Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2014/31
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Kabul Tarihi:
31.10.2014
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
31.10.2014
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Bilindiği üzere, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 115 inci maddesi ile 30.05.2007 tarihli ve 26537 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans ve Kontrol Esasları Yönetmeliği’nin 10 uncu maddesi gereğince tüberküloz (TB) hastalığının bildirimi zorunludur. 22.02.2012 tarihli ve 28212 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Tüberküloz Tanı Laboratuvarları Ağı Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ’e göre laboratuvarlarda tespit edilen TB vakalarının da bildirilmesi gerekmektedir.
Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı’nın (UTP) başarıyla yürütülebilmesi için tüberküloz hastalarının bildiriminin eksiksiz yapılması ve Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaşı Dispanseri Birimlerine (VSD) kayıt edilmesi gerekmektedir. Hastaların Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı’nda kayıtlı olması ile doğru tedaviye başlanması, tedavinin başarıyla tamamlanması ve hasta bilgilerinin standart olarak raporlanması mümkün olacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü, TB olgu hızı yüz binde 20’nin altında olan ve son 5 yılda olgu hızı düşme trendinde olan ülkelerin TB eliminasyon fazında olduğunu kabul etmektedir. Ülkemizin 2013 yılı TB olgu hızı yüz binde 17,5 ve son 5 yılda olgu hızı düşme trendinde olduğundan eliminasyon fazına girilmiş durumdadır. TB eliminasyon fazında olan ülkelerin kontrol programlarını TB eliminasyonunu hedefleyecek şekilde düzenlemeleri gereklidir. Bu kapsamda TB sürveyansını güçlendirerek kamu/özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında tanı konulan tüm TB olgularının bildirimi ve bu sayede kayıtsız verem hastası kalmamasını sağlamak amacıyla Ankara, İzmir, Samsun, Van, Yozgat ve Zonguldak illerinde yürütülen tüberküloz aktif sürveyansının ülke genelinde uygulanmasına karar verilmiştir.
İllerdeki aktif sürveyans programına tüberküloz tanı ve tedavi hizmeti veren tüm kamu/özel hastane ve laboratuvarlar dâhil edilecek olup halk sağlığı müdürlüklerince ilgili müdür yardımcısı, bulaşıcı hastalık kontrol programları şube müdürü, tüberküloz il koordinatörü ve ilgili kurumların yetkilileri ile oluşturulacak aktif sürveyans komisyonu ile çalışmalar aksatılmadan sürdürülecektir. Aktif sürveyans kapsamında illerde yapılacak çalışmalar Ek-1’de yer alan çalışma planında ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Çalışma planı doğrultusunda ilinizde tüberküloz aktif sürveyans çalışmalarının başlatılması, yürütülmesi ve her yılın sonunda, Ek-2’de yer alan “Aktif Sürveyans Çalışma Raporu”nun hazırlanarak Başkanlığımıza iletilmesi hususlarında bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.