Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2009/3
Kurum:
Ticaret Bakanlığı
Kabul Tarihi:
09.06.2009
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
09.06.2009
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Not: 2010/1, 2016/1, 2018/3, 2019/1, 2019/2, 2021/1 ve 2020/6 sayılı Genelgeler ile yapılan değişiklikler işlenmiş olup 2009/3 sayılı Genelge aşağıdaki haliyle yürürlüktedir.
2009/3
(1) Faaliyet Ruhsatı sürelerine ve müracaat ücretlerine ilişkin esaslar 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu ile Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 11’inci ve Geçici 4 üncü maddesine istinaden, aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
(1) Yatırımcı kullanıcıların Faaliyet Ruhsatı süresi, üretim faaliyeti ve üretim sayılan Tübitak-Mam Teknoloji Serbest Bölgesinde Ar-Ge ve Ar- Ge'ye Dayalı Faaliyetler için 45 yıl, diğer faaliyet konuları için ise 30 yıldır. Yatırımcı kullanıcılar tarafından alınacak işyeri kiralama konulu faaliyet ruhsatlarının süresi azami 5 yıl olmak üzere ihtiyaca göre belirlenir.
(2) Kiracı kullanıcıların Faaliyet Ruhsatı süresi üretim faaliyeti ve üretim sayılan Tübitak-Mam Teknoloji Serbest Bölgesinde Ar-Ge ve Ar-Ge'ye Dayalı Faaliyetler için 20 yıl, diğer faaliyet konuları için 15 yıldır.
(1) Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde üretim konusu dışında Faaliyet Ruhsatına sahip yatırımcı kullanıcıların üretim konulu yeni Faaliyet Ruhsatı alarak veya konu değişikliği yaparak aynı binada üretim faaliyetinde bulunmaları halinde, bu Faaliyet Ruhsatının süresi 45 yıldır. Üretim konulu Faaliyet Ruhsatının başlangıç tarihi ilk Faaliyet Ruhsatının başlangıç tarihi olup, bina üretim ruhsatına bağlanır.
(1) Faaliyet Ruhsatı süresi bitmek üzere olan ve ara vermeksizin faaliyetine devam etmek isteyen kullanıcılar, Faaliyet Ruhsatı süresi dolmadan önce, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin 11’inci maddesinde belirtilen esaslar çerçevesinde müracaat eder. Bölge Müdürlüğü söz konusu talebi, ilgili kullanıcının son üç yıllık performansına ilişkin bilgileri içeren görüşüyle birlikte Genel Müdürlüğe intikal ettirir. Genel Müdürlükçe yapılan değerlendirme sonucunda, faaliyetine ara vermeksizin devam etmesi uygun görülen kullanıcılara, faaliyet ruhsatının sona erdiği tarihten başlamak üzere aynı numarayla yeni bir Faaliyet Ruhsatı düzenlenir. İşyeri kiralama faaliyetleri geçmiş performans kapsamında değerlendirilmez. Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde, işyeri kiralama ruhsatı dışında başkaca bir ruhsatı olmayan mevcut kullanıcıların bu madde kapsamında işyeri kiralama amaçlı müracaatları değerlendirmeye alınmaz.
(1) Faaliyet Ruhsatı müracaat ücreti, 5.000 (beşbin) ABD Dolarıdır.
(2) Faaliyet Ruhsatı müracaat ücreti, münhasıran Tübitak-Mam Teknoloji Serbest Bölgesinde Ar-Ge ve Ar-Ge'ye Dayalı Faaliyetler için %80 indirimli uygulanır.
(3) Faaliyet Ruhsatı müracaat ücreti Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğünün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ankara Şubesi nezdindeki ilgili hesabına yatırılır. Banka dekontunda, faaliyette bulunmak istenilen serbest bölgenin adı, müracaatçının unvanı, faaliyet konusu ve Faaliyet Ruhsatı müracaat ücreti için yatırıldığının tam olarak belirtilmesi gerekmektedir.
(1) Faaliyet Ruhsatı müracaat ücreti, müracaatın uygun görülmemesi halinde iade edilir, uygun görülmesi halinde ise “Serbest Bölgeler Özel Hesabı”na irat kaydedilir.
(2) Faaliyet Ruhsatı almak için Genel Müdürlüğe intikal eden müracaatlarda Genel Müdürlüğün uygun görüş yazısı tarihinden itibaren 30 gün içerisinde Faaliyet Ruhsatı almaktan vazgeçilmesi halinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ankara Şubesi nezdindeki “Serbest Bölgeler Özel Hesabı”nın IBAN TR36 0000 1001 0000 0951 1013 06 no'lu “Diğer Gelirler Hesabı”na 500 (beşyüz) ABD Dolarının yatırılması ve bu meblağın yatırıldığını gösterir banka dekontunun ekli olduğu bir dilekçeyle Genel Müdürlüğe başvurulması halinde, Faaliyet Ruhsatı almak için daha önce yatırılmış olunan müracaat ücreti iade edilir. 30 günlük sürenin bitiminden sonra yapılan Faaliyet Ruhsatı müracaat ücreti iade talepleri değerlendirmeye alınmaz.
(1) Faaliyet Ruhsatının zayi olması veya ön yüzünde yer alan bilgilerde değişiklik olması (serbest bölgenin adının değiştirilmesi kaynaklı olanlar hariç) nedeniyle, yeniden düzenlenmesinin talep edilmesi halinde 200 (ikiyüz) ABD Doları; bina satışları ile üstyapı kullanım hakkı devirlerinde, satış veya devir yapan kullanıcıdan alınacak 500 (beşyüz) ABD Doları bu Genelgenin 6 ncı maddesinde belirtilen “Diğer Gelirler Hesabı”na yatırılarak, dekont aslının müracaat dilekçesi ekinde Genel Müdürlüğe iletilmesi gerekmektedir.
(2) Faaliyet Ruhsatlarında konu değişikliği yapılmasına yönelik müracaatlar için faaliyet ruhsatı müracaat ücreti alınır. Bu kapsamdaki müracaatlar, yeni faaliyet ruhsatı müracaatı ile aynı usulde değerlendirmeye tabi tutulur. Değerlendirme sonucu uygun görülenlere, konu değişikliği yapılması talep edilen faaliyet ruhsatının başlangıç tarihinden başlamak üzere yeni bir faaliyet ruhsatı düzenlenir ve eski konulu faaliyet ruhsatı iptal edilir. Arazisi Hazineye ait serbest bölgelerde yatırımcı kullanıcıların, sahip olduğu bir faaliyet ruhsatının konusunu işyeri kiralama olarak değiştirerek yalnızca işyeri kiralama faaliyetinde bulunmaya yönelik müracaatları değerlendirmeye alınmaz.