Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2014/1
Kurum:
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)
Kabul Tarihi:
06.02.2014
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
06.02.2014
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: 56977651-010.06/1416
Konu: Resmi Taşıtların Kullanımı
DAĞITIM YERLERİNE
GENELGE 2014/1
Merkez ve Taşra Teşkilatımızın resmi hizmetleri için edinilen taşıtların mer’i mevzuata uygun olarak kullanılmasını teminen uyulması gereken kuralların hatırlatılması, tedbirlerin alınması ve yeni düzenlemeler yapılmasında yarar görülmüştür.
Bu kapsamda;
237 Sayılı Taşıt Kanunu 4. maddesi gereğince Makam ve zatlarına tahsis edilecek taşıtlara ilişkin cetvellerde belirtilenler ile Başbakanlık Genelgeleri ve Maliye Bakanlığı’nın konuyla ilgili tebliğlerinde belirtilenler dışında kalan hiçbir makam için taşıt tahsisi yapılmayacaktır. Ancak 18.01.2007 tarih ve 2007/3 No’lu Başbakanlık Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nde belirtilen makam ve unvanlar; ikametgâhları ile görev yerleri arasındaki sadece sabah-akşam geliş ve gidişlerinde kurumların resmi hizmetlerinde kullanılan taşıtlardan imkanlar ölçüsünde hizmet aracı olarak yararlanabileceklerdir.
Hizmet aracı olarak havuzda yer alan taşıtlar birimler arasında ayrım yapılmaksızın, münhasıran resmi hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla kullanılacaktır. Merkez teşkilatı ile birden fazla taşıta sahip taşra teşkilatında, taşıtlarının tamamı hizmet amacıyla kullanılmak üzere havuza alınacak, söz konusu hizmet taşıtlarının yönetimi tek elden yürütülecek, hiçbir makam ve birim tarafından şoför tercihinde bulunulmayacaktır. Taşıt Tanıtım Kartı Formu taşıtların ön cam sağ alt köşesinde mühürlü ve onaylanmış şekilde devamlı surette bulundurulacaktır.
Şehiriçi ve şehirlerarası taşıt görevlendirmelerinde Taşıt Görev Emri Formu’na görev mahalleri ve görevin niteliği net olarak yazılacak, ilgili formlar eksiksiz olarak doldurulacak ve güzergah dışına çıkılmayacaktır. Taşıt Görev Emri Formu düzenlenmeden araç talebinde bulunulmayacak ve birimlerce hiçbir taşıt göreve çıkarılmayacaktır. Hizmet araçları resmi görev dışında kullanılmasının önlenmesi amacıyla, nöbetçi araçlar haricindeki hizmet araçları görevin sona ermesinden sonra, hafta sonu ve resmi tatillerde resmi garaj veya parka çekilmesi hususunda gerekli tedbirler alınacaktır.
Hizmet Araçları; özel işlerde, tatil günlerinde ve personel servis aracı olarak kullanılmayacak, hiçbir makam, birim ve şahsın kullanımına tahsis edilmeyecektir. Formlarda yer alan isimlerin ve şoförlerin haricinde hiçbir personel veya üçüncü şahsa taşıttan yararlanma imkanı verilmeyecektir.
Mesai saatleri içerisindeki taşıt taleplerinde Taşıt Görev Emri Formu, mesai saatleri dışındaki taşıt taleplerinde ise Nöbetçi Taşıt Görev Emri Formu ilgili birim tarafından düzenlenecektir.
Merkez teşkilatında havuzdan yapılacak taşıt taleplerinde, Taşıt Görev Emri Formu/Nöbetçi Taşıt Görev Emri Formu bizzat taşıt talebinde bulunan personelin bağlı olduğu bir üst yöneticisi tarafından, Başkan Yardımcıları, Başkan Baş Müşavirleri, Başkan Müşavirleri ile diğer birimlerin üst yöneticilerinin Taşıt Görev Emri Formu (Yetkili Birim Yöneticisi kısmı) ise bizzat kendileri tarafından iki nüsha olarak imzalanacaktır. Taşra teşkilatında ise görev yapan tüm personel ile taşıt talebinde bulunan diğer personelin Taşıt Görev Emri Formları Hizmet Merkezi Müdürleri tarafından imzalanacaktır.
Merkez teşkilatında hafta içi mesaiye kalınması durumunda nöbetçi taşıt talepleri saat 17:30’a kadar Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’na yapılacak, birbirine yakın güzergahta bulunanların aynı araçtan yararlanmaları için söz konusu talepler, saat 18:30’dan itibaren birleştirilerek karşılanacaktır.
Hiçbir personelin zaruri haller hariç; toplantı, eğitim, organizasyon vb. nedenlerle intikali dahil olmak üzere ikametgahlarından alınmayacaktır. Ancak günlük çalışma saati dışında veya tatil günlerinde görevde bulunmasına ihtiyaç duyulan personelin işyerine geliş ve gidişleri için oluşturulan taşıt havuzlarından hizmet aracı tahsis edilebilecektir.
Memuriyet mahalli dışındaki görevlere (şehirlerarası, merkezden taşraya ve taşradan merkeze v.b.) hizmet aracı ile gidilmemesi hususunda ilgililer azami özeni göstereceklerdir. Ayrıca, memuriyet mahalli dışındaki görevlere başka ulaşım araçları ile gidilmesi halinde, aynı yere ilgilinin görevinde kullanılmak üzere taşıt gönderilmeyecek, gidilen yerdeki hizmet araçlarından istifade edilecektir.
Görevin gereği ve zorunlu haller dışında şehirlerarası taşıt görevlendirmelerine azami düzeyde dikkat edilecektir. Merkez ve taşra teşkilatında aynı ilde düzenlenen eğitim, toplantı, organizasyon vb. görevlendirmelerde aynı güzergah üzerinde bulunan birimlere ait taşıtların birleştirilerek kullanılmasına özen gösterilecektir.
Memuriyet mahalli dışındaki görevlendirmeler (şehirlerarası, merkezden taşraya ve taşradan merkeze) ile havaalanına gidiş ve gelişlerde ilgililer resmi taşıt talep ve kullanımlarında azami özeni göstereceklerdir. Her ilde günün her saati havaalanına ulaşım hizmetleri bulunduğundan, zorunlu haller dışında havaalanına gidiş ve gelişlerde ulaşım hizmetlerinden yararlanmasına özen gösterilecektir.