Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
NOT: 2017/3 Sayılı Genelgeye yapılan atıflar 2019/12 Sayılı Genelgeye yapılmış sayılır.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Tapu Dairesi Başkanlığı
Sayı: 70156023-010.06.01-E.2982004
Konu: Yetki Alanı Dışı Tapu İşlemleri
1780
2018/1
MERKEZ BİRİMLER + BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİNE
İlgi: 14/10/2014 tarih ve 2014/8 (1760) sayılı Genelge.
Tapu Müdürlüklerince Yetki Alanı Dışında Kayıtlı Bulunan Taşınmazlarla İlgili Tapu İşlemlerinin Yapılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, 30.04.2011 tarihli ve 27920 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01.08.2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu kapsamda müdürlüklerimizin yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmazlara yönelik bu Genelgeye ekli 1 numaralı listede yer alan işlem taleplerinin aşağıda yer alan hususlara dikkat edilerek karşılanması gerekmektedir.
A - YETKİ, BİLGİ VE BELGE İSTEMİ
1) Tapu müdürlüklerine, yetki alanı dışında kayıtlı bulunan taşınmaza yönelik işlem başvurusu yapılması üzerine, ilk aşamada başvuruyu alan personel tarafından TAKBİS üzerinden taşınmaz üzerinde ihtiyati tedbir, kamu haczi, 31/B şerhi gibi tasarrufu engelleyici şerh olup olmadığı, vekâleten yapılan başvurularda ise vekâlette azil olup olmadığı araştırılır, tasarrufu engelleyici şerhe rastlanılması ve/veya vekâlette azil olması durumunda başvuru reddedilir.
2) Taşınmazın tasarrufuna yönelik herhangi bir yasaklayıcı şerhe rastlanılmaması ve/veya vekâleten yapılan başvurularda vekâlette azil olmaması halinde; tapu işleminin tarafları ve talebin konusu açıkça belirtilmek suretiyle, işlem başvurusu esnasında kimlik tespitine esas belgeler (nüfus cüzdanı, vekâletname, mirasçılık belgesi vb.) aslından renkli olarak tarandıktan sonra yetki istenilen tapu müdürlüğüne TAKBİS üzerinden gönderilmek sureti ile yetki talep edilir.
3) Yetki talep işlemlerinin aynı gün içerisinde tamamlanması esastır.
4) (29.04.2020 tarihli ve 23294678-010.06.02-E.1133997 sayılı Makam Oluru ile Ek Madde) Webtapu sistemine giriş E-devlet kimlik doğrulama sistemi kullanılarak yapılmakta olduğundan Webtapu'dan yapılan başvurularda kimlik tespitine esas belge olmaksızın yetki talep edilir.
B - YETKİ VERİLMESİ, BİLGİ VE BELGE GÖNDERİLMESİ
1) Yetki istenilen tapu müdürlüğü tarafından, hak sahibinin tescile esas belgelerde yer alan kimlik bilgileri kullanılarak MERNİS'deki T.C. kimlik numarasının belirlenebilmesi durumunda yetki verme işlemine devam edilir, aksi halde yetki istemi reddedilir. Ancak hak sahibinin tescile esas belgelerde yer alan kimlik bilgileri kullanılarak MERNİS'den tespit edilen T.C. kimlik numarası ile TAKBİS'de yer alan T.C. kimlik numarasının uyuşmaması durumunda hatalı T.C. kimlik numarası düzeltilerek işleme devam edilir.
T.C. kimlik numarasının belirlenebilmesi durumunda kimlik tespitine esas olarak yetki isteyen tapu müdürlüğü tarafından gönderilen belgelerdeki kişi ile sicilde yer alan hak sahibinin aynı kişi olup olmadığı tespit edilir. (06.07.2023 tarihli ve E-23294678-105-9167670 sayılı Makam Oluru ile ek cümle) Hakkın tamamını aktarıcı veya terkinini içeren istemlerde, medeni durum değişikliğinden kaynaklanan soyadı düzeltmesi yapılmadan talep doğrudan karşılanmakta olup, medeni durum değişikliğinden kaynaklanan soyadı düzeltmesi yapılmadan yetki isteyen müdürlükçe söz konusu işlem talebi karşılanabileceğinden, yalnızca bu gerekçeyle yetki talebi reddedilmez.
Yabancı gerçek kişilerin taraf olduğu tapu işlemlerinde ilgilinin vergi sicil numarası veya vatandaşlık numarası, tüzel kişilerde ise vergi sicil numarası kimlik tespitine esas olarak gönderilen belgelere göre karşılaştırılarak hak sahibinin kimliğinin doğrulanabilmesi durumunda işleme devam edilir, aksi halde yetki istemi reddedilir.
2) Yetki istenilen tapu müdürlüğü tarafından, kütük üzerindeki yasaklayıcı ve kısıtlayıcı şerhler değerlendirildikten ve talep vekâleten yapılmış ise aziller sicili incelendikten sonra, işlemin yapılmasında bir sakınca olmadığı tespit edilirse (gerek duyulması halinde müdürlük görüşü de belirtilerek) yetki verilir.
Talep konusu taşınmaz/taşınmazlara ilişkin dayanak belgeleri 2017/3 Sayılı Genelge kapsamında elektronik ortama aktarılmış ise TAKBİS üzerinden yetki verilir.
Talep konusu taşınmaz/taşınmazlara ilişkin dayanak belgeleri elektronik ortama aktarılmamış ise 2017/3 Sayılı Genelge kapsamında "düzeltme taraması" işlemi ile elektronik ortama aktarılarak TAKBİS üzerinden yetki verilir. Başkaca bir bilgi ve belge gönderilmez.
Yetki verme işlemlerinin aynı gün içerisinde tamamlanması esastır.
Dayanak kayıtların diğer bir müdürlükte bulunması durumunda, yetki talep edilen müdürlükçe, diğer müdürlüğe bir gün süre verilerek gerekli belgeler EBYS üzerinden istenir. Diğer müdürlükten EBYS üzerinden gelen dayanak belgeler 2017/3 Sayılı Genelge kapsamında "düzeltme taraması" işlemi ile elektronik ortama aktarılarak TAKBİS üzerinden yetki verilir. Söz konusu süre içerisinde yetki verilememesi halinde gerekçesi ilgili müdürlüğe bildirilmek kaydı ile ek süre istenir.