Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
UOD-209/02
Kurum:
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM)
Kabul Tarihi:
07.11.2019
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
07.11.2019
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
Amaç
(1) Bu Genelgenin amacı, hava taşıma işletmelerinin filolarında bulunan hava aracında görev yapacak pilot bulunmaması durumunda hava aracının bir meydandan başka bir meydana intikal etmesi veya satışından önce yapılacak olan demo uçuşlarına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Genelge, 16/11/2013 tarihli ve 28823 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği(SHY-6A) kapsamında ruhsatlandırılmış ticari hava taşıma işletmelerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Genelge, 15/7/2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4 sayılı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 437 nci ve 441 inci maddelerine ve Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği'ne dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve Kısaltmalar
(1) Bu Genelgede geçen;
a) Demo uçuş; hava aracının satışı öncesi, alıcı taraf yetkililerinin de katılım sağlayacağı uçuşu,
b) İşletme; Ticari Hava Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği kapsamında ruhsatlandırılmış ticari hava taşıma işletmelerini,
c) İntikal uçuşu; hava aracı ile bir meydandan başka bir meydana, yolcu ve kargo taşınmaksızın gerçekleştirilen boş uçuşu ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME
Başvuru Süreci
(1) İşletme tarafından filosunda bulunan bir hava aracında geçerli lisansa sahip yeterli sayıda uçuş ekibi bulunmaması durumunda, söz konusu hava aracının; bir havaalanından diğer bir havaalanına intikal ettirilmesi veya satış öncesi demo amacıyla yapılacak uçuşta, aşağıda yer alan gerekliliklerin sağlanması kaydıyla, başka uçuş ekibi üyelerinin görevlendirilmesi için Genel Müdürlüğe başvuruda bulunabilir:
a) Söz konusu hava aracının, geçerli bir uçuşa elverişlilik sertifikasına sahip olması zorunludur.
b) Söz konusu uçuşun, ticari amaç gözetilmeksizin gerçekleştirileceği taahhüt edilir.
c) Söz konusu uçuşta görevlendirilecek uçuş ekiplerinin, ilgili tipte geçerli uçuş ekibi lisansına ve geçerli sağlık sertifikasına sahip olması zorunludur.
ç) İşletme tarafından intikal uçuşunun yapılacağı tarih veya tarih aralığı ile uçuş güzergahının belirlenmiş olması gereklidir.
d) Mevcut sigortalar söz konusu uçuşu ve uçuş ekibini kapsayacak şekilde düzenlenmemiş ise ilgili tüm sigortalar işletme tarafından yaptırılır veya mevcut sigortalar güncellenir.
e) Demo amacıyla yapılacak uçuş için, söz konusu uçuşta yer alacak yetkili kişilerin bilgileri belirtilir.
Değerlendirme ve izin süreci
(1) İşletme tarafından bu Genelgenin 5inci maddesinde belirtilen gerekliliklere ilişkin bilgi ve belgeler ile birlikte Genel Müdürlüğe başvuru yapılır.
(2) Yapılan değerlendirme sonucunda, başvuruda eksiklik tespit edilmesi halinde, ilgili eksiklikler işletmeye bildirilir ve giderilmesi sağlanır.
(3) Yapılan değerlendirme sonucunda, başvurunun bu Genelgenin 5nci maddesinde belirtilen gerekliliklere uygun olması durumunda, işletmeye izin bildirimi yapılır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
SON HÜKÜMLER
İdari Yaptırımlar
(1) İşletmeye, verilen izin dışında uçuş gerçekleştirildiğinin tespit edilmesi halinde, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanununun 27 nci, 30 uncu ve 143 üncü maddelerinde belirtilen idari yaptırımlar uygulanır.
Yürürlük
(1) Bu Genelge yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
(1) Bu Genelge hükümlerini Sivil Havacılık Genel Müdürü yürütür.