Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
2023/1
Kurum:
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu
Kabul Tarihi:
13.02.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
13.02.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu
Sayı: E-78704445-511
Konu: Olağanüstü Hal İlan Edilen İllerde Eczacılık Ve Tıbbi Cihaz Faaliyetlerinin Yürütülmesi
GENELGE
2023/1
6/2/2023 tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş ili Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olarak tespit edilen iki büyük deprem meydana gelmiş, 8/2/2023 tarihli ve 6785 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla 8/2/2023 tarihinden itibaren üç ay süreyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illerinde olağanüstü hal ilan edilmiştir. Deprem nedeniyle birçok beşeri tıbbî ürün ve tıbbî cihaz tedarik eden işyeri kullanılamaz hale geldiğinden vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu ilaç ve eczacılık hizmeti ile tıbbî cihazlara erişimini temin etmek amacıyla olağanüstü hal ilan edilen yerlerde olağanüstü hal süresince uygulanmak üzere ilaç ve eczacılık hizmetleri ile tıbbî cihazların satıldığı, uygulandığı veya uyarlandığı yerlere ilişkin olarak düzenleme yapılması gerekli görülmüştür.
Bu kapsamda mesleklerini serbest olarak icra etmekte olan eczacılar ile tıbbî cihaz satış merkezi, optisyenlik müessesesi, ısmarlama protez ve ortez merkezi, işitme cihazı merkezi veya diş protez laboratuvarı olarak faaliyette olan işletmeler 12/2/2023 tarihli ve 121 numaralı Olağanüstü Hal Kapsamında Sağlık Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde faaliyette bulunabilir.
1- Bu Genelge Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Malatya İllerinde faaliyet gösterecek serbest eczane, tıbbî cihaz satış merkezi, optisyenlik müessesesi, ısmarlama protez ve ortez merkezi, işitme cihazı merkezi veya diş protez laboratuvarını kapsar.
2- Olağanüstü hal ilan edilen illerde iş yeri kullanılamayacak durumda olan serbest eczaneler ile diğer işletmeler faaliyet gösterdikleri il sınırları içerisinde valilikçe aksi bildirilmediği takdirde uygun mekânlarda veya mobil araçlarda yeni bir ruhsat düzenlenmeden faaliyette bulunabilir.
3- Olağanüstü hal ilan edilen illerde ruhsat sahibi olan serbest eczacılar ile diğer işletmelerin sahipleri valilikten izin alınması kaydıyla, iş yerinin kullanılabilir durumda olup olmadığına bakılmaksızın mevcut işletmesine ilave olarak olağanüstü hal ilan edilen bütün illerde uygun mekânlarda veya mobil araçlarda ek faaliyette bulunabilirler. Valiliğe bu kapsamda yapılacak olan başvurularda Ek-1 ’de yer alan form kullanılır. Bu yerlerde görev yapacak personel için Valilikçe Ek-2’de yer alan personel geçici çalışma belgesi düzenlenir. Ek faaliyet yerleri için ayrıca ruhsatname düzenlenmez.
4- Olağanüstü hal ilan edilen iller dışında faaliyette bulunmakla birlikte Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay illeri ile Gaziantep ili İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde uygun mekânlarda veya mobil araçlarda faaliyette bulunmak isteyen serbest eczane sahibi eczacılar ile diğer işletme sahipleri ilgili valiliklere Ek-1’de yer alan başvuru formu ile başvurarak izin alır. Bu yerlerde görev yapacak personel için Valilikçe Ek-2’de yer alan personel geçici çalışma belgesi düzenlenir. Ek faaliyet yerleri için ayrıca ruhsatname düzenlenmez.
5- Bu Genelge kapsamında yürütülecek faaliyetlere konu ilaç ve tıbbî cihazlar, ilgili teknik düzenlemelerdeki kalite ve güvenlilik gereklerine uygun şekilde muhafaza edilir, dağıtımı ve satışı gerçekleştirilir.
6- Deprem afetinden daha fazla etkilenmiş olan yerlerdeki eczane ve diğer işletmeler bilgisayar, karekod okuyucu ve benzeri donanım eksikliği ile elektrik ve internet hizmetlerinde yaşanabilecek muhtemel aksaklıklar nedeniyle İlaç Takip Sistemi (İTS) işlemleri ile Ürün Takip Sistemi (ÜTS) bildirimlerinden söz konusu donanım ve alt yapı hizmetlerindeki eksiklikler giderilinceye kadar ilgili Valiliğe bildirimde bulunmak kaydıyla muaf tutulabilir.
7- Kırmızı ve yeşil reçeteye tabi olan ve fiziki olarak düzenlenen ilaç talepleri, İlaç Takip Sistemi (İTS) kullanılabilir hale gelinceye kadar reçetelerin defter kayıtlan düzenli olarak tutularak ve bir nüshası saklanarak karşılanır.
Bilgilerinizi ve bu çerçevede gereğini rica ederim.