Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Emniyet Genel Müdürlüğü
Sayı : 40347008-1010753-(32066) -71
Konu : Özel Güvenlik Hizmetleri Genelgesi
BAKANLIK MAKAMINA
Ülkemiz genelinde 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda, özel güvenlik hizmetleri ile ilgili iş ve işlemlerin yerine getirilmesindeki usul ve esasların belirlendiği 17.07.2012 tarihli Bakanlık Genelge No: 2012/42, EGM Genelge No: 2012/71 sayılı “Özel Güvenlik Hizmetleri Birleştirilmiş Genelgesi” üzerinde zaman içerisinde güncellemeler yapılmış ise de özel güvenlik sektörünün gelişen dinamik yapısı gereği ihtiyaçlar doğrultusunda kapsamlı bir değişiklik yapılması zaruri hale gelmiştir.
Bu nedenle, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yayımlanmış olan genelge, talimat ve emir yazıları dikkate alınarak “Özel Güvenlik Hizmetleri Genelgesi” hazırlanmıştır.
Özel güvenlik hizmetlerindeki uygulamaların ekteki "Özel Güvenlik Hizmetleri Genelgesi" hükümleri doğrultusunda yerine getirilmesi hususunu;
Tensiplerinize arz ederim.
Özel Güvenlik Hizmetleri Genelgesi
5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ve Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten bu Genelgenin yayımlandığı tarihe kadar yayımlanmış olan talimat, emir yazı ve genelgeler değişen ve gelişen şartlar dikkate alınarak Özel Güvenlik Hizmetleri Genelgesi olarak düzenlenmiştir.
Özel güvenlik hizmetlerindeki uygulamalar aşağıda belirtilen hususlar doğrultusunda yapılır.
1. TANIM VE KISALTMALAR
Bu genelge metninde geçen;
6136 sayılı Kanun: Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunu.
6222 sayılı Kanun: Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunu.
91/1779 karar sayılı Yönetmelik: Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliği.
AİM: Kanun kapsamında konut, işyeri ve tesis gibi yerler ile kişi, araç ve mal güvenliğini sağlamak üzere kurulan, teknik olarak alarm izleme imkânı veren yazılım ve/veya donanımları kullanarak alarm izleme hizmeti sunan, idarenin yerine getirilmesini istediği teknik ve fiziki şartları taşıyan, teknik donanımlarla özel güvenlik görevlilerince yapılan izleme sırasında gelen ihbarları değerlendirerek teknik bakımdan doğrulayan ve gerektiğinde ihbarları genel kolluğa ve/veya ilgilisine bildirmek suretiyle görev yapan işletmeleri.
Bakanlık: İçişleri Bakanlığını.
Başkanlık: Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığını,
Büro Amirliği: İlçe Emniyet Müdürlüğü/İlçe Emniyet Amirliği Özel Güvenlik Büro Amirliğini.
Döner sermaye: Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünü.
Gözetmen: Sınavın kurallara uygun, emniyetli ve güvenli bir şekilde yapılması amacıyla binadan, sınav salonundan ve sınav güvenliğinden sorumlu fiilen görev yapan kişileri.
Güvenlik sorumlusu: Görev yaptığı yerde, özel güvenlik görevlilerine emir ve komuta etme, alınacak güvenlik tedbirlerini, bunların yerini, sırasını, zamanını belirleme ve değiştirme, yapılacak denetlemelerde görev yaptığı yeri temsil etme yetki ve sorumluluğuna sahip özel güvenlik görevlisini.
Kanun: 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu,
Kısım Amirliği: İl Jandarma Komutanlıklarının özel güvenlikle ilgili iş ve işlemlerini yürüten birimini.
KKKY: Kişi, kurum veya kuruluş yetkilisini.
Komisyon: İl Özel Güvenlik Komisyonunu.
Silah sorumlusu: Özel güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere komisyon tarafından tahsis edilen ateşli silahlar ile bu silahlara ait fişeklerin satın alınması, devri, hibesi, nakli ile görev yerinde devir ve teslimi, muhafazası gibi işlemlerden sorumlu olarak yetkilendirilen kişiyi,
Şube Müdürlüğü: İl Emniyet Müdürlüğü Özel Güvenlik Şube Müdürlüğünü.
ÖGNET: Özel Güvenlik Bilgi Sistemi Otomasyonunu.
Yönetmelik: Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliği
ifade eder.
2. ÖZEL GÜVENLİK İZNİ
2.1. Dikkat Edilecek Hususlar
a) Özel güvenlik izni almak isteyen kişi, kurum veya kuruluşlar; EK-1'deki "Özel Güvenlik İzni Talep Formu" ile valiliğe müracaat ederler. Talep ve mevcut duruma ilişkin yerinde inceleme ve tetkik yapmak üzere, Şube Müdürlüğü/Kısım Amirliğinde çalışan, en az iki kişiden oluşan ve sivil kıyafetle görev yapan "Değerlendirme Komisyonu“ tarafından inceleme yapılır. İnceleme sonucunda EK-2'deki "Özel Güvenlik Değerlendirme Komisyonu Raporu" tanzim edilerek komisyona sunulur.
b) Özel mevzuatında aksine bir hüküm bulunmayan hallerde, özel güvenlik izninin sona erdirilmesi hususunda takdir hakkı özel güvenlik izni bulunan gerçek veya tüzel kişiye aittir.
c) Cadde, sokak, sahil gibi kamuya açık her an herkesin gelip geçtiği, genel kolluğun gözetim ve denetiminde bulunan yerlere özel güvenlik izni verilmez. Ancak deprem, salgın, yangın ve afet gibi olağanüstü durumlarda, kamu bünyesinde görev yapan özel güvenlik görevlileri; genel kolluğun gözetim ve denetiminde, valilikçe uygun görülen yerlere geçici özel güvenlik izni verilerek görevlendirilebilir.