Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
TÜM YMM VE SMMM ODA BAŞKANLIKLARINA
Meslek mensuplarımız hakkında yürütülen disiplin soruşturmalarına ilişkin esaslar, Serbest Muhasebecilik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Disiplin Yönetmeliğimizle düzenlenmiştir.
Bilindiği gibi, Disiplin Yönetmeliğimizin bazı maddeleri 27.09.2007 gün ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelikle değiştirilmiş olup, bu değişiklik ve diğer Yönetmeliklerimizde yapılan değişikliklerin yer aldığı 330 sayılı Birlik Yayınımız tüm Odalarımıza gönderilmiştir.
Diğer taraftan, 3568 sayılı Yasa ve bu Yasa uyarınca hazırlanan Yönetmeliklerimizin yürürlüğe girmesini müteakip geçen yaklaşık 19 yıllık süreçte, Yargıya intikal eden işlemler sonucu verilen Yargı kararları ile hukuksal içtihatlar da istikrar kazandığından, bu içtihatlar dikkate alınarak yapılan disiplin soruşturmaları nedeniyle açılan davaların Odalarımız ve Birliğimiz aleyhine sonuçlanma riski büyük ölçüde azalacaktır.
Danıştay’ın yerleşik içtihatlarına göre Yönetmelik değişikliği sonucu kişiler lehine yapılan düzenlemelerin, soruşturma süresince uygulanması gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, Odalarımız tarafından yürütülen disiplin işlemlerinde usulde paralellik ve uyum sağlanması için uygulama ve dosya düzeni açısından 3568 sayılı Yasa ile Disiplin Yönetmeliği’nde öngörülen hususların Odalarımıza bir kez daha hatırlatılmasında yarar görülmüştür.
1) Disiplin Yönetmeliğimizin 15. maddesi uyarınca meslek mensupları hakkında soruşturma, ihbar ve şikayet, ilgili Oda veya Birlik Kurullarından herhangi birinin isteği üzerine yapılmaktadır. İhbar ve şikayet alındığında uygulanacak yöntem 17. maddede belirlenmiş olup, şikayetçinin açık kimliği ve adresi, ihbar ve şikayet olunan meslek mensubunun kimliği, şikayet konusu ve maddi olaylar ile tarihin belirtilmesi zorunludur. Sözlü ihbar ve şikayette bu hususların bir tutanakla gösterilmesi ve tutanağın kurul üyelerinden biri ile şikayetçi tarafından imzalanması gerekmektedir.
İhbar veya şikayette bulunanın kimliği, imzası ve adresi bulunmayan şikayetler işleme konulmaz.
2) İvedi durumlar hariç, Oda Yönetim Kurulları ihbar ve şikayetin yapıldığı tarihten itibaren en geç iki ay içerisinde ihbar, şikayet veya istem konusunu incelemek zorundadır.
3) İhbar ve şikayet konusu hususlar ilgili Oda Yönetim Kurulunun üyeleri arasından görevlendireceği bir veya birkaç kişi tarafından incelemeye tabi tutulur. Oda Yönetim Kurulu gerekli gördüğü hallerde bu incelemeyi Oda üyeleri arasından görevlendireceği kişiler marifeti ile de yaptırabilir.
Görevli üye veya üyelerin kanıtları toplayıp, ilgilileri ve meslek mensubunu da dinleyerek yaptıkları ön inceleme sonucunda bir RAPOR düzenleyerek Oda Yönetim Kuruluna sunmaları zorunludur.
Oda Yönetim Kurulu, soruşturma raporunu eksik görürse aynı kişiyi veya başka kişileri eksikliği tamamlattırmak üzere görevlendirebilir.
Yönetim Kurulunca yapılan soruşturma ihbar ve şikayet tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde sonuçlandırılır.
4) Oda Yönetim Kurulu Tarafından şikayet konusu hakkında Disiplin kovuşturması başlatılmasına yer olmadığına karar verildiği takdirde konuya ilişkin gerekçeli kararın meslek mensubuna ve şikayetçiye soruşturma tarihinden itibaren en geç üç ay içinde yazılı olarak bildirilmesi zorunludur.
Şikayetçinin ve Oda Disiplin Kurulunca verilen kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararlara karşı Oda Yönetim Kurulu'nun bildirim tarihinden itibaren bu karara 30 gün içinde Birlik Disiplin Kurulu nezdinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz Birlik Disiplin Kurulu tarafından dosya üzerinde yapılan inceleme ile değerlendirilir ve gerekli görülürse karar kaldırılarak kovuşturma açılması için dosya tekrar ilgili Odaya gönderilir.
5) Oda Yönetim Kurulu Disiplin Kovuşturması açılmasına karar verdiği takdirde dosya derhal Disiplin Kuruluna gönderilir.
Disiplin Kurulu incelemeyi ivedilikle ve herhalde kararın kendisine geliş tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde sonuçlandırmak zorundadır.
6) Hakkında disiplin soruşturması açılan kişinin savunmasının alınması, disiplin hukuku açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle aşağıdaki hususlara titizlikle riayet edilmesi gerekmektedir.
a) Savunma mutlak yazılı olarak istenmeli ve bu yazıda kişiye isnat edilen suç açıkça belirtilerek en az 15 gün savunma süresi tanınmalıdır. Bu süre, savunma istem yazısının ilgili tarafından tebellüğ edildiği tarihten itibaren başlamaktadır.
Disiplin hukuku açısından yazılı savunma verilmesi esas olup, yazılı savunmaları duruşmada başvurulan ifadelerden bağımsız olarak değerlendirmek gerekmektedir. Savunma istem yazıları iadeli taahhütlü olarak tebliğ edilmeli ve meslek mensubunun tebligatı aldığına dair belge mutlaka disiplin dosyasına konulmalıdır. İlgilinin bilinen tüm adreslerine iadeli taahhütlü posta, elden teslim v.b. yollarla tebligat yapılamadığı takdirde Yönetmeliğin 34. maddesi hükümleri uygulanmalı ve uygulanan tebligat yöntemine ilişkin belgeler dosyada bulunmalıdır.