Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. BAŞBAKANLIK
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Fen Dairesi Başkanlığı
Sayı: B021TKG0110002.320/989
Konu: Kadastral haritaların sayısallaştırılması
GENELGE
1999/1
... TAPU VE KADASTRO BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
... KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜNE
... TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜNE
Çizgisel olarak üretilen kadastral haritalar ile tescile konu olan harita ve planların sayısallaştırılmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen ekteki yönerge yürürlüğe konmuştur.
Kadastro Müdürlükleri; müdürlük arşivindeki kesin sayısal değerler ile geçici sayısal değerleri tasnif ederek kodlayacaklardır.
Yeni üretilen sayısal değerler de kodlanarak arşivlenecek ve ilgililerince yaptırılan haritalara ait sayısal değerlerin de bu nitelikte olması istenecektir.
Kadastro müdürlükleri, sayısallaştırma çalışmaları hakkındaki bilgileri her ay ekli çizelgeye uygun olarak Fen Dairesi Başkanlığına göndereceklerdir. Çizelgeye, tamamı sayısallaştırılan paftalara ait bilgiler yazılacaktır. Ayrıca paftaların geçici (G) veya kesin (K) değerlere göre sayısallaştırdığı ilgili sütunda belirtilecektir. 1994/1 sayılı genelge de belirtilen aylık çizelgeler gönderilmeyecektir.
Daha önce sayısallaştırılan paftalara ait bilgiler de ekli çizelgeye uygun olarak toplu halde bildirilecektir.
Kadastro Müdürlükleri, program dahilinde kesin sayısal değerlerin elde edilmesi için gerekli çalışmayı yapacaklardır.
Bilgi edinilmesini ve sayısallaştırma işlemlerinin ekteki Yönerge esaslarına göre yapılmasını rica ederim.
KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL HÜKÜMLER
Amaç
Bu yönerge; çizgisel olarak üretilmiş kadastro haritalarının, ölçü değerlerinden ya da paftasından okunmak suretiyle sayısallaştırılması ve zeminle karşılaştırılarak kesin (iyileştirilmiş) sayısal değerinin elde edilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve uygulamada birliği sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam
Bu yönerge; ortogonal (prizmatik), kutupsal (klasik takeometre ile ölçülerek) ve fotogrametrik yöntemle üretilmiş çizgisel haritalardaki parsel kırık ve detay noktalarının sayısallaştırma işlemlerini kapsar.
Yasal Dayanak
Bu yönerge 3045 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun’un 26 ve 28 inci maddeleri ile B.Ö H.Y. Yönetmeliği’nin 304 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Yetki ve Sorumluluk
Sayısallaştırma çalışmaları kadastro müdürlüğü kontrol mühendisi sorumluluğunda, kontrol mühendisi yoksa tescile konu olan haritaların kontrolü için görevlendirilen harita mühendisi sorumluluğunda yürütülür.
İKİNCİ BÖLÜM
ÇİZGİSEL KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASI
Geçici sayısal değerlerin elde edilmesi
Bu çalışma; çizgisel kadastro haritalarının, ölçü değerlerinden veya pafta üzerinden okunmak suretiyle sayısal modelini elde etmek amacı ile yapılır.
Geçici sayısal değerlerin elde edilmesi, pafta bazında yapılır.
Sayısal değerler, ölçü değerlerinden bu mümkün değilse haritasından herhangi bir yöntemle (okunarak, scannerle vb.) elde edilir.
Değişiklik gören parsellerdeki değişiklikler dikkate alınarak sayısallaştırma yapılır.
Bu değerlerden yüzölçümü hesaplanması halinde grafik yöntemle yapılan yüzölçüm hesaplamalarındaki tecvizler dikkate alınır.
Pafta altlığındaki deformasyonları ve sayısallaştırmadaki bakış açısı hatalarının giderilmesi için; paftanın karelaj noktalarının değerleri esas alınarak aynı doğrultuda olmayan ve sayısallaştırma alanı mümkün olduğunca çevreleyen en az üç nokta kullanılarak Affin Dönüşümü yapılır.
Geçici sayısal değerlerin kontrolu
Ölçü değerlerinden hesaplanarak ya da haritasından okumak suretiyle elde edilen
parsellerin geçici koordinatları, sayısallaştırılan harita ölçeğinde çizdirilir ve orjinal haritası ile ada ada çakıştırılarak karşılaştırılır.
Karşılaştırmada sayısallaştırma hatası mevcut değilse paftadan elde edilen dönüştürülmüş koordinat değerleri geçici koordinat olarak esas alınır.
Karşılaştırma sonucunda, dönüştürülmüş koordinat değerlerine göre çizilen harita ile orjinal harita arasında çizim hatası mevcutsa hatanın kaynağı araştırılır ve giderilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
KESİN (İYİLEŞTİRİLMİŞ) SAYISAL DEĞERLERİN ELDE EDİLMESİ
Bu çalışma; geçici sayısal değerlerden 9 uncu maddede yazılı, yanılma sınırları içinde kalan, pafta dayanağı bilgi ve belgelere göre zeminde değişmediği tespit edilen noktalar yardımı ile kesin sayısal değerler elde etmek maksadı ile yapılır.
Kesin (iyileştirilmiş) sayısal değerler ada bazında hesaplanır. Kadastrosu parsel bazında yapılmış yerlerde parseller ada oluşturacak şekilde gruplandırılır. Bir adaya ait, zeminde tecviz dahilinde yeteri kadar ortak nokta bulunamaması halinde; birden fazla ada birlikte el alınır.