Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
GENELGE
2013/2
Amaç ve Kapsam
(1) Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin değişik 12’nci maddesine istinaden hazırlanan bu Genelge, Serbest Bölgeler Bilgisayar Uygulama Programının kullanımına yönelik olarak serbest bölgelerde bilgisayar veri işleme tekniği yoluyla elektronik ortamda yapılacak işlemlere yönelik olarak, kullanıcılar ile İşletici/B.K.İ. şirketlerce yetkilendirilecek kişi veya kişiler adına nitelikli elektronik imza sertifikası temin edilmesi, bu kişilerin yetkilendirilmesi, yetkilendirmenin iptali ve askıya alınmasıyla ilgili usul ve esasları kapsamaktadır.
Tanım ve Kısaltmalar
(1) Bu Genelgede geçen;
a) Bakanlık: Ekonomi Bakanlığını,
b) Bakanlık Web sayfası: Bakanlığın internet üzerinden hizmet verdiği www.ekonomi.gov.tr adresinden girilen web sayfasını,
c) Bölge Müdürlüğü : Serbest Bölge Müdürlüğünü,
ç) Elektronik İmza: 23/01/2004 tarihli ve 25355 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununda tanımlanan şekilde başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi,
d) ESHS: 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirimini yapmış, elektronik sertifika, zaman damgası ve elektronik imzalarla ilgili hizmetleri sağlayan, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek veya özel hukuk tüzel kişiler olan Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarını,
e) Faaliyet Ruhsatı : Serbest Bölgelerde faaliyette bulunmayı sağlayan Genel Müdürlük tarafından verilen ruhsatı,
f) Genel Müdürlük : Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü’nü
g) İşletici/B.K.İ. Şirket: Serbest Bölgeyi işletmek veya kurup işletmekle görevli şirketi,
h) Kullanıcı: Faaliyet Ruhsatı alan ve serbest bölgede belli bir işyeri bulunan gerçek veya tüzel kişiyi,
i) Nitelikli Elektronik Sertifika: 5070 sayılı Elektronik İmza Kanununun 9’uncu maddesinde sayılan nitelikleri haiz elektronik sertifikayı,
j) SBBUP: Serbest bölge faaliyet ve işlemlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi ve takip edilmesi amacıyla oluşturulan Serbest Bölgeler Bilgisayar Uygulama Programını,
ifade eder.
Nitelikli Elektronik Sertifika Temini
(1) İşletici/B.K.İ. Şirketler ile serbest bölge kullanıcıları, SBBUP uygulamasını kullanabilmek ve işlemlerini bu uygulama vasıtasıyla yürütebilmek için 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş ESHS’lerden Nitelikli Elektronik Sertifika temin eder.
(2) Daha önce başka amaçlarla temin edilen ve geçerlilik süresi dolmamış veya geçerlilik süresi dolmuş olmakla birlikte yenilenen Nitelikli Elektronik Sertifikalar da SBBUP vasıtasıyla yürütülecek işlemler için kullanılabilir.
Ana Şirket, Kullanıcı ve Depo Kullanma Belgesi Sahiplerinin SBBUP’a Tanımlanması
(1) İlk defa faaliyet ruhsatı başvurusunda bulunan yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişiler ile serbest bölge adresli olarak kurulması planlanan şirketlere ilişkin faaliyet ruhsatı müracaat formu bilgileri ile diğer bilgiler Genel Müdürlük ya da Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmesi halinde Bölge Müdürlüğü tarafından ana şirket tanımlaması kapsamında SBBUP’a girilir.
(2) Ana şirket tanımlamalarında vergi numarası bilgisinin yer alması zorunludur. Serbest bölge adresli olarak kurulacak şirketlerde vergi numarası, şirketin kuruluşunu müteakip derhal SBBUP’a kaydedilir.
(3) Genel Müdürlük tarafından, faaliyet ruhsatı müracaatı uygun bulunanlara ilişkin kullanıcı bilgi girişi yapılır.
(4) Bölge Müdürlüğü, İşletici/B.K.İ. veya kiraya verme yetkisi olan kullanıcı şirket, Genel Müdürlük tarafından uygun bulunan ve kullanıcı bilgi girişi yapılanların kira, satış veya devir sözleşmesi bilgilerini SBBUP’a girer. Söz konusu işlemlerin Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanmasını müteakip, Genel Müdürlüğün faaliyet ruhsatını onaylamasıyla, SBBUP faaliyet ruhsatı numarası atar ve kullanıcı tanımlaması tamamlanmış olur.
(5) Birden fazla serbest bölgede faaliyette bulunan bir ana şirketin, faaliyette bulunacağı her bir serbest bölge için ayrı kullanıcı tanımlaması yapılır.
(6) Genel Müdürlük tarafından faaliyet ruhsatı müracaatı uygun bulunmayanlar SBBUP üzerinden reddedilir.
(7) Serbest bölge kullanıcısı olmayan Depo Kullanma Belgesi sahipleri, Bölge Müdürlüğü tarafından SBBUP’a tanımlanır.
İşletici/B .K.İ. Şirketler ve Kullanıcıların Yetkilendirilmesi Yetkilendirme Müracaatı
(1) SBBUP’a kullanıcı tanımlaması yapılmış İşletici/B.K.İ. Şirketler ile kullanıcılar, elektronik imzanın kullanılabilmesi için gerekli olan programları kendi bilgisayarlarına yükler ve yetkilendirmek istedikleri her bir kişi için temin ettikleri Nitelikli Elektronik Sertifikayı kullanmak suretiyle internet üzerinden Bakanlık web sayfasındaki “E-İmza Uygulamaları” bölümünde yer alan “Yetkilendirme Başvurusu” uygulaması ile başvuruda bulunur.