Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2008/78
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
22.12.2008
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: Toplum sağlığının korunması ve gerekli denetimlerin yapılması
Bakanlığımızca yapılan tespitler ve kimi zaman da kamuoyuna yansıyan haberlerde, yetkisiz kişi veya kuruluşlarca sağlık hizmeti sunulabildiği görülmektedir.
Herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içerisinde sürdürmesini sağlama görevi, Anayasa ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde Bakanlığımızca yürütülmektedir. Bu kapsamda; sağlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlar, sağlık çalışanları ve tıbbi ürün ve cihazlarla ilgili izin, yetki gibi belgelendirme, izleme ve denetleme iş ve işlemleri Bakanlığımızın görevlerindendir.
Sağlık alanındaki hatalı uygulamalar telafisi güç veya imkânsız neticeler doğurabilmektedir. Bu sebeple sağlık faaliyetleri önceden detaylı olarak düzenlenmekte ve titizlikle denetlenmesi beklenmektedir. Her nerede yapılıyor olursa olsun, izinsiz veya gerekli şartlara uymayan bir sağlık faaliyetinin tespit edilmesi hâlinde duruma derhal müdahale edilmesi önem taşımaktadır.
İzinsiz faaliyet gösteren kişi veya işyerleri ile Bakanlığımız veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca ruhsatlandırılan ve faaliyetine izin verilen işyerlerinde, Bakanlığımızın görev alanına giren faaliyetlerde bulunulması halinde, mevzuat gereği yetkili kamu yöneticileri ve personelinin görevlerini gecikmeye mahal vermeden ve kararlılıkla uygulamaları gerekmektedir.
Bu cümleden olarak Bakanlığımız ile diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında görev ve yetki karışıklığına sebebiyet verilmeden hangi tedbirlerin alınabileceği konusunda aşağıdaki hususların hatırlatılması uygun ve gerekli görülmüştür:
1) Bakanlığımızca faaliyetine izin verilen sağlık kurum ve kuruluşları, il sağlık müdürlüğü personelince ilgili mevzuatı çerçevesinde denetlenecektir.
2) Milli Savunma Bakanlığı hariç olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca sunulan veya faaliyetine izin verilen sağlık hizmetleri Bakanlığımızın denetimine tabidir (1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu madde 2, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu madde 3/b gibi hükümler gereği). Bakanlığımız görev alanına giren veya Bakanlığımızca düzenlenen alanlarda Bakanlığımız veya ilgili kamu kurum ve kuruluşundan izinsiz veya Bakanlığımızca belirlenen şartları taşımadan sağlık faaliyeti yürütülmesine fırsat verilmemelidir. İlgili kamu kurum ve kuruluşu ile il sağlık müdürlüğü arasında işbirliği sağlanmalı, gerektiğinde denetimlerin yapılması ve denetim sonuçlarının yerine getirilmesi için mülki idare amirleri müdahil olmalıdır.
3) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca faaliyetine izin verilen sağlık alanı dışındaki işyerlerinde sağlık faaliyeti yürütülmesine fırsat verilmemelidir. Bu işyerlerinde sağlık faaliyeti yürütülmemesi hususu, faaliyet izni veren ve/veya denetim yetkisini haiz kamu kurum ve kuruluşlarınca takip edilmelidir. Yürütülen faaliyetin Bakanlığımız görev alanına giren veya Bakanlığımızca düzenlenen sağlık alanı olup olmadığı konusunda tereddüt olması halinde il sağlık müdürlüğünden bu tespiti yapacak uzman personel talep edilmelidir. İl sağlık müdürlüğünce doğrudan duyum alınması halinde ise ilgili kamu kurum ve kuruluşu ile işbirliği yapılmalı, bu mümkün olmazsa mülki idare amirinin talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir. İzinsiz sağlık faaliyetinin tespiti halinde ilgili mevzuatındaki müeyyideler yine ilgili mevzuatta belirlenen idari makamlarca uygulanmalıdır.
4) Koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde kullanılan ilaç, aşı, kozmetik gibi her türlü tıbbi ürün ile tıbbi malzeme ve cihazların ithal, ihraç, üretim, dağıtım ve kullanımı ile ilgili iş ve işlemler Bakanlığımızca yürütülmektedir. Bu konularda il sağlık müdürlüklerince yapılan denetimlerin yanı sıra, ildeki diğer kamu kurum ve kuruluşları da bu mevzuatın ihlali olabilecek tespit ve duyumlarından il sağlık müdürlüklerini haberdar etmelidir.
5) Sağlık mesleğinin icrası, ilgili mevzuatı ile yetkili kılınan sağlık meslek mensuplarınca ve yetkileri dâhilinde yerine getirilmelidir. Yetkisiz kişilerce ve/veya sağlık meslek mensuplarının kendi yetkileri dışında sağlık mesleği icrasına mâni olunmalı ve bu hususta gerekli takip ve denetimler yapılmalıdır.
6) Söz konusu inceleme ve denetimler neticesinde ortaya çıkan hukuka aykırılık hallerinde gerekli idari müeyyideler uygulanmalı, Türk Ceza Kanunu veya ilgili mevzuatı gereği suç teşkil eden fiiller Cumhuriyet Savcılıklarına bildirilmelidir.
7) 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereği umumi hıfzıssıhha meclisleri il veya ilçelerinin “…sıhhi vaziyetinin ıslahına ve mevcut mahzurların izalesine yarayan tedbirleri” almaya da yetkilidir. Sağlık ile ilgili mahalli problemlerin çözümünde umumi hıfzıssıhha meclislerine işlerlik kazandırılması ve alınan kararların hassasiyetle uygulanması sağlanmalıdır.