Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Su ve su ürünleri üretim yerlerinin kiraya verilmesinde ülke genelinde uygulamada birlikteliğin sağlanması, kira bedellerinin internet tabanlı bir program ile hesaplanarak kiralamaların düzenli bir şekilde yürütülmesi ve kayıt altına alınmasına yönelik usul ve esasları belirlemektir.
Tanımlar
(1) Bu Genelgede geçen;
a) Bakanlık: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını,
b) İl müdürlüğü: Bakanlık il müdürlüklerini,
c) Kanun: 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu,
ç) Kira dönemi: İstihsal hakkının kiraya verildiği süreyi,
d) Pazarlık usulü: Deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkının kiraya verilmesinde uygulanacak ihale usulünü,
e) Sözleşme: İl müdürlüğü ile kiracı arasında imzalanan kiralama esaslarını içeren yazılı metni,
f) Şartname: Kiralamaya dayalı yapılacak işlerin genel, özel, teknik ve idari esasları gösteren yazılı belge veya belgeleri,
g) Yönetmelik: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yatırımlarında İhtiyaç Duyulan Su ve Su Alanları ile Deniz ve İç Sulardaki Su Ürünleri İstihsal Hakkının Kiraya Verilmesi Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
Yönetmeliğin 5 inci maddesi (3) ve (5) inci fıkralarının uygulanmasına ilişkin esaslar
(Kira bedelinin tespit edilmesine ilişkin kriterler, şartnameler ve kira sözleşmesi)
(1) Kira bedelinin tespit edilmesine ilişkin kriterler Bakanlıkça belirlenmiş olup, belirlenen bu kriterlere göre kira bedelinin hesaplanmasında kullanılmak üzere hazırlanan internet tabanlı bilgisayar programı www.sks.tarim.gov.tr adresi üzerinden kiralama komisyonunda görevli teknik personellerin kullanımına açılmıştır.
(2) Su ürünleri yetiştiriciliği yatırımlarında ihtiyaç duyulan su ve su alanları ile deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkının kira bedelleri, uygulanan/uygulanacak olan üretim sistemleri dikkate alınarak oluşturulan ve internet tabanlı bilgisayar programında yer alan aşağıdaki menüler kullanılarak hesaplanır.
a) Deniz Ürünleri
1. Ağ Kafeslerde
2. Karada Deniz Balığı
3. Yavru Balık Üretimi
4. Lagün ve Dalyan
5. Çift Kabuklu
b) İçsu Ürünleri
1- Ağ Kafeslerde
2- Karada İçsu Ürünleri
3- Yavru Balık Üretimi
4- Baraj Gölü ve Gölet
c) Avlak Sahası
(3) İlk olarak “kira komisyonu”nda görevli teknik personel tarafından internet tabanlı bilgisayar programı çalıştırılır ve uygulanan/uygulanacak olan üretim sistemleri dikkate alınarak ana menüden uygun kira tespit tutanağı formu seçilir. Daha sonra, seçilen kira tespit tutanağı formu müracaat sahibinin proje ve yatırım bilgilerine göre doldurulur ve formun sonunda bulunan “hesapla” butonuna basılarak kiralanacak alana ilişkin toplam kira bedeli tespit edilir.
(4) Taslak teknik şartnameler Ek-1, taslak idari şartname Ek-2, il müdürlüğü ile kiracı arasında düzenlenecek taslak kira sözleşmeleri Ek-3, karar tutakları Ek-4 ve kira tespit formları Ek-5’te yer almaktadır.
Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin uygulanmasına ilişkin esaslar
(Komisyonun oluşturulması ve çalışması)
(1) Su ve su ürünleri üretim yerlerinin kiraya verilmesine dair işlemler; Bakanlık il müdürü tarafından görevlendirilen bir il müdür yardımcısının başkanlık edeceği ve proje istatistik şube müdürü, kontrol şube müdürü, idari ve mali işler şube müdürü ile su ürünleri konusunda çalışan bir teknik personelin iştirakiyle oluşturulan “kira komisyonu” marifetiyle yürütülür.
a) Su ve su ürünleri üretim yerlerinin projeye dayalı olarak kiraya verilmesi durumunda; komisyonda yer alan teknik personel tarafından 3 üncü maddede belirtildiği şekilde kira bedeli hesaplanır. Kira bedeli hesaplama programından, kira tespit tutanağına ilişkin formun bir çıktısı alınarak kiralama dosyasına konulur. Kiralama dosyasında aynı zamanda müracaat dilekçesi ve teknik şartname de yer alır. Komisyon tarafından dosya incelenir, kira süresi ile tahsil şekli belirlenir, kiralama işlemine ilişkin karar tutanağı imzalanır, karar tutanağının bir çıktısı kiralama dosyasına konulur ve kira sözleşmesi hazırlanır.
b) İstihsal hakkının kiraya verilmesi durumunda; komisyonda yer alan teknik personel tarafından 3 üncü maddede belirtildiği şekilde kira bedeli hesaplanır. Kira bedeli hesaplama programından, kira tespit tutanağı formunun bir çıktısı alınarak kiralama dosyasına konulur. Kiralama dosyasında aynı zamanda müracaat dilekçesi, teknik ve idari şartname de yer alır. Komisyon tarafından dosya incelenir, kira süresi ile tahsil şekli belirlenir. İstihsal hakkının kiralanmasına ilişkin duyuru yapılır ve bu işlem bir tutanakla belgelenir.
Komisyon, duyuruda belirtilen ihale tarih ve saatinde eksiksiz olarak toplanır. Öncelikle üyeleri beş yıldan az olmamak üzere üretim bölgesinde ikamet eden, münhasıran su ürünleri üretim ve pazarlaması ile iştigal eden kooperatif, kooperatif birliği ve köy birliklerinin başvurularını inceleyerek yönetmeliğin 7 nci maddesine göre pazarlık usulü ile istihsal alanını kiraya verir. Kiralama işlemine ilişkin karar tutanağını imzalanır, karar tutanağının bir çıktısı kiralama dosyasına konulur ve kira sözleşmesi hazırlanır.