Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu : Ulusal Yargı Ağı ve İstatistik İşlemleri
GENELGE NO
53/1
29/03/1984 tarih ve 2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun’un 11'inci maddesi gereğince ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklularla ilgili bilgileri içeren kayıtların düzenlenmesi ve tutulmasına ilişkin usul ve esasları göstermek, mevzuatın uygulanmasını kolaylaştırmak ve uygulamada ortaya çıkan sorunları gidermek amacıyla bu Genelge hazırlanmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM
Ulusal Yargı Ağı ve İşletimi
(1) Bakanlığımız Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile yargı birimlerinde, merkez ve taşra teşkilâtında, bağlı ve ilgili kuruluşlarında adalet hizmetlerinin daha etkin ve verimli şekilde yürütülmesini, iş süreçlerinin hızlandırılmasını ve elektronik arşivin oluşturulmasını amaçlamıştır.
(2) İnfaz sistemiyle ilgili plân, program, çalışma ve araştırma yapılabilmesi, ceza ve infaz politikalarına katkıda bulunulabilmesi için ulusal yargı ağına veri girişi yapılması ve ceza infaz kurumu işlemlerinin ağ üzerinden yürütülmesi gerekmektedir.
(3) Ulusal Yargı Ağının ceza infaz kurumlarında verimli ve etkin bir şekilde işletime alınması ve yaygınlaştırılması için, donanım (bilgisayar, tarayıcı, dijital fotoğraf makinesi, yazıcı), internet bağlantısı (ADSL modem veya uydu), internet aboneliği ve personel eğitimi zorunludur. Bu amaçla; yerel imkânlarla karşılanamayan donanım ve bağlantı ihtiyaçları Genel Müdürlüğe iletilecek ve bu konuda Genel Müdürlükçe verilecek yazılı talimatlar doğrultusunda hareket edilecektir.
(4) UYAP ekranlarının kullanımı konusunda adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından ilgili personele 04.05.2004 tarihli ve 25452 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği ile Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personelinin Eğitim Plânı esaslarına göre hazırlanacak eğitim programı uygulanacaktır. Bu bağlamda;
a) Personelin eğitimi hususunda adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları taralından söz konusu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen eğitim programlarından en uygun olanı (kurs, seminer, konferans, toplantı, sempozyum, panel, yayın, uzaktan eğitim, uygulamalı eğitim, iş başında eğitim veya özel eğitim) uygulanacaktır.
b) Eğitim programının uygulanmasında Genel Müdürlük tarafından Ceza İnfaz Kurumları Personeli Eğitim Merkezlerinde UYAP konusunda “Uzman Kullanıcı” eğitimi verilmiş olan veya bu niteliği taşıdığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından belgelendirilmiş olan personel görevlendirilecektir.
c) Adlî yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları tarafından belirlenecek eğitim programlarında Genel Müdürlük tarafından yazılı olarak bildirilecek eğitim müfredatı uygulanacak, verilecek eğitimin temel amacı, UYAP’ın ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde yaygınlaştırılması ve infaz işlemlerinin Ulusal Yargı Ağı üzerinden yapılması olacaktır.
d) UYAP ekranlarının işletime alınması ve kullanımının yaygınlaştırılması sırasında ortaya çıkan sorunların çözümünde her ağır ceza Cumhuriyet başsavcılığında bulunan ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından görevlendirilen Teknik Ofis sorumlularından ve anılan Başkanlıkta görevli Yardım Masası Personelinden azamî ölçüde yararlanılacak, aynı zamanda sorun hakkında Genel Müdürlüğe e-posta veya yazı ile bilgi verilecektir.
(5) UYAP’ın ceza infaz kurumlarında yaygınlaştırılmasında üstün performans ve başarı gösteren personel 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 122 vd. maddeleri uyarınca ödüllendirilecek; aksine hareket eden, bu konuda direnç gösteren, ihmal, kayıtsızlık, ilgisizlik, önem vermeme veya kasıt altında UYAP ekranlarım kullanmayan, kullanılmasını zorlaştıran, ortaya çıkan sorunları zamanında ilgili yere iletmeyen veya iletmekle birlikte sonucunu takip etmeyen personel hakkında ise durumuna göre adlî ve/veya idari soruşturma açılacak, soruşturmanın aşama ve sonuçlarından Genel Müdürlüğe bilgi verilecektir.
(6) UYAP’ın ceza infaz kurumlarında yaygınlaştırılmasında, işletime alınacak ekranlar arasında öncelik arz edenlerin belirlenmesinde, hangi alanların Cumhuriyet başsavcılıkları tarafından görüleceğinin tespitinde ve konuyla ilgili uygulamanın işlerlik kazanmasında Genel Müdürlüğün yazılı talimatları doğrultusunda hareket edilecektir.
(7) Ulusal Yargı Ağına girilmiş veri veya bilgi, Bakanlığımıza gönderilmiş resmî yazı hükmündedir. Bu nedenle girilen veri ve bilgilerin doğru olup olmadığından kaydı giren ve bunları denetlemekle yükümlü olan personel sorumludur.
(8) Ceza infaz kurumları tarafından kullanılan UYAP ekranlarına o ekrana bilgi girişi yapmakla yükümlü olan, kendisine bu konuda görev, yetki, şifre (kullanıcı şifresi) ve imkân verilen personel giriş yapacaktır. Bu nedenle girilen bilgilerin eksik veya yanlış olmasından ya da işlem yapılması gerekirken herhangi bir işlem yapılmamasından yetkili kişi ile bu personeli görevlendiren amir sorumlu tutulacak ve haklarında gerekli işlem yapılacaktır.