Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 43553240-010.06.01
Konu : Kamu Zararı
GENELGE
(2020/5)
Bilindiği üzere, Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 19/10/2006 tarihli ve 26324 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01/01/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girerek uygulanmaktaydı ancak, 15/06/2019 tarihli ve 30802 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldığından Yönetmeliğin uygulanmasında iş ve işlemlerin daha etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesi ve uygulama birliğinin sağlanması için Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında aşağıdaki hususlara riayet edilecektir.
1) Kamu zararlarından kaynaklanan alacaklarda takibe yetkili birim merkez teşkilatında Strateji Geliştirme Başkanlığıdır. Taşra teşkilatında ise İlçe Sağlık Müdürlüğü kurulmayan yerler ile İl Sağlık Müdürlüğünde İl Sağlık Müdürünün sorumluluğunda destek hizmetlerine ilişkin görev, yetki ve sorumlulukların yerine getirildiği Başkanlıkta; İlçe Sağlık Müdürlüğü kurulan yerlerde İlçe Sağlık Müdürlüğünde; Hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde Başhekimin sorumluluğunda İdari ve Mali Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde, kamu zararlarının takip ve tahsili ile ilgili iş ve işlemler yürütülecektir.
2) Bakanlık taşra teşkilatında gerçekleştirilen kontrol, denetim veya inceleme sonucunda tespit edilen zarara ilişkin hususlar, ilgili harcama yetkilisinin görüşünü de içeren ve harcama birimi tarafından düzenlenen Yönetmeliğin eki Ek-1’de yer alan Değerlendirme Formu ile birlikte İl Sağlık Müdürünün (idarenin taşrada bulunan en üst yöneticisi) değerlendirmesine sunulacaktır.
İl Sağlık Müdürünün harcama yetkilisi olduğu ancak tespit edilen zararın harcama yetkilisinin (İl Sağlık Müdürünün) karar veya onayı ile meydana gelmediği durumda değerlendirme, İl Sağlık Müdürü tarafından yapılacaktır. İl Sağlık Müdürünün gerek görmesi halinde hukuk biriminin görüşüne, sorumluların ve/veya ilgililerin bilgisine başvurabilir ve değerlendirme altmış gün içerisinde sonuçlandırılır.
Ancak, zarara ilişkin işlemde İl Sağlık Müdürünün harcama yetkilisi olması durumunda değerlendirme merkezde yapılacağından, İl Sağlık Müdürünün (zarara ilişkin işlemdeki harcama yetkilisi) görüşünü de içeren ve harcama birimi tarafından düzenlenen Yönetmeliğin eki Ek-1’deki Değerlendirme Formu ve zarara ilişkin tüm belgeler Strateji Geliştirme Başkanlığına gönderilecektir. Bu birim tarafından da bağlı olduğu üst yönetici değerlendirmesine sunulacaktır. Strateji Geliştirme Başkanlığının bağlı olduğu üst yöneticinin gerek görmesi halinde hukuk biriminin görüşüne, sorumluların ve/veya ilgililerin bilgisine başvurabilir ve değerlendirme altmış gün içerisinde sonuçlandırılır. Değerlendirme sonucu ise Yönetmelik hükümlerine göre işlem tesis edilmesi için ilgili İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilecektir.
3) Sayıştay denetçileri tarafından yapılan denetim sonucunda, kamu zararına ilişkin hususları içeren ve bilgi amaçlı olarak üst yöneticiye gönderilen sorgulardan, merkez teşkilatını ilgilendirenler sorguya konu merkez hizmet birimine, taşrayı ilgilendirenler ise ilgili Valiliğe (İl Sağlık Müdürlüğüne) Yönetmeliğin 7/B maddesine göre işlem tesis edilmesi amacıyla Strateji Geliştirme Başkanlığınca gönderilir.
Kamu zararlarına ilişkin sorguların, Sayıştay ilâmı ile kesin hükme bağlanması halinde alacağın takibi bu Genelgenin 1 inci maddesinde yazılı takibe yetkili yerlerce yerine getirilecektir.
Takibi yapılan Sayıştay ilamı ile kesin hükme bağlanmış kamu zararlarından nakden veya mahsuben yapılan tahsilat ile terkin, tenzil ve kaldırma işlemlerine ilişkin belgeler, 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sayıştay Başsavcılığı Çalışma Yönetmeliğinin “İlamların infazının izlenmesi" başlıklı 9 uncu maddesine göre Sayıştay Başkanlığına, Genelgenin 1 inci maddesinde yazılı takibe yetkili yerlerce gönderilecektir.
4) Mahkemeler tarafından 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 71 inci maddesi kapsamına girdiği tespit edilerek kamu zararı olduğuna hükmedilen kararların Bakanlığımız merkez ve/veya taşra teşkilatına tebliğini müteakiben alacak, idareyi temsile yetkili hukuk birimi tarafından takip ve tahsil edilir. İdareyi temsile yetkili hukuk birimi tarafından mahkeme kararma ve yapılan tahsilata ilişkin olarak ilgisine göre 1 inci maddede yazılı takibe yetkili yerlere bilgi verilir ve işlemlere ilişkin muhasebe kayıtlarının yaptırılması sağlanır.
5) Taşra teşkilatında, Yönetmeliğin 7/A maddesinin 1 inci fıkrasına göre İl Sağlık Müdürünün değerlendirmesi sonucu takip ve tahsil edilmesi gerektiği değerlendirilmiş kamu zararları, 7/B maddesi hükmüne göre Sayıştay ilamı ile kesin hükme bağlanmış kamu zararları ile 7/C maddesine göre yargılama suretiyle tespit edilen ve İlçe Sağlık Müdürlüğünde, Hastaneler ile Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde takip ve tahsil işlemleri gerçekleştirilen kamu zararları ayrıca İl Sağlık Müdürlüğündeki destek hizmetlerine ilişkin görev, yetki ve sorumlulukların yerine getirildiği Başkanlık tarafından İl düzeyinde izleme ve değerlendirme yapılması amacıyla konsolide edilerek takip edilecektir.