Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
UÇUŞA ELVERİŞLİLİK DAİRESİNE YAPILACAK BAŞVURU İŞLEMLERİ VE GÖNDERİLECEK BİLDİRİMLER
GENELGE
UED - 2023/2 Rev.03
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Genel Müdürlüğümüze yapılan başvuruların daha etkin değerlendirilmesi ve hızlı sonuçlanmasını sağlamak.
Kapsam
(1) Bu Genelge, Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetmeliği (SHY-CA) ve Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyonu Yönetmeliği (SHY-21) kapsamında yetkilendirilmiş ve yetkilendirilecek kuruluşları ve diğer başvuru sahiplerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Genelge, 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu'na, 15/07/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4 numaralı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne ve 05/11/2022 tarihli ve 32004 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren SHY-CA Yönetmeliğine ve 20/08/2013 tarihli ve 28741 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyon Yönetmeliğine (SHY-21) dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanım ve Kısaltmalar
(1) Bu Genelgede geçen;
a) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü,
b) SHY-CA: 05/11/2022 tarihli Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetmeliğini,
c) SHT-145: 11/01/2024 tarihli Onaylı Hava Aracı Bakım Kuruluşları Talimatını,
d) SHT-CAM: 05/01/2024 tarihli Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi Talimatını,
e) SHT-21: 02/01/2024 tarihli Hava Aracı ve İlgili Ürün, Parça ve Cihazın Uçuşa Elverişlilik ve Çevresel Sertifikasyonu Talimatını,
f) Sürekli uçuşa elverişlilik: Hava aracının, işletim ömründeki herhangi bir zamanda yürürlükteki uçuşa elverişlilik gerekliliklerine uygun ve emniyetli işletim için elverişli bir durumda olmasını sağlayan süreçleri,
g) İlk uçuşa elverişlilik: SHT-21 Talimatı kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri ifade eder.
(2) Bu Genelgede yer almayan tanımlar ve kısaltmalar için 2920 sayılı Kanun, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve bu Kanun ve Kararnameye dayanılarak çıkarılan yönetmelik ve talimatlar ile ülkemizin üyesi bulunduğu Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı ve EASA tarafından yayımlanan belgelerde belirtilen tanımlar ve kısaltmalar esas alınır.
İKİNCİ BÖLÜM
Uygulama Esasları
Başvuru Süreci
(1) Genel Müdürlüğümüz tarafından ilk uçuşa elverişlilik, sürekli uçuşa elverişlilik ve bakım kuruluşlarına gerçekleştirilecek tüm yetkilendirme ve uçuşa elverişlilik denetlemelerinde Ek-1’de yer alan tabloda belirtilen süreler, ilgili sürecin azami tamamlanma süresini ifade etmektedir.
(2) İlk uçuşa elverişlilik, sürekli uçuşa elverişlilik ve bakım kuruluşu yetkilendirmesi kapsamında yetki ilavesi, yetki kapsam değişikliği, yetki imtiyaz değişiklikleri, tip ilavesi, hat bakım ilavesi, vb. tüm ilk yetki veya değişiklik başvurularından önce başvuru sahibi organizasyonun kalite birimi tarafından ilgili alanda denetleme yapılarak eksikliklerin giderilmesi ve başvuru öncesinde herhangi bir eksik kalmadığının beyanı ile başvuru yapılması gerekmektedir.
(3) SHT-21, SHT-CAM, SHT-145, SHT-147 ve SHT-66 Talimatları kapsamında şahıslar ve kuruluşlarca yapılacak başvurular mümkün olduğu durumda SHGM Bilgi Yönetim Sistemi (https://ctm.shgm.gov.tr) üzerinden, aksi halde KEP/Belgenet sistemi üzerinden kabul edilecek olup, Genel Müdürlükçe uygun görülecek istisna durumlar hariç basılı olarak yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
(4) Genel Müdürlüğümüze SHT-21 ve SHT-CAM Talimatları kapsamında yapılacak uçuşa elverişlilik denetimi başvurularında, denetimin planlanması öncesinde M.A.801 (b) ve ML.A.801 (b) gerekleri doğrultusunda bağımsız onaylayıcı personeller için ilgili mevzuatlar, SHT-66 Talimatı ve UED-2023/1 numaralı Bakım Personeli Lisans Dönüşümü ve Yetkilendirme Genelgesi gereklerinin yerine getirildiği ve söz konusu personelin Genel Müdürlüğümüzce bakım çıkış işlemlerini gerçekleştirmek üzere yetkilendirildiği kontrol edilir. Gerekleri karşılamayan veya yetkilendirilmeyen personellerce gerçekleştirilen bakım çıkış işlemlerinin yetkilendirilmiş bakım personelince yeniden kontrolünün yapılarak bakım çıkış işlemine tabi tutulması sonrasında denetim planlanır.
(5) Uçuşa Elverişlilik Daire Başkanlığı sorumluluğundaki hususlar ile ilgili her türlü olay bildirimi, Emniyet Yönetim Sistemi bildirimleri, Talimat ve Genelgelerde belirtilen bildirimler, şikâyet ve ihbarlar ile diğer bildirimler; aksi söz konusu mevzuatta farklı belirtilmediği sürece ued.bildirim@shgm.gov.tr elektronik posta adresi aracılığı ile adil kültür kapsamında değerlendirilmek üzere gerçekleştirilir.