Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANLIĞI
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
Sayı: 51859319-010-3945
Konu: YOLCU UÇAKLARININ YOLCU KABİNİNDE KARGO TAŞINMASI HK.
GENELGE
UOD-2020/2G
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Amaç
(1) Bu Genelge, Covid-19 salgınının giderilmesine yönelik olarak ülkeler arasında tıbbi malzemelerin taşınmasına olanak verilmesi ve uluslararası kargo operasyonlarının korunması ve geliştirilmesi suretiyle Ülkemiz menfaatlerinin gözetilmesi açısından, hava taşıma işletmelerinin filolarında bulunan yolcu uçakları ile yolcu kabininde kargo taşımasına yönelik gerekliliklerin belirlenmesi ve söz konusu gerekliliklerin yerine getirilmesi kaydıyla Genel Müdürlükten onay alınmadan operasyonların icra edilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Değişik fıkra: 15/06/2021 - 3945
Kapsam
(1) Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği'nin 15 inci, 16 ncı ve 17 nci maddeleri kapsamında havayolu ile ticari faaliyette bulunmak üzere ruhsatlandırılmış hava taşıma işletmelerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Genelge; 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 437 nci ve 441 inci maddeleri ile 15/09/2017 tarihinde yayımlanan Uçuş Operasyonlarına Yönelik Usul ve Esaslar Talimatına ve Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı-EASA tarafından yayımlanmış olan "Guidelines Transport Of Cargo In Passenger Compartment - Exemptions Under Article 71(1) of Regulation 2018/1139 (The Basic Regulation)" dokümanına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Genelge'de geçen kısaltmalar:
a) CSB: Kargo Koltuk Çantası'nı,
b) ELT: Acil durum yer belirleme vericisini,
c) IFE: Uçak içi eğlendirici sistemini,
ç) Kabin görevlisi: Bu Genelge kapsamında yolcu uçaklarının yolcu kabininde ticari maksatlı yolcu olmaksızın icra edilen kargo operasyonlarında, uçuşun tüm aşamalarında kabinin tüm alanlarını kontrol etmek ve bu alanlara erişmek, kabinde meydana gelebilecek herhangi bir yangını zamanında tespit etmek ve mevcut acil durum teçhizatını kullanılarak etkin bir şekilde yangınla mücadele etmek ve gerekli bilgileri uçuş ekiplerine iletmek üzere işletici tarafından görevlendirilen uygun niteliklere sahip personeli,
Ek bent: 15/06/2021 - 3945
d) LIR: Yükleme Talimatı Raporu'nu,
e) NOTOC: Kaptan Bilgilendirme Formu'nu,
f) PBE: Koruyucu solunum teçhizatını,
g) POB: Taşınabilir oksijen tüplerini,
Ek bent: 15/06/2021 - 3945
ğ) PSU: Yolcu servis birimini,
h) SHT-FTL: 12/10/2015 tarihinde yayımlanan Uçuş ve Görev Süresi Sınırlamaları ile Dinlenme Gereklilikleri Talimatı'nı,
ı) SHY-6A: 16/11/2013 tarihli ve 28823 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği'ni,
i) QRH: Hızlı Referans El Kitabı'nı,
j) STC: İlave Tip Sertifikası'nı,
Değişik bent: 15/06/2021 - 3945
k) ULD: Birim Yükleme Gereçleri'ni
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar ve Uygulama
Risk analizi
(1) Söz konusu operasyonlara yönelik olarak işletme tarafından asgari olarak aşağıdaki konuları içeren yer ve uçuş operasyonları için risk analizleri yapılır ve işletmenin yönetim sistemi kapsamında takip edilir:
a) İşletmenin kargo taşımacılığı hakkındaki bilgi ve tecrübesi,
b) Yanlış beyan edilmiş veya beyan edilmemiş veya gizli tehlikeli maddeler,
c) Kargo sızıntısı/dökülmesi,
d) Sabitlenmemiş/yanlış yüklenmiş kargo,
e) Yanlış yükleme ve boşaltma sırası,
f) Operasyonel ağırlık ve denge limiti aşımı,
g) Yer personelinin kargo hazırlama ve yükleme yeterliliği,
h) Uygun olmayan paketleme,
ı) Kullanılıyor ise, CSB kullanımı hataları.
Kabin koltuk modifikasyonu
(1) Yolcu koltuklarının çıkarılması veya yolcu kabin modifikasyonları, yeni konfigürasyonun sertifiye edilmesi amacıyla ilave tip sertifikası (STC) gerektirebilir. Bu ve buna benzer modifikasyon onayları; Genel Müdürlüğümüz tarafından ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilir.
Kargonun taşınması
(1) İşletici tarafından yolcu uçaklarının yolcu kabininde kargonun taşınmasında aşağıda listelenen hususlar yerine getirilmelidir:
a) Kargoların yükleme ve boşaltma işlemlerinde koordinasyonu ve gözetimi sağlamak amacıyla yükleme uzmanı (load master) veya uygun eğitimi almış yetkili personel görevlendirilmelidir.
b) LIR'da bildirildiği gibi yükleme sırasına uyulmalıdır.
c) Yükleme ve sabitleme tamamlandıktan sonra, kapı kapatılmadan önce, tüm yükleme ve sabitleme işlemi yetkili personel tarafından kontrol edilmelidir.
d) Yolcu kabininde sadece genel kargo, akma ve koku yayma riski olmayan kargo ve medikal kargo sınıfında yer alan yükler taşınır.