(g) Alt Birim: Diğer kuruluşların gübre satışı birimlerini ifade eder.
Bayi ve Alt Birimin Görevleri
Bayi ve alt birimler bağlı oldukları üretici veya ithalatçı kuruluştan tedarik ettikleri % 26 Kalsiyum Amonyum Nitrat, % 33 Amonyum Nitrat, Potasyum Nitrat gübreler ile ilgili Bayi Satış-Stok İcmali (İcmal-1) ve Bayi Çiftçi Satış İcmalini (İcmal-2) her üç gübre cinsi için aylık olarak ayrı ayrı düzenleyerek o ayı takip eden ayın 15’ine kadar İl/İlçe
Müdürlüğüne teslim etmek zorundadır. Bayilerin faaliyet gösterdiği ilin dışında şubeleri bulunması halinde söz konusu gübreleri şubeleri aracılığı ile sattıramazlar.
Kooperatif veya alt birimlerin merkezlerinin bulunduğu il/ilçe dışındaki il veya ilçede satış mağazaları aracılığı ile söz konusu gübreleri satmaları durumunda; satış mağazası sadece İcmal-2’yi düzenleyip kendine en yakın il/ilçe müdürlüğüne teslim edecektir. İl/İlçe Müdürlüğü satış mağazasından gelen İcmal-2’yi İlçe Satış Stok İcmalinde (İcmal-3) kullanmayacaktır. Satış mağazalarının bağlı olduğu kooperatif veya alt birim satış mağazalarının satış miktarını İcmal-1’de belirterek İcmal-l’i oluşturup bağlı olduğu Bakanlığımız ilçe Müdürlüğüne teslim edecektir. Kooperatif veya alt birimden çiftçiye gübre satışı olması durumunda ise kooperatif veya alt birimce İcmal-2’de düzenlenecektir.
Bayi ve alt birimlerce çiftçiye yapılan söz konusu gübrelerin satışlarında fatura ile birlikte Çiftçi Yol Kontrol Belgesi düzenlenecektir. Fatura üzerine Çiftçi Yol Kontrol Belgesi düzenlenmiştir şeklinde kırmızı kaşe basılıp onaylanacaktır.
İl/İlçe Müdürlüğünün Görevleri
İl/İlçe Müdürlükleri bayi ve alt birimlerce teslim edilen İcmal-1 ve İcmal- 2’yi gübre hareketi yönünden kontrol eder. Söz konusu icmalleri İl/İlçe Müdürlükleri en az 2 yıl süre ile saklayacaktır. İl/ İlçe Müdürlükleri İcmal-1 ve İcmal-2’yi kontrol ettikten sonra birer nüshanı il/ilçe Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığının talebi halinde söz konusu güvenlik birimine teslim eder.
İlçe Müdürlükleri İcmal-1'e göre aylık olarak söz konusu gübreler için ayrı ayrı olmak üzere İcmal-3’ü düzenleyerek ayı takip eden ayın 20’sine kadar İl Müdürlüğüne gönderir. İl Müdürlükleri İlçe Müdürlüklerinden gelen İcmal-3’lere göre İcmal-4’ü aylık olarak her bir gübre için ayrı ayrı tanzim ederek üç ayda bir TÜGEM’e gönderir, ayrıca üretici ve ithalatçı kuruluşlardan gelen illerindeki bayi ve alt birimlere sevk edilen gübreler ile İcmal-3’ün uyumlu olup olmadığını kontrol eder.
Üretici, İthalatçı ve Diğer Kuruluşların Görevleri
Üretici, ithalatçı ve diğer kuruluşlar Kuruluş Gübre Sevk İcmali (İcmal-5) ve Kuruluş Gübre Sevk İcmalini (İcmal-6) tanzim ederek ayı takip eden ayın 15’ine kadar TÜGEM’e gönderir. Ayrıca, il müdürlüklerine illerindeki hangi bayi veya alt birime hangi cinsten ne kadar gübre sevk ettiğini ayı takip eden ayın 15’ine kadar bildirir. Üretici veya ithalatçı kuruluşlar İcmal-5’deki Diğer Satışları firma adı belirterek bildirecektir.