Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2024/1
Kurum:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
07.02.2024
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
07.02.2024
Son Değişiklik Tarihi:
25.10.2024
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi:
25.10.2024
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
Tapu Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-27553936-010.06.01-11243495
Konu: 6306 Sayılı Kanun Uygulamaları
GENELGE
2024/1
İlgi: 17.09.2019 tarihli ve 2019/10(1804) sayılı Genelge.
Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları 31.05.2012 tarihli ve 28309 sayılı 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı (Başkanlık), yetkili idareler (belediye, il özel idaresi, büyükşehir belediyesi, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçe belediyeleri) ve TOKİ 6306 sayılı Kanun kapsamında uygulama, iş ve işlemleri yapmaya yetkilidir.
A- RİSKLİ YAPI TESPİTİ VE BEYAN BELİRTMESİ
1) Kanunda sayılan yetkili idareler tarafından riskli yapı olarak tespit edilerek tapu müdürlüğüne bildirilen taşınmazların tapu sicilinin beyanlar sütununda "6306 sayılı Kanun gereğince riskli yapıdır. … tarih ve … yevmiye" şeklinde belirtme yapılarak, belirtme talebinde bulunan idareye belirtmenin yapıldığına ilişkin bilgi verilir.
2) 6306 sayılı Kanunda ve Uygulama Yönetmeliğinde riskli alanlarda ve rezerv yapı alanlarında bulunan taşınmazların ve uygulama alanlarının nereler olduğunun belirlenmesi noktasında yetkili idarelerin talepleri ile bağlı olduğumuzdan, uygulama alanlarının İdaremiz ve ilgililerince bilinmesi ve kanun hükümlerinin doğru uygulanması bakımından bu alanlarda bu yönde bir belirtme yapılmasının mümkün ve yararlı olduğu; bu kapsamda "Rezerv Yapı Alanı" ve "Riskli Alan" olarak belirlenen taşınmazların tapu sicilinin beyanlar sütununa ilgili idarelerce talep edilmesi halinde "6306 sayılı Kanun kapsamında kalmaktadır." şeklinde belirtme yapılarak talep sahibi idareye bilgi verilmesi gerekmektedir.
B- RİSKLİ YAPI TEBLİĞ İŞLEMLERİ
Riskli yapılar tespit edildikten sonra Başkanlık, İdare veya TOKİ tarafından ayni ve şahsi hak sahiplerine yapılacak tebligat, riskli yapı tespitine ilişkin bilgileri ihtiva eden tutanağın yapıya asılması, maliklere e-Devlet Kapısı üzerinden bildirilmesi ve ilgili muhtarlıkta on beş gün süre ile ilan edilmesi suretiyle yapılır. Riskli yapı tespit işlemi, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü ayni ve şahsi hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılır. Riskli yapılar, ayrıca Başkanlığın internet sayfasında on beş gün süre ile ilan edilir. Bu işlemler riskli yapı tespitini yapan Başkanlık, İdare veya TOKİ tarafından gerçekleştirilecek olup, ayrıca idaremizce kanunun yayım tarihi olan 07.11.2023 tarihi sonrasinda riskli yapı tespiti yapılan taşınmazlar için hiçbir şekilde bir tebligat işlemi yapılmayacaktır.
Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı tarih olan 07.11.2023 tarihinden önce riskli yapı tespiti yapılarak, tapu siciline belirtme talebi bu tarihten önce idaremize bildirilen taşınmazların tebligat işlemleri idaremizce yapılacaktır.
Yine ilgililerince tesbite yapılan itiraz sonucu belirtmenin terkini yönünde yetkili idareler tarafından tapu müdürlüğüne bildirimde bulunulması halinde riskli yapı tespitine ilişkin beyan terkin edilecektir.
C- RİSKLİ YAPININ YIKTIRILMASI
1) Üzerindeki bina yıkılarak arsa hâline gelen taşınmazlarda daha önce kurulmuş olan kat irtifakı veya kat mülkiyeti, ilgililerin muvafakatları aranmaksızın yetkili idarenin talebi üzerine ilgili tapu müdürlüğünce resen terkin edilerek, malikleri adına payları oranında tescil edilir. Kat irtifakı/kat mülkiyeti terkin edilen bağımsız bölümlerdeki ayni ve şahsi haklar ve temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan her türlü şerh ana taşınmazdaki söz konusu payları üzerine aktarılır.
2) Riskli yapının yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazın tapu sicilinin beyanlar hanesindeki riskli yapı şerhi, riskli yapının yıktırılmasına ilişkin belgelere istinaden ilgililerin talebi üzerine veya Başkanlık veya İdarenin bildirimi ile ilgili tapu müdürlüğünce terkin edilir. Riskli yapı belirtmesinin terkininden sonra da parselde yapılacak iş, işlem ve uygulamalar 6306 sayılı Kanun kapsamında yürütülür.
3) Riskli yapının yıktırılması ile yapılı iken yapısız hale gelen taşınmazda cins değişikliği için talebin ilgili kadastro birimine gönderilerek kadastro birimince yapılacak iş ve işlemler ile düzenlenen tescil bildirimine uygun olarak yada kadastro müdürlüklerince paftasında ve fen klasöründe değişiklik yapılması gereken taleplere ilişkin başvuruların tapu müdürlüklerine yapılması durumunda talebin tescil bildirimi düzenlenmesi için kadastro müdürlüğüne gönderilmesi ve düzenlenen tescil bildirimine uygun olarak tapu sicilinde resen cins değişikliği işleminin yapılması gerekmektedir.