Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Genelgenin amacı ülkemizden yapılacak tohumluk ihracatı ön izni ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Genelge, ülkemizde üretilen, ithal edilen, ithal edilerek çoğaltımı yapılan, işlenen ve tekrar ihraç edilmek istenen tohumlar, süs bitkileri, çiçek tohumları ile meyve/asma fidanı, sebze fidesi, çilek fidesi ve üretim materyali ihracatını kapsamaktadır.
Dayanak
(1) Bu Genelge 10/7/2018 tarihli ve 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin Ondördüncü Bölümünde yer alan Tarım ve Orman Bakanlığının Görev ve Yetkilerini düzenleyen 410. Maddesi, 31/10/2006 tarihli ve 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 18/3/2010 tarihli ve 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu, 15/1/2004 tarihli ve 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun ve bu Kanunlara istinaden çıkarılan ikincil mevzuat ile CITES (Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme), 21 Mart 2017 tarihli ve 30014 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Doğal Çiçek Soğanlarının Doğadan Toplanması, Üretimi ve İhracatına İlişkin Yönetmelik, 6/6/2006 tarihli ve 26190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracat Yönetmeliği ile 19/9/1996 tarihli ve 22762 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ (İhracat 96/31) hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Genelgede geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) BÜGEM: Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünü,
c) İl Müdürlüğü: Bakanlık İl Müdürlüğünü,
ç) İthalat amaçlı ihracat: Yurtdışında tohumluk üreterek ülkemize yeniden ithal etmek amacıyla ebeveyn veya üst kademe tohumlukların ihraç edilmesini,
d) Re-eksport: İthal edilen tohumluğun ithal edildiği şekliyle veya kısmen değiştirilerek tekrar ihraç edilmesini,
e) Tohumluk: Bitkilerin çoğaltımı için kullanılan tohum, yumru, fide, fidan, çelik gibi generatif ve vegetatif bitki kısımlarını,
f) Tohumluk sertifikasyon müdürlükleri: Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü, Adana, Antalya, Beydere, Çayırova, Samsun Tohum Sertifikasyon Test Müdürlükleri ile Karacabey Fide Fidan Test Merkezi Müdürlüğünü, ifade eder.
Esaslar
(1) Ülkemizde üretilmiş veya ithal edilmiş tohumluklar ihraç edilir.
(2) Tohumluk ihraç izinleri, İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğ gereğince verilmektedir. Bu Tebliğin Ek-1’inde ihracı yasak malların listesi verilmiştir. Bu listede yer alan doğadan toplanan doğal çiçek soğanları, zeytin (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi’nde yayımlanmış olan çeşitlerinin yurt içinde sertifikalandırılmış olanları hariç), incir (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi’nde yayımlanmış olan çeşitlerinin yurt içinde sertifikalandırılmış olanları hariç), fındık, antep fıstığı, asma (sultani çekirdeksiz) fidanlarının ihracı yasaklanmıştır.
(3) İhracı Yasak ve Ön İzne Bağlı Mallara İlişkin Tebliğin Ek-2’si İhracı Ön İzne Bağlı Mallar Listesi olup, tohumlukların (orman ağacı tohumları ve diğer yetiştirme materyalleri hariç), ihracatı kotayla veya başka herhangi bir kayıtla sınırlandırılan doğal çiçek soğanları ile zeytin ve incir fidanlarının (tescili yapılmış ve Milli Çeşit Listesi’nde yayımlanmış olan çeşitlerinin yurt içerisinde sertifikalandırılmış olanları) ihracatı da Bakanlığın ön iznine tabidir.
(4) Sebze tohumlukları hariç, diğer türlere ait tohumlukların ihracatında "tohumluk sertifikası" (OECD, ISTA veya Yurtiçi Sertifika) aranır. Ayrıca ithalatçı tarafından istenecek herhangi bir ilave tohumluk sertifikası veya belgelerin temini ihracatçının yükümlülüğündedir.
(5) İhraç amaçlı olarak 2017 ve 2018 yıllarında ithal edilen fide, fidan ve üretim materyallerinin ihracat ön izinlerinde sertifika belgesi aranmaz.
(6) Araştırma, geliştirme, deneme ve demonstrasyon amaçlı ihraç edilecek tohumluklarda sertifika talep edilmez. Bu amaçla ihraç edilecek tohumlukların miktarı, 2019/1 sayılı Tohumluk İthalatı Uygulama Genelgesinde belirtilen “araştırma, geliştirme, deneme ve demonstrasyon amaçlı” tohumluk ithalatı miktarını geçemez.
(7) 5042 sayılı Kanun hükümlerine göre, koruma altına alınan bir çeşidin tohumluklarının ihracatında korunan çeşidin hak sahibi yetkilidir. Bu tür tohumlukların hak sahibi dışındaki kişi ve kuruluşlar tarafından ihraç edilebilmesi için hak sahibinin izni gereklidir.
(8) Doğal çiçek soğanları ile ilgili ihracat ön izin işlemleri, Doğal Çiçek Soğanlarının Doğadan Toplanması, Üretimi ve İhracatına İlişkin Yönetmelik kapsamında yürütülmektedir. Doğal Çiçek Soğanlarının 2019 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2018/49) kapsamında yer alan doğal çiçek soğanlarının ihracatı ile ithalat yoluyla elde edilen doğal çiçek soğanlarının yeniden ihracatına yönelik ihracat izinleri BÜGEM tarafından verilir. Yeniden ihracat amacıyla ithalatı yapılan doğal çiçek soğanları türlerinin ihracatında, firmanın Yönetmelik gereği ihracat yeterliliğine sahip olması gerekmez. Ancak, bu amaçla ithal edilen doğal çiçek soğanlarının tamamının ihraç edilmesi gerekir. İhracat ön izin başvurusunda, daha önce alınan ithalat ön izin yazısı ile gümrük beyannamesinin bir örneği, diğer belgelere ek olarak sunulur.