Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
1502
Kurum:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
04.10.1989
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
04.10.1989
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. BAŞBAKANLIK
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Tasarruf İşlemleri Dairesi Başkanlığı
Sayı: Kadastro Şb. Müdürlüğü: 4-1-1-7/
Konu: Kadastro ilanları
Genelge Sayısı:
1502
................. TAPU VE KADASTRO BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
................. KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜNE
................. TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
Müfettişlerce düzenlenen raporlar ve Merkeze intikal eden kadastro tutanaklarının tetkikinden, 3402 sayılı Kadastro Kanunda öngörülen ilanların yapılışında sürelerin hatalı ve noksan hesaplandığı gözlenmektedir.
İlanların usulüne uygun yapılmaması kadastro çalışmalarının tümden iptaline neden olacağından aşağıdaki hususların açıklanması gerekli görülmüştür.
Bilindiği üzere, Kadastro İlanları Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesi,
"Kadastro Kanunundaki usul, kazandırıcı zamanaşımı ve hak düşürücü süreler, 18/Haziran/1927 tarih 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 160-162 nci maddeleri gereğince hesaplanır",
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 161 inci maddesi "Müddet gün olarak tayin edilmiş ise tefhim veya tebliğ edildiği gün hesaba katılmaz ve son günü tatil saatinde biter. Müddet hafta veya ay olarak tayin edilmiş ise başladığı güne son hafta veya ayda tekabül eden günün tatil saatinde biter. Müddet ay nihayetine doğru başlayıp da bittiği ayın aynı günü yoksa müddet bu ayın sonunda biter. Bu suretle pazartesi günü başlamış olan müddet münkazi olacağı haftanın pazartesi gününde ve ayın birinci günü başlıyan müddet münkazi olacağı ayın birinci gününde ve 31 Kânunu evvelde başlıyan iki ay müddet Şubatın son gününde biter."
Kanunun 162 nci maddesi ise, "Tatil günleri müddete dahildir. Şu kadar ki müddetin son günü tatile tasadüf ederse tatilin ertesi günü hitam bulur."
Hükmündedir.
Buna göre; 3402 sayılı Kanunda yer alan ilanlarla ilgili örnekler aşağıda gösterilmiştir.
1- Çalışma alanı ilanı, 1/Kasım/1989 tarihinde yapılacaksa, ilanın yapıldığı gün hesaba katılmayacağından, 2/Kasım/1989 tarihinden itibaren 15 günlük süre hesaplanmak suretiyle bulunacak olan 16/Kasım/1989 günü mesai saati bitiminde ilan sona erdirilecek ve çalışmalara 17/Kasım/ 1989 tarihinde başlanacaktır.
2- Ada/Mevki ilanı, 20/Kasım/1989 tarihinde yapılacaksa, 21/Kasım/1989 tarihinden itibaren 7 günlük süre hesaplanmak suretiyle bulunacak olan 27/Kasım/1989 günü mesai saati bitiminde ilan son bulacağından sınırlandırma ve tespit çalışmalarına 28/Kasım/l989 tarihinden itibaren başlanacaktır.
3- Askı ilanı, 8/0cak/1990 tarihinde yapılacaksa, 9/0cak/1990 tarihinden itibaren 30 günlük süre hesaplanmak suretiyle bulunacak olan 7/Şubat/1990 günü mesai saati bitiminde askı cetvelleri ve pafta örnekleri ilandan indirilecek ve ilan müddeti içerisinde sınırlandırma ve tespitlerine dava açılmayan taşınmaz mallara ait kadastro tutanakları S/Şubat/1990 tarihinde kesinleştirilecektir.
İlanların son günü (Cumartesi,Pazar ve Bayram gibi) resmi tatile rastlaması halinde ise, tatili takip eden ilk mesai gününün bitim saatinde ilan sona erecektir.
İlanların başlama tarihi belirlenirken ve süreleri hesaplanırken son gününün resmi tatile rastlamaması için Özen gösterilmesi ve ilanların, ilanın asılacağı tarihten en az 2-3 gün önceden ilan yapılacak yerin muhtarlık ve belediye başkanlığına teslim edilerek belirlenen günde asılması sağlanmalıdır.
Bilgi edinilmesini ve bildiriş uyarınca işlem yapılmasını rica ederim.